Hopp til innhold

Sen vår skaper trøbbel for bøndene i nord

I det nordligste fylket i landet har snøen akkurat forsvunnet. Det gjør at bøndene blir forsinket med det enorme arbeidet som venter dem.

Våronn på Leinstrand

ARKIVFOTO: Bønder i hele Nord-Norge må kanskje vente enda lenger før de kan starte årets våronn.

Foto: Jon Rokseth

– Vi har måttet utsette våronna med flere uker, og det betyr store forsinkelser for arbeidet som skal gjøres senere på året, sier leder i Finnmark bondelag, Grete-Liv Olaussen.

Våronn er et begrep som beskriver vårarbeidene i landbruket. De fleste i Finnmark har nå begynt arbeidet, mens i Sør-Norge har de funnet fram slåmaskinen.

Grete Liv Olaussen

Leder i Finnmark bondelag, Grete-Liv Olaussen, sier hun har observert isbrann i fylket. Det kan føre til økonomiske konsekvenser for flere. Her avbildet ved en annen anledning.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Kan gi økonomiske konsekvenser

– Vi må få gjødsel ut på jordene for å få gresset til å gro. Vi skal tømme møkkakjellere og spre ut kunstgjødsel. Noen skal harve og så, og da må man vente til snøen er borte og jorda blir varmere og får tørket opp. Dette arbeidet skulle vi vært i full gang med nå, sier Olaussen.

Men de blir altså forsinket, og de er avhengig av en god sommer for å ta igjen noe av det tapte.

– Vi ser allerede at noen planter har overvintret. Det er dette vi kaller isbrannskader. Dersom det har vært et islag på jordet vil plantene kveles, og dette ser vi ikke før nå når snøen forsvinner og det skal bli grønt.

Dersom forsinkelsene blir store kan det føre til at mange ikke får slått gresset to ganger. Da taper man inntekter på forproduksjonen.

– Hvis man må pløye og så på nytt så er det en stor kostnad. Før fikk man dekt noe av den skaden, men den ordninga er borte nå. Nå må vi ta kostnadene selv, sier Olaussen.

Korn som spirer

Den sene våren gjør at enkelte bønder velger å jobbe lange dager og halve netter for å bli ferdig, sier lederen i Finnmark bondelag, Grete-Liv Olaussen.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

"Bønda ifra nord"

– Vi har kommer ordentlig i gang nå, men vi er nok 10-14 dager forsinket, sier bonde ved Návet Doallu i Tana, Tormod Nilsen.

Tormod Nilsen

Kubonden Tormod Nilsen i Holmesund i Tana, er optimistisk for sine avlinger. Han håper den lange vinteren ikke vil påvirke sommerens arbeid for mye.

Foto: Privat

Som så mange andre i nord vet han hvor han bor, og han er vant med at været ikke alltid samarbeider.

– Vi tror vi skal få til to avlinger i år også. Man må være optimistisk. Juni pleier uansett ikke å være en varm måned her, men dersom den blir det må vi få litt nedbør igjen.

De siste ukene er det nemlig Nord-Norge som har vært værvinnerne i landet. Nilsen har inspisert jordene sine og sier at han ikke ser tegn til isbrann ennå.

– Så lenge vi får nok avling så har det ikke noe særlig økonomisk betydning for oss. Vi skulle gjerne ha sluppet ut melkekyrne på grønt beite litt før, da hadde vi spart oss for litt kraftfôrutgifter, men det store tapet får vi nok ikke, sier Nilsen.