NRK Meny
Normal

Politiet nekter å offentliggjøre Storskog-rapport

To måneder etter at den skulle vært ferdig har Politidirektoratet snudd: En intern rapport som kritiserer politiets innsats på Storskog blir ikke offentliggjort som først varslet.

Flyktninger Storskog

KRISE: Politidirektoratet vil ikke offentliggjøre rapporten de har utarbeidet om håndteringen på Storskog ifjor høst. I et utkast ble det kjent at de brukte lang tid på å forstå alvoret.

Foto: Tore Meek, Meek, Tore / NTB scanpix

Det er ledelsen i Politidirektoratet som har besluttet at den grundige evaluering av situasjonen på Storskog i fjor høst ikke skal offentliggjøres.

– Det er ikke noe hemmelig i rapporten, men vi har kommet frem til at det er mest nytte i å se den i sammenheng med andre rapporter, sier seksjonssjef Jan Eirik Thomassen i Politidirektoratet (POD).

Deler av innholdet Storskog-evalueringen som nå er klar, vil bli kjent i en større rapport som POD vil presentere i september.

Skapte reaksjoner

I april ble et utkast til rapporten kjent. Der kom det blant annet frem at direktoratet brukte over en måned på å forstå alvoret på den norsk-russiske grensen.

Det kom også frem at justisminister Anders Anundsen beordret retur av asylsøkere som politiet visste Russland ikke ville ta imot.

Det fikk den russiske ambassaden i Oslo til å reagere.

Også flere stortingspolitikere uttalte seg kritisk om praksisen.

Blant dem var Bård Vegar Solhjell i Sosialistisk venstreparti.

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell i Sosialistisk venstreparti mener rapporten må offentliggjøres.

Foto: NRK

– Jeg vil be justisminsiteren sørge for offentliggjøring umiddelbart. Det er det som tidligere er varslet og da er det riktig å gjøre, sier Solhjell.

Frykter ikke mistenksomhet

SV-politikeren mener rapporten er svært viktig fordi den omhandler håndteringen av en svært spesiell situasjon på Storskog.

– Det er viktig at vi kan ettergå den, og jeg frykter at tilbakeholdelse kan skape mistanke om at regjeringen prøver å holde noe tilbake og det er svært uheldig, sier Solhjell.

Men i POD frykter man ikke at de skal mistenkes for å ville skjule noe av innholdet.

– Jeg vil understreke at dette er en evaluering vi selv har initiert, nettopp for å finne svakheter og styrker. Vi har hele tiden tenkt at allmennheten skal få se funnene, men vi vil se dem i sammenheng med andre rapporter, sier Jan Eirik Thomassen.

Fortsatt aktuelt med høring

Hadia Tajik i Arbeidepartiet uttalte seg svært kritisk da den foreløpige rapporten ble kjent, og mente det viste at Anders Anundsen ikke hadde kontroll.

– En slik evaluering er svært viktig, enten den som kommer som selvstendig rapport eller som del av en større gjennomgang. Den foreløpige rapporten avdekket blant annet manglende kriseforståelse i POD. Jeg ser fram til den endelige rapporten, sier Hadia Tajik nå.

Men Solhjell i SV ser altså langt mer alvorlig på PODs vingling i saken. Tidligere har han sagt at det kan bli aktuelt å kalle inn til høring om saken i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Men det vet vi jo først etter at vi har sett rapporten, og det er nok et argument for at den bør offentliggjøres så raskt som mulig, sier Solhjell.