På 10 år har omega-3 nivået blitt halvert i laksen. Fisk fra havet er den aller viktigste kilden til omega-3-fett, og det brukes både i fôr til fisk og dyr og i økende grad til helsekost.
Nå er nivået i havet redusert på grunn av en stadig større etterspørsel av den marine fettsyren.
– Av oljen som finnes i fôret til oppdrettslaksen er rundt 70% planteolje. Det har ført til at nivået av de sunne omega-3-fettsyrene i fisken er omtrent halvert, sier Bente Ruyter, seniorforsker ved Nofima og professor ved NMBU.
Nofima er et av Europas største næringsrettede forskningsinstitutter. De sier at manglende omega-3 i havet kan skape utfordringer for oppdrettsnæringen.
Laksen kan få trøbbel
Oppdrettsnæringen har rapportert inn mangelen på omega-3 som en av den største hindringen for å vokse som næring. Det er laksen som kan få problemer hvis den ikke får nok omega-3.
Blant annet er de marine omega-3-fettsyrene kjent for å påvirke utvikling av synet, god vekst og immunforsvaret hos fisken.
– Hvis laksen ikke får nok omega-3 blir den rett og slett mindre robust og vil takle utfordrende miljøforhold dårligere. Man kan også observere litt økt dødelighet hos laksen, sier Ruyter.
Ettersom det er mangel på omega-3 i verdensmarkedet, er det ikke ønskelig å bruke mer i fôret til laksen enn nødvendig. Derfor foregår det mye forsking på flere kilder til marint omega-3.
Blant annet testes mikroalger og genmodifiserte oljeplanter som fôr til laks. Fisken kan også avles til å selv produsere de sunne marine omega-3-fettsyrene.
– Fiskeolje kommer opprinnelig fra villfisk og det er begrenset hvor mye villfisk man kan fange og bruke i fôr til oppdrettsfisk, sier Ruyter.
Foreløpig trygge nivåer
– Laksen er fortsatt en veldig god kilde til omega-3 for oss mennesker. Selv om den er halvert, eller litt mer enn det, så er den en av de rikeste kildene vi har til omega-3. Et laksemåltid i uken er nok til å dekke behovet vårt i opptil 5 dager.
Nofima og Nifes har nylig gjennomført en undersøkelse der de blant annet har sett på nivået av omega-3 som oppdrettsnæringen bruker i fôret til laksen.
– Den viser at laksen har et trygt nivå av omega-3 for å opprettholde god helse. Hvis akvakulturnæringen skal vokse i volum, må vi finne ut av hvor man kan gå ytterligere ned i omega-3 nivået, uten at det går utover laksens helse, sier Ruyter.
NRK har ikke lyktes med å komme i kontakt med oppdrettsnæringen som svar til denne artikkelen.