NUPI-forsker om nye missiltester: – Det er en alvorlig situasjon

For andre gang på kort tid har Russland varslet norske myndigheter om en missiltest utenfor norskekysten mens Nato-øvelsen Trident Juncture pågår. Statsministeren mener det er som forventet.

SYRIA-RUSSIA-CONFLICT-MISSILE

Russland har informert norske myndigheter om at de planlegger ytterligere en missiltest utenfor kysten av Norge mens Nato-øvelsen Trident Juncture pågår. Dette er et bilde av et russisk missil som blir avfyrt i Middelhavet.

Foto: HANDOUT / AFP

– Det er en alvorlig situasjon og litt skummelt, men samtidig er det ikke overraskende, sier seniorforsker på NUPI, Julie Wilhelmsen.

Informasjon som er kommet ut fra russisk side er tydelig på at de ikke er begeistret for Nato sitt nærvær og det amerikanske fotavtrykket som settes i Norge for tiden. Det er noe russerne ser utrolig negativt på.

– Det er ikke sagt hva de vil gjøre, men at det vil komme mottrekk, sier Wilhelmsen om den militære aktiviteten i Norge for tiden.

Den amerikanske øvelsen i Nord-Troms er noe Russland heller ikke er spesielt begeistret for. Det amerikanske nærværet i nord tolkes som en trussel av Russland.

– Man svarer da med å oppføre seg som en trussel.

Julie Wilhelmsen.

Julie Wilhelmsen har en doktorgrad i statsvitenskap og arbeider med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Wilhelmsen mener russerne svarer på den militære aktiviteten som pågår i Norge for tiden.

Foto: Christopher Olssøn

Påvirker ikke norsk luftrom

Missiltesten utenfor Finnmark skal foregå 6., 7., 8. og 9. november, mellom klokken 5 og 19, får Avinor opplyst fra russisk luftfartsmyndighet, skriver VG som først omtalte saken.

– Vi forventer ikke at dette vil føre til noen merkbare konsekvenser for den sivile trafikken i norsk luftrom. opplyser Erik Lødding, kommunikasjonssjef i Avinor flysikring, i en e-post til NRK.

Lødding skriver videre i e-posten at det ikke er ofte at Avinor mottar denne typen henvendelser.

– NOTAM (Notice to airmen red.anm.) er en rutinemessig informasjonsdeling, og således er det ikke noe dramatikk knyttet til dette, sier kommunikasjonssjefen.

Oberstløytnant Ivar Moen

Oberstløytnant og senior talsperson i Forsvaret sier Russlands missiltester ikke påvirker Nato-øvelsen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Nato-øvelsen går som planlagt

Dialogen med de russiske myndighetene går gjennom Avinor. Det er de som holder Forsvaret oppdatert på den russiske aktiviteten utenfor kysten av Finnmark.

– Vi har en god dialog med Avinor i det daglige og spesielt under denne øvelsen. Vi er kjent med den meldingen som er sendt ut, men foruten det går Trident Junctur som normalt, sier pressetalsmann Ivar Moen til NRK.

Kart som viser russisk øvelse utenfor Finnmark

Dette kartet viser hvor Russlands øvelse er planlagt.

Foto: https://notaminfo.com/norwaymap

Statsminister Erna Solberg (H) mener Norge må forvente at Russland ønsker å vise muskler under den store Nato-øvelsen i Norge.

– Russland har varslet oss og gitt beskjed om testen utenfor norsk territorium. Dette er selvfølgelig en respons på den pågående Nato-øvelsen. De ønsker å vise muskler, sa Solberg under en pressekonferanse med de nordiske statsministrene i forbindelse med Nordisk råd i Stortinget onsdag formiddag.

Hun la til at russernes motøvelse er noe man måtte forvente, melder NTB.

Må ta russerne på alvor

Julie Wilhelmsen sier at det er lettere at ting kan oppstå når partene øver så nært hverandre. Russland er en aktør som ønsker å ta igjen mot vesten. Det er noe som de kommer til å handle på.

– Vi må ta det på alvor, og det er uklokt å tro at ting ikke henger sammen, sier Nupi-forskeren.

Hun er klar på at det er viktig at Nato-øvelsen ikke gjør grep i forhold til den meldte russiske øvelsen.

– Dette er et krigsspill. Russerne skal også øve. Så det er bra man holder seg til spillet og ikke en reell konflikt, sier Wilhelmsen som legger til at det er viktig å skille mellom politikk og forsvar i denne saken.

Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, opplyser at de ikke ser noen problem med at russerne øver i internasjonalt farvann utenfor Norskekysten.

Foto: NRK

Flere missiltester

Tidligere denne uka ble det kjent at Russland skal gjennomføre en missiltest i havet utenfor Midt-Norge i perioden 1. til 3. november.

Den storstilte Nato-øvelsen Trident Juncture varer fram til 7. november. Alle Natos 29 medlemsland, samt Sverige og Finland, deltar i øvelsen, melder NTB.

De russiske missiltestene settes i sammenheng med øvelsen.