Mener debattnivået om oppdrett er på bunnivå

Det er fritt frem for hatefulle ytringer mot norsk havbruksnæring mener Sjømat Norge. Det er en avledningsmanøver fra kommunikasjonsbransjen, svarer lokalpolitiker.

Protestskilt mot oppdrett Reinøy

Protestskilt mot oppdrett på Reinøy. Sjømat Norge mener tonen fra flere debattmotstandere er langt over streken.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– I den offentlige diskusjonene om Havbruksnæringa – som er en viktig diskusjon siden det handler om næringsutvikling i Nord-Norge og langs hele kysten – så ser vi det at debatten fort blir polarisert, sier Are Kvistad som er kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge.

Han skrev et innlegg på Nordnorsk debatt etter at han leste et innlegg av Eskil Johansen som er lokalpolitiker i Karlsøy. Et innlegg Kvistad mener er langt over streken.

– Han bidrar til å trekke debattnivået ned til et meningsløst lavmål slik at det blir vanskelig å diskutere. Innlegget bærer preg av hets mot ei hel næring, mener Kvistad.

Men han utelukker ikke at Johansen kan ha poenger som er verdt å diskutere. Problemet er ordbruken som umuliggjør en konstruktiv debatt.

Are Kvistad

Are Kvistad, kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge, mener debatten om oppdrett blir trukket ned på et bunnivå.

Foto: Sjømat Norge

– Raner befolkninga

Eskil Johansen skriver i sitt innlegg at "nordnorske politikere tillater at kyst- og fjordbefolkningen blir ranet atter en gang."

– Vi har nå fått et system hvor kommunepolitikere ser seg nødt til å gi fra seg områder til oppdrettsnæringa i bytte mot grønne konsesjoner, økonomiske kompensasjonsordninger og det de tror er større sysselsetting. Men de gir altså bort de lokale fiskerne sine tradisjonelle fiskeplasser.

Johansen reagerer på at han ikke blir møtt med fagfolk ifra oppdrettsnæringa men med kommunikasjonssjefen i Sjømat Norge.

– Kvistad sier man må ta debatten om debatten. Det skjønner jeg godt – de ønsker nemlig ikke å ta reelle debatten: at deres næring er i ferd med å fortrenge lokale fiskere.

Eskild Johansen

Lokalpolitiker i Troms, Eskil Johansen, mener næringa skyr den reelle debatten om oppdrett.

Foto: Laila Lanes / NRK

Beskylder hverandre

Karlsøypolitikeren mener at Are Kvistad er interessert i å angripe ham fordi han ikke liker formen som Johansen bruker for å vise hvordan oppdrettsnæringa opptrer rundt på kysten.

– Han ber Nordlys fjerne mitt debattinnlegg. Det de egentlig ber om er at jeg skal sensureres. Så prøver de å innbille oss om at dette handler om form mens det i realiteten er mitt innhold de ikke er interessert i å diskutere.

Det er Kvistad uenig i.

– Det du påstår om sensur er meningsløst. Det må gå an å diskutere debattklima i en viktig debatt uten at jeg skal bli beskyldt for ønske om å drive med sensur.

Kvistad mener godt fundert kritikk er det vi kan lære noe av og som kan bringe oss framover.

– Når du bruker sier at næringsaktører er løgnhalser, at politikerne driver og raver rundt økenavn og sier at de raver rundt på landsdelskonferanser så driver det ikke debatten fremover. Sensur er ikke noe svar – det vil jeg aldri ta til orde for.