Hopp til innhold

Kirkenes-band ute med ny musikkvideo

ONDT BLOD er ute med ny musikkvideo filmet i Sør-Varanger. I videoen kommer vi tett på samfunnet som ble rammet av både flyktningkrise og gruvenedleggelse på én høst.

Ondt Blod

Kirkenes-bandet ONDT BLOD har i 2016 blant annet spilt på Roskilde i Danmark, en av Europas største musikkfestivaler. Nå er de nominert til Spellemannpris i kategorien årets nykommer.

Foto: Pressebilde

At mye kan endre seg på kort tid, har både Sør-Varanger kommune og Kirkenes-bandet ONDT BLOD fått oppleve.

I januar 2016 slapp ONDT BLOD sitt første album, og siden da har de fem guttene som utgjør bandet rukket å imponere stort med musikken sin. Bandet venter nå spent på om det blir en Spellemannpris i kategorien årets nykommer.

Høsten 2015 opplevde Sør-Varanger kommune både flyktningkrise og gruvenedleggelse.

Bandet fra Kirkenes, i Sør-Varanger, er nå ute med en musikkvideo som tematiserer nettopp det kommunen var vitne til, høsten for snart to år siden.

– Underliggende er det en idé om at det er noe i folkesjela til finnmarkinger. En slags evne til å tilpasse seg endringer og katastrofer, sier vokalist Aslak Heika Hætta Bjørn.

En hyllest til Finnmark

Det er tittelsporet på albumet Finnmark som nå har fått en egen video å smykke seg med. Musikkvideoen er spilt inn i Finnmark, nærmere bestemt i Sør-Varanger kommune. Det var først tenkt at den mektige naturen skulle få rikelig med plass i videoen, men den måtte raskt vike for folket.

– Vi tok omtrent 50 portretter i løpet av tre dager, forteller vokalist Aslak Bjørn.

Musikkvideo innspilling ondt blod

Her blir Alexander Bang Pettersen fotografert av regissør Carl Christian Lein Størmer.

Foto: Privat

Sammen med regissør Carl Christian Lein Størmer, opplevde han folk som svært gjestfrie. Ikke bare ble de invitert inn, de fikk også slukket kaffetørsten.

– Vi ble tatt godt imot, jeg tror aldri jeg har drukket så mye kaffe.

Ifølge Bjørn har musikkvideoen blitt tatt godt imot. Han kan fortelle om positive tilbakemeldinger, og at videoen har blitt sett av mange allerede.

– Noen mener det er en sterk video. Og vi portretterer mange, så det nok artig for folk å se ansiktene sine eller til noen de kjenner i videoen.

Tung tematikk

Ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen, er også sentral i musikkvideoen.

Rune Rafaelsen på Storskog

Ordfører i Sør-Varanger kommune, Rune Rafaelsen, er en av dem som er portrettert i musikkvideoen.

Foto: Ksenia Novikova

Bjørn omtaler han som Barents tåkelur, en klar stemme i alt som har med Barentsregionen å gjøre.

– Vi tenkte han kunne få fram et positivt budskap selv om tematikken kanskje er litt tung.

Den tunge tematikken som Bjørn her snakker om, omfavner både arbeidsledighet etter gruvenedleggelsen og flyktningstrømmen over Storskog.

Folk kom gående med sine eiendeler i plastposer. Og på sykkel. Det var helt absurd. Og så gikk det bare noen uker, så kom konkursen i Sydvaranger Gruve hvor 400 ble uten arbeid over natta.

Ordfører Rune Rafaelsen i musikkvideoen til ONDT BLOD

I videoen får man se et portrett av syriske ungdommer som går på Folkehøgskolen i Pasvik.

– Det var veldig fint at vi fikk vist fram litt av mangfoldet i kommunen. De var kule folk, sier Bjørn.

Rent konkret er tanken bak videoen å vise hvordan samfunnet i Sør-Varanger har møtt de utfordringene som kom med både industrinedleggelse og flyktningkrisen. Underliggende finner vi ideen om at folket i Finnmark har en slags evne til å tilpasse seg endringer og katastrofer, forteller Bjørn.

– Vi ville vise fram de bra folkene!