Kenneth (21) fikk fagbrev og oppsigelse på samme dag

Kenneth Bekkeli har jobbet i Sydvaranger gruve siden 2013. I dag fikk han sammen med nærmere 400 kolleger beskjed om at hjørnesteinsbedriften i hjemkommunen er konkurs. 21-åringen fikk både fagbrev og oppsigelse på en og samme dag.

Kenneth Bekkeli får fagbrev av ordføreren samme dag som han blir informert om at Sydvaranger gruve, hans arbeidsgiver gjennom to år går konkurs.

Kenneth Bekkeli (21) har jobbet i Sydvaranger gruve siden 2013. Onsdag fikk han både fagbrev og oppsigelse.

– Det har vært mest trist. Fagprøven bestod jeg for lenge siden, så i dag var det kun den seremonielle versjonen hvor jeg fikk utdelt fagbrevet mitt av ordføreren.

Dagen som skulle være en høytidelig markering på at Kenneth er ferdig utdannet som automatiker, ble alt annet enn gledelig.

– Det er så trist som det går an. Jeg er så glad i jobben min på Sydvaranger. Det er uten tvil den beste jobben jeg har hatt. Den er både lærerik og interessant.

LO har vært med i arbeidet for å prøve og sikre driften videre, men til slutt ville ikke de største kreditorene DnB og Innovasjon Norge være med videre. Den nyutdannede automatikeren fikk derfor sin tyngste dag på jobb da ledelsen informerte om fremtiden i morgentimene.

– Det var veldig laber stemning. Det var få som sa noe, det var så vidt noen hostet. Alle ble veldig sjokkerte når ledelsen ga oss nyheten.

Ansatte i Sydvaranger gruve etter allmøte

Ansatte i Sydvaranger gruve etter allmøtet

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Urolig for fremtiden

Som mange av sine kolleger er Kenneth urolig for fremtiden. Han ville jobbe i hjemkommunen, men ser få muligheter til det nå.

– For min del så vil nok dette bety at jeg må søke jobber utenfor Kirkenes. Det blir utlyst veldig får jobber i Norge for automatikere. Mest sannsynlig havner jeg utenlands.

– Hvordan blir det å ikke lenger skulle gå inn dørene på Sydvaranger?

– Vi skal gå inn døra litt til. Det gjør vi inntil konkursboet har avgjort hva de skal gjøre videre. Men det kommer til å bli tungt for jeg er vant til å gå på jobb, og jeg vet jo innerst inne at gruva er konkurs.

I nesten hele hans liv har gruva vært den viktigste arbeidsgiveren i kommunen. Hva fremtiden nå vil bringe tørr han nesten ikke tenke på.

– Konkursen vil nok få betydning for mange bedrifter. Folk får mindre å rutte med og når folk har mindre penger så går det ut over butikkene. De kan også gå konkurs, så det vil bli tunge tider fremover.

Gruvekonkursen i Sør-Varanger kommune kan komme til å ramme så mye som 1500 personer. Underleverandører vil bli rammet, og mindre penger blant folk vil i sin tur ramme butikker i nærområdet. Tidligere har Nav Finnmark sagt at dette vil kunne føre til en dobling av ledigheten i fylket.