Har mistet halvparten av velgerne: – Du kan ikke stole på Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet har mistet grepet om landets nordligste fylke. Partilederen får kritikk for ikke å ha vært tydelig nok i sammenslåingssaken. Nå vil han vinne tilbake velgerne.

Jonas Gahr Støre på valgturné

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er på frierferd i Finnmark. Her med tidligere ordfører i Kvalsund kommune, Ragnar Olsen (Ap).

Foto: Karl Biehl / NRK

– Folk sier at du kan ikke stole på Arbeiderpartiet, sier Torill Olsen.

Hun er nestleder i folkeaksjonen For Finnmark, som i lang tid har kjempet mot sammenslåingen av Troms og Finnmark.

Olsen mener sammenslåingen er årsaken til at Arbeiderpartiet har tapt stor oppslutning i landets nordligste fylke.

– Arbeiderpartiet har ikke vært tydelige. De har vinglet, spesielt sentralt, rundt spørsmålet om sammenslåing og muligheten for reversering.

Torill Olsen

Nestleder i For Finnmark, Torill Olsen, sier folket ikke har tillit til Arbeiderpartiet – og mener det bør tas grep fra sentralt hold, hvor hovedmakten sitter.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Frykter tap av kommuner

I en meningsmåling forrige uke sa kun 23,9 prosent av finnmarkingene at de ville stemt på Arbeiderpartiet om det hadde vært valg i dag. Dette er en markant nedgang fra kommunevalget i 2015, da partiet hadde 45,9 prosent oppslutning – høyest i hele landet.

Det ga ordførersetet i 16 av 19 kommuner i Finnmark.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) er redd mange av disse plassene kan gå tapt, om ikke Jonas Gahr Støre tar grep som partileder.

Onsdag startet han sin valgturné i Finnmark.

– Med de målingene vi har nå kan det se ut som vi taper både fylkestingsvalget og en rekke av kommunene våre, sier Vassvik.

– Vi trenger drahjelp fra Støre på hans turné i Finnmark.

Ragnhild Vassvik

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) frykter ordførerplasser vil gå tapt om partilederen ikke tar et tydelig standpunkt i sammenslåingssaken.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Vil lytte

Mange av velgerne har flyktet til Senterpartiet, som har gjort et megabyks sammenlignet med 2015. Det er nå dette partiet som er størst i Finnmark, med en oppslutning på 24,7 prosent.

Noe av forklaringen kan være at Senterpartiet har vært klinkende klare i motstanden mot sammenslåingen, i kontrast til det Arbeiderpartiet får kritikk for.

– Lederen i Arbeiderpartiet må komme med et tydelig budskap om å oppheve sammenslåingen, hvis det blir regjeringsmakt fra 2021, sier fylkesordfører Vassvik.

Støre mener på sin side at han har vært tydelig på at partiet er mot sammenslåingen, selv om partiet har begynt å forberede at Troms og Finnmark skal bli ett.

– Vi har stemt mot tre ganger. Men reformen er vedtatt av Stortinget – da skal vi sørge for at den i alle fall ikke går i fullstendig gal retning på innhold, sier partilederen.

– Men hvis det i 2021 er et uttrykk fra politikerne i Finnmark om at de vil ut av sammenslåingen, så vil Arbeiderpartiet gå inn for det.

Jonas Gahr Støre tar selfie med gammel dame

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, startet onsdag sin valgturné i Finnmark. Den ble sparket i gang i Hammerfest, som sammen med Berlevåg var de eneste kommunene i Norge hvor Arbeiderpartiet hadde over 70 prosent oppslutning ved forrige kommunevalg.

Foto: Karl Biehl / NRK

Støre er sikker på at Arbeiderpartiet skal klare å heve oppslutningen i landets nordligste fylke. Han sier de vil lytte til folket, og forstår godt at Finnmark har protestert mot bruk av tvang for å slå sammen fylkene.

– Det er ikke sånn man styrer Norge, sier han.

– Samtidig tror jeg at regionreformen, som er dårlig gjennomtenkt, har tatt veldig mye oppmerksomhet. Det betyr at alt det andre vi står for – næringsutvikling, oppvekst, eldrepolitikk – har kommet litt i bakgrunnen. Det må vi gjøre noe med.