Hopp til innhold

Feilet med Norge – får æren for voksende kvinnefotball i Russland

På seks år har antall fotballkvinner gått fra null til 200 i Murmansk fylke. Mye takket være den nylig avgåtte treneren for Norges kvinnelandslag i fotball.

Fotballglede i Murmansk

Fotballglede i Murmansk. Roger Finjord trener russiske fotballspillere. 200 jenter har fått et organisert tilbud på linje med guttene.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Jeg har tro på henne!, sier Roger Finjord.

Rundt ham, på en fotballstadion i Murmansk, står en jentegjeng og ler og hoier. De er fotballspillere fra den russiske byen Montsjegorsk i Murmansk fylke. Nå har de trening med den norske fotballtreneren.

I Norge har Finjord nettopp gått av fordi kvinnelandslaget ikke har tillit til ham. I Russland har de tro på at øksfjordværingen kan lære dem å spille fotball.

Sammen med Finnmark fotballkrets har Finjord bygget opp et fotballmiljøet for kvinner i Murmansk-området.

Finjord trener russiske spillere

Roger Finjord trener russiske spillere som ikke ville hatt et fotballtilbud uten Finjord og Finnmark fotballkrets.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Sto uten tilbud

– Da vi startet prosjektet for seks år siden, var det ingen jenter i dette området som hadde et fotballtilbud, sier Finjord.

Nå er det nærmere 200 stykker som hver uke har et organisert tilbud på linje med guttene.

15 år gamle Sofia Gorr er ei av jentene fra Murmansk som har fått et treningstilbud etter at finnmarkingene kom over grensen. Hun liker godt å få besøk av det ferske kvinnelaget til idrettslaget Polarstjernen fra Nord-Varanger.

Lagene samlet

Roger Finjord og spillerutvikler Vidar Johnsen har med støtte fra Barentssekretariatet klart å få et engasjement også hos de russiske trenerne, og nå har jentefotballen spredt seg til alle byene i Murmansk fylke.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det var veldig interessant å trene med de. Noen av øvelsene var nye, og det er fint å få erfaring, sier hun.

Fikk forbilder

Roger Finjord og spillerutvikler Vidar Johnsen har med støtte fra Barentssekretariatet klart å få et engasjement også hos de russiske trenerne. Ifølge fotballskolerektor Jevgenij Migun har kvinnefotballen nå spredt seg fra Murmansk til nesten alle byene i fylket.

Jevgenij Migun

Fotballskolerektor Jevgenij Migun mener at uten det norske engasjementet hadde ikke jentene hatt et fotballtilbud.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Han mener utviklingen hadde gått sakte hvis det ikke hadde vært for norsk engasjement.

– Det var ingen muligheter for jentene her tidligere, og de hadde ingen forbilder. Da de norske jentene kom hit og de fikk se på dem - da fikk de også et ønske om å begynne med fotball selv, sier han.

Fotballspiller i Murmansk

Sofia Gorr er del av jentefotball-miljøet som er i vekst i Murmansk fylke. Her på en bane i nabolaget hennes hvor hun pleier å trene.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Brøt jernteppe med skiløp

Idrettssamarbeid over den norsk-russiske grensen har lange tradisjoner. På 60-tallet og gjennom hele den kalde krigen reiste skiløpere fra Sør-Varanger til Sovjet for å konkurrere og bygge vennskap over landegrensene. Etter hvert ble flere andre norske idrettsutøvere med.

Like før vinter-OL i Russland i 2014 avslørte skilegenden Vegard Ulvangs far hvordan han selv og sønnen brøt Jernteppet da den kalde krigen var på sitt aller kaldeste. Med seg fikk de skiglede, livslange vennskap, skinnluer og vodka.

– Det startet som en åpning i Jernteppet, og jeg tror det har hatt stor betydning for det som seinere skulle komme til å skje her oppe.

Slik beskrev Arne Ulvang det historiske skisamarbeidet over grensen i nord, en kontakt folk til folk som ofte skjedde med KGB og norsk overvåkingspoliti i hælene, i radioprogrammet «Verden på lørdag»

Grønningen, Eggen og Martinsen

Harald Grønningen, Gjermund Eggen og Odd Martinsen i Murmansk i 1967.

Foto: Arne Ulvang / Privat

Flere nyheter fra Troms og Finnmark