NRK Meny
Normal

Biskopen meldt til Arbeidstilsynet: – Vi blir neglisjert

Den lille menigheten i Måsøy føler seg oversett og overkjørt av biskopen i Nord-Hålogaland. Nå har de meldt ham til Arbeidstilsynet.

Måsøy kirke

Måsøy Sokn har 5 kirker. Soknets kirkebygg er Havøysund kirke, Måsøy kirke, Ingøy kirke, Gunnarnes kirke og Slotten kirke (bildet).

Foto: Travel Finnmark

Måsøy kirkesogn har gjentatte ganger gått ut i media og varslet at de føler seg mobbet og trakassert av biskopen i Nord-Hålogaland bispedømme, Olav Øygard.

For to uker siden ga de bispedømmet frist til 2. juni for å rydde opp i situasjonen, som de selv føler er uholdbar. Det har ikke skjedd, og før helgen sende de en varsling til Arbeidstilsynet om situasjonen i bispedømmet.

Striden starter tilbake til 2011, men har bare forverret seg med årene, mener kirkeverge og daglig leder, Arne Dahl Nygaard.

Han mener biskopen brøt arbeidsmiljøloven da han i slutten av 2016 inviterte seg selv til et visitas i Måsøy.

– I en situasjon der leder, nestleder, daglig leder og prest var sykemeldt, ble vi tvunget til å dra på jobb uansett hvordan arbeidssituasjonen var for oss, sier Nygaard.

Biskop Olav Øygard bestrider dette, og sier han ikke forventer at sykemeldte møter på jobb.

Arne Dahl Nygaard

Alle fire ansatte i Måsøy kirke er sykemeldt, forteller Arne Dahl Nygaard.

Foto: Privat

Sivilt søksmål

Biskopen skal ha sagt at det ikke spilte noen rolle om de ansatte var til stede under visitasen. Det mener kirkevergen er grunnlag for å ta ut også sivilt søksmål.

– Vi blir neglisjert, og føler oss mobbet ved at biskopen gjør oss helt uvesentlige. Å ha en visitas når alle fire ansatte er sykemeldt er helt meningsløst. Vi følte oss presset til å stille opp, for det ville slått tilbake til oss hvis vi ikke var der, sier Nygaard.

Den sivile saken vil han ta gjennom fagforbundets advokater. Men det er ikke biskopen som person han ønsker å ramme.

– Vi ønsker i utgangspunktet et søksmål mot bispedømmet. Olav Øygard er hyggelig, og vi har ikke egentlig noe usnakket med han. Men det er embetet han representerer jeg er sint på, sier Nygaard.

Olav Øygard

Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme mener Arbeidstilsynet er riktig sted å begynne for å få nøstet opp i konflikten.

Foto: marit garfjeld / nrk

Håper på løsning

En visitas er ikke først og fremst et møte med kirkelige ansatte, men et møte med menigheten. Den planlegges et år i forveien, og derfor er det vanskelig å ta hensyn til sykemeldinger, sier biskop Olav Øygard.

– Jeg pålegger ingen å dra på jobb når de er sykemeldte. Menighetsrådet var ikke sykemeldt, og det var de vi formelt møtte, sier han.

Biskop Olav Øygard synes det er bra at Måsøy kirkesogn nå har varslet Arbeidstilsynet om konflikten som har oppstått.

– Dette er et godt utgangspunkt for at vi skal klare å komme oss videre i denne saken, og jeg tror Arbeidstilsynet vil være en god medhjelper til det, sier han.

Arbeidstilsynet opplyser til NRK at det er for tidlig å eventuelt si noe om saken.