Hopp til innhold

Avdekket ulovlig krabbenettverk i Finnmark

Politiet og Økokrim sier de har avslørt et nettverk som har fanget og omsatt kongekrabbe for flere millioner kroner. Flere personer er siktet i saken.

Beslag

BESLAG: Et titalls personer ble pågrepet og siktet i saken. Den ulovlige omsetningen skal ha pågått lenge, opplyser politiet.   

Foto: Politiet

– Vi ser svært alvorlig på saken. Dette er organisert grov miljøkriminalitet og det er grov økonomisk kriminalitet, sier politiadvokat Are Aarhus i Finnmark politidistrikt.

Sammen med Økokrim mener politiet at de har avdekket et kriminelt nettverk som har fanget og omsatt kongekrabber ulovlig.

Politiet i Alta kalte inn til pressekonferanse tidligere i dag.

– ALVORLIG: – Dette er organisert grov miljøkriminalitet og det er grov økonomisk kriminalitet, sier politiadvokat Are Aarhus (t.h) i Finnmark politidistrikt. Her sammen med Torstein Pettersen, leder for Felles enhet for taktisk etterforskning.

Foto: Frida Ravna Rømo / NRK

Omsetningen skal ha foregått over lang tid, og nettverket skal ha tjent flere millioner kroner på virksomheten.

– Politiet har jobbet med å avdekke og kartlegge nettverket over tid, sier han.

Pågripelser flere steder i landet

Under pressekonferanse onsdag, fortalte politiet at det tidligere denne uken ble gjennomført en koordinert aksjon flere steder i landet. Mattilsynet, Kystvakta og Fiskeridirektoratet deltok i aksjonen.

Et titalls personer er pågrepet og siktet for organisert, grovt brudd på havressursloven, ulovlig omsetning eller grovt heleri.

Politiet har pågrepet personer og gjennomført ransaking i fem politidistrikt. Finnmark, Troms, Sør-Vest, Agder og Øst Politidistrikt.

– De er siktet for organisert, grovt brudd på havressursloven og ulovlig omsetning eller grovt heleri, sier Torstein Pettersen, leder for Felles enhet for taktisk etterforskning.

Åtte av de siktede holder til i Finnmark, mens Økokrim har pågrepet flere personer i andre deler av landet

BESLAG

STORE VERDIER: Under ransakelsene tirsdag og onsdag er det tatt beslag i blant annet kongekrabber, penger og utstyr til produksjon og foredling av kongekrabbe.

Foto: Politiet

Etterforskningen startet tidligere i år, og på sensommeren ble det tatt beslag i betydelige mengder ulovlig fisket krabbe. Verdien av beslaget skal være på flere millioner kroner.

Ifølge politiadvokaten har det blitt pågrepet personer i alle ledd i nettverket.

– Politiet i Finnmark vurderer å varetektsfengsle to av de siktede. I tillegg til aksjonen i Finnmark har Økokrim pågrepet personer som politiet mener har distribuert og solgt kongekrabben videre, sier Aarhus.

Under ransakelsene tirsdag og onsdag er det tatt beslag i blant annet kongekrabber, penger og utstyr til produksjon og foredling av kongekrabbe.

Beslag

BETYDELIG: – Tidligere i år, på sensommeren, ble det også gjort betydelig beslag av ulovlig fanget kongekrabbe som knyttes til dette nettverket, sier Are Aarhus i Finnmark politidistrikt.

Foto: Politiet

Dyr råvare

Kongekrabbe er en eksklusiv råvare med en kilopris på opp til 600 kroner. På fiskebutikken Vulkan fisk på Mathallen i Oslo selges det både kokt og rå kongekrabbe.

Flere ganger har daglig leder Øyvind Glørstad fått tilbud om å kjøpe krabbe svart.

Øyvind Glørstad

KOKK: Øyvind Glørstad driver fiskebutikk i Oslo og forteller at han får jevnlig tilbud om kjøp av kongekrabbe fra folk som ikke representerer de tradisjonelle salgsleddene.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– De ser at vi selger kongekrabbe, og kommer bort og spør om vi vil kjøpe av dem. Det fremgår ofte at de ikke er profesjonelle, så da er ikke det aktuelt for oss, sier han til NRK.

Han har en oppfatning av at de svarte selgerne legger seg under markedspris på krabbene.

– Jeg har fått inntrykk av at de snakker om gode priser, bedre enn det som selges lovlig. Men jeg har aldri kjøpt av de, så jeg vet ikke eksakt hva de skal ha per kilo, sier Glørstad.

Den høye kiloprisen har ført til mye tyvfiske, og beregninger fra 2018 viser at hver femte krabbe fiskes svart.

Ordfører: Bra at politiet tar tak

Sigurd Rafaelsen, ordfører i Lebesby og kontaktperson for kongekrabbe i Øst-Finnmark regionråd, sier til NRK at det er bra at politiet og Økokrim har aksjonert mot den ulovlige omsetningen.

– Det er utrolig bra at politiet tar tak i ulovlighetene, og at de avdekker dette. Det er ødeleggende for seriøse aktører at det drives omsetning på ulovlig på kongekrabbe.

– Er du overrasket?

– Vi skal ikke gå rundt og mistenke hverandre eller aktører, men det er klart at i lukrative geskjefter er det av og til ulovligheter som skjer. Da er det veldig bra at man overvåker det, tar tak i det og avdekke det, slik at det blir bedre for seriøse aktører og dem som gjør det på skikkelig måte, sier han til NRK.

Bjørn Ronald Olsen

HATT MISTANKER: Bjørn Ronald Olsen driver Cape Fish i Nordkapp kommune. Flere i bransjen har hatt mistanker om ulovlig fangst og omsetning av kongekrabbe.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

Bjørn Ronald Olsen driver Cape Fish i Nordkapp kommune. Selskapet driver med eksport av kongekrabbe. Fordi verdien på kongekrabbe er så høy, gjør folk hva som helst for å få den solgt, mener han.

– Så hvis det nå er tilfellet at man klarer å stoppe dette ulovlige salget, så er det veldig bra for norsk fiskerinæring og for industrien, sier han til NRK.

Olsen sier at flere i bransjen har hatt mistanker om ulovlig fangst og omsetning av kongekrabbe.

– Det er klart at industrien har hatt sine mistanker, men det er klart at det er veldig vanskelig å få bevist. Hvis politiet nå har greid å avdekke noe, så er det veldig positivt for næringen, sier han til NRK.

I 2018 ble det ifølge Sjømatrådet eksportert kongekrabbe for 579 millioner kroner. Markedene i Asia og USA betaler gode penger for krabben.