Vil ikke endre navn på ny nettavis

Styret i Barentssekretariatet har sendt krav til grunnleggerne av The Independent Barents Observer om å endre navnet.

The Independent Barents Observer

Etter tidligere BarentsObserver-redaktør Thomas Nilsen startet en ny nettavis kalt The Independent Barents Observer, har han og hans kolleger fått krav fra Barentssekretariatet å endre navnet på avisa.

Foto: Faksimile/ NRK

Styret i Barentssekretariatet bestemte på fredag at nettstedet BarentsObserver skal legges ned i sin nåværende form.

Ved samme anledning ba de grunnleggerne av The Independent Barents Observer om å endre navnet på nettavisa, og droppe de to siste ordene.

Styremøte Barentssekretariatet 22.okt 2015

På styremøtet i Barentssekretariatet i forrige uke bestemte styret å legge ned BarentsObserver i sin nåværende form.

Foto: Eskil Mehren / nrk

Fristen var satt til i dag, men Thomas Nilsen i nettavisa kommer ikke til å gjøre noen endringer.

– Navnet vårt står veldig godt selv, det er det uavhengige Barents Observer.

– Påvirker ikke oss

Thomas Nilsen er tidligere redaktør i BarentsObserver, men starta, sammen med tidligere ansatte i BarentsObserver, den nye nettavisa The Independent Barents Observer.

Dette skjedde etter at en pågående konflikt mellom Nilsen og eierne av BarentsObserver endte i at Nilsen mista jobben som redaktør.

I forrige uke mottok den nye nettavisa et brev fra Barentssekretariatet med et krav om å droppe de to siste ordene i navnet.

Det vil derimot ikke Thomas Nilsen og hans kolleger bruke noen tid på.

– Nei. Styret i Barentssekretariatet har ingen innvirkning på navnet til en uavhengig og privat avis.

– Nå er det mange aviser rundt om i verden som heter «the observer», både i Storbritannia og i USA, og «barents» er den delen av verden som vi dekker. Det vi har gjort er å hive på navnet «The Independent», altså det uavhengige for å gjøre et veldig klart skille i forhold til det gamle BarentsObserver, sier Nilsen.

BarentsObserver

Atle Staalesen (t.v.) har sagt opp sin stilling i BarentsObserver. Han har nå dannet en ny nettavis for Barentsregionen sammen med tidligere kollega Thomas Nilsen (t.h). Trude Pettersen har også sagt opp sin stilling, mens Jonas Karlsbakk sier han vil fortsette i Barentssekretariatet. Ifølge Nilsen er BarentsObserver et navn Staalesen etablerte som gründer i sin private nettavis i 2003, lenge før han starta i Barentssekretariatet.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Frykter ikke reaksjoner

Styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet sier til NRK mandag at de begrunner kravet med at de har bygd opp merkevaren BarentsObserver over 12 år.

Dermed mener Olsen av navnet er deres, noe Thomas Nilsen og hans kolleger har sagt seg klart uenig i.

Thomas Nilsen

Thomas Nilsen sier han og kollega Atle Staalesen ikke vil la seg påvirke av Barentssekretariatets krav om at de må endre navnet på den nye nettavisa.

Foto: Gyda Hesla

Det er uklart om Barentssekretariatet ønsker å følge opp saken videre. Styreleder Stig Olsen sier at han ikke ønsker å kommentere saken og eventuelle videre reaksjoner.

Thomas Nilsen har ikke tro på at det blir tatt til retten.

– Det ville i så fall bli en rettsprosess som skaper stor urolighet, og det er nok best for alle parter at Barentssekretariatet legger denne saken bak seg og at vi får jobbe videre med det vi gjør.