400 gruveansatte i fare – har kun penger til å drive ut juni

400 ansatte jobber på spreng for å redde gruvesamfunnet i Kirkenes. Gruva har kun penger til å drive ut juni.

Sydvaranger gruve AS

Sydvaranger Gruve sliter kraftig, etter at prisen på jernmalm det siste året har sunket dramatisk.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

De siste ukene har kreditorene til gruva vært i Kirkenes for å finne en løsning på den alvorlige situasjonen.

Sydvaranger Gruve har i overkant av 400 ansatte, men flere har de siste månedene mistet jobben i innsparingsrunder – eller selv sagt opp på grunn av den usikre framtiden.

– Den siste tiden var veldig tøff. Men det har stått veldig på informasjonen. Det har kommet lite informasjon fra ledelsen. Alle må ha inntekt og det er en av grunnene til at jeg skiftet beite, sier Roy Bjarne Johansen.

Sydvaranger gruve i Kirkenes

Separasjonsverket i Kirkenes.

Foto: Amund Trellevik / NRK

400 kan miste jobben

Johansen hadde jobbet i Sydvaranger Gruve i fem år da han skiftet jobb for få uker siden. Fremtiden til den tradisjonsrike jernmalmgruven i Kirkenes er høyst usikker. Lave råvarepriser er i ferd med å velte hele gruvesamfunnet, og 400 mennesker kan om kort tid miste jobben.

De siste ukene har gruveledelsen forhandlet om selskapets fremtid med kreditor Den norske bank og Innovasjon Norge, samt den største kunden Tata Steel, et av verdens største stålselskap.

Situasjonen til Sydvaranger har vært presset lenge og selskapet må komme i havn med en økonomisk løsning innen utgangen av juni.

Sydvaranger Gruve

Bruddet i Bjørnevatn.

Foto: Teknisk Ukeblad

– Anstrengt situasjon

Klubbleder for de gruveansatte, Henning Bråten, sier situasjonen er anstrengt.

– Vi går jo rundt og venter på hva som skal skje med bedriften videre, sier han.

Alle ansatte gikk i fjor høst med på et midlertidig lønnskutt for å hjelpe gruvens økonomi. Dette kuttet er nå forlenget ut august måned.

– Hva sier du til ansatte som er redde for deres jobber?

– Ha troen på at dette vil gå bra. Jeg vet at det er en forferdelig anstrengt situasjon. Jeg vet selv hvordan det er å telle på knappene og lure på om man har jobb eller ikke. Jeg må si at det er først og fremst de ansatte fortjeneste at vi fortsatt er i drift her oppe, sier han.