Hopp til innhold

Mehl tvinges til å evaluere omstridt lov

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har stått fast på at det er for tidlig å evaluere voldserstatningsloven. Nå har Stortinget talt.

Stortingets muntlige spørretime, Emilie Mehl.

OMSTRIDT LOV: For 1,5 år siden ble den nye loven for voldserstatning innført. Den har møtt massiv kritikk fra flere instanser. Nå blir justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) tvunget til å evaluere loven.

Foto: Heiko Junge / NTB

Tross regjeringens og justisministerens ønsker, må de nå evaluere voldserstatningsloven flere år tidligere enn planlagt.

Loven regulerer utbetaling av erstatning til personer som har blitt utsatt for en rekke kriminelle handlinger, som vold, voldtekt, terror, mishandling og grovt ran.

Loven, som NRK har skrevet flere saker om, var omdiskutert både før og etter den trådte i kraft 1. januar 2023.

Noen av endringene er blant annet strengere frister for å søke erstatning, og at man ikke lenger har krav på bistandsadvokat om man skal søke erstatning.

Ikke særlig gjennomtenkt

Kritikken har blant annet gått ut på at rettighetene til dem som er utsatt for vold og overgrep er blitt svekket og at færre vil søke om erstatning.

Bistandsadvokater som jobber med voldtektsutsatte har uttalt at de ikke tror politikerne har forstått hva de har vedtatt.

– Vi kan ikke forstå at politikerne har skjønt ulempene ved den nye loven. Lovendringene fremstår ikke særlig gjennomtenkte, sa bistandsadvokat Kristine Aarre Hånes til NRK i november.

Les også Tror ikke politikerne har forstått hva de har vedtatt

«Kristin» ble utsatt for grov vold i over ti år.

Flere partier tok senere til orde for å evaluere loven, men Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) mente det var for tidlig.

Venstre ville likevel ikke vente, og sendte et representantforslag hvor de blant annet tok til orde for å evaluere loven alt i januar 2025.

De viste blant annet til at voldtektsutvalget hadde slått fast at loven svekket rettighetene til voldsutsatte.

De viste også til konsekvensene NRK har omtalt at den nye loven har fått for voldsutsatte.

Mehl sto på sitt. I et brev til Stortinget skrev hun:

«Jeg mener at det er viktig å vente til forutsetningene for en god evaluering er på plass, og det vil de ikke være allerede to år etter ikrafttredelsen».

Les også Vil revidere lov: – Har fått konsekvensar ho ikkje burde fått

En anonym kvinnes hender. Sol treffer fingrene. Svart bukse. Nærbilde.

Stortinget bestemmer

Nå er det klart at Mehl og regjeringen blir overkjørt av Stortinget.

Venstres forslag om å evaluere den nye voldserstatningsloven 1. januar 2025, får flertall.

Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet stemte for, i tillegg til Venstre. Forslaget ble i dag stemt over i justiskomiteen. Det skal stemmes for i Stortinget om en uke.

Justisdepartementet svarer i en e-post til NRK at de vil følge opp stortingets vedtak på en vanlig måte.

Ingvild Wetrhus Thorsvik

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V).

Foto: William Jobling / NRK

– Det er noe galt med ordningen slik den fungerer nå, sier Justispolitisk talsperson for Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, til NRK torsdag.

– Hvorfor foreslo dere en evaluering etter to år?

– Når så mange forteller de vegrer seg for å søke i det hele tatt, så er det noe galt med ordningen slik som den fungerer nå.

Politikeren er glad for at det blir flertall for forslaget om å evaluere.

– Denne ordningen vet vi at er enormt viktig for voldsutsatte.

Utilsiktede konsekvenser

Ingunn Foss, justispolitisk talsperson i Høyre, var en av dem som stemte for forslaget for lovendring.

Hun peker særlig på at voldsutøver får partsrettigheter, og kan søke innsyn i dokumenter ved en erstatningssøknad, som utslagsgivende.

Ingunn Foss sitt ansikt vises mellom bakhodet til to personer som står foran henne. Foss har kort, brunt hår og briller med mørk innfatning. Hun har sort jakke og genser. Foss er i fokus i bildet og har et passivt, avventende uttrykk.

Justispolitisk talsperson i Høyre Ingunn Foss.

Foto: Per-Kåre Sandbakk

Vi var tydelige på, da lovendringen ble innført, at den burde revideres om den fikk utilsiktede konsekvenser. Det viser det seg at den har fått.

Foss viser også til Voldtektsutvalgets rapport 8. mars, som slo fast at endringene innskrenket voldsutsattes rettigheter.

Andreas Sjalg Unneland i SV sier han er veldig glad for at forslaget fikk flertall.

– Det er en erkjennelse fra Stortinget om at denne loven har hatt en del negative konsekvenser for mennesker som har opplevd vold og overgrep.

Andreas Unneland under stortingets spørretime i januar. Han har på seg dressjakke, SV-pin og blå skjorte. Han har brunt hår gredd til siden og ser mot høyre, hvor man ser bakhodet til en blond kvinne.

Sjalg Andreas Unneland (SV).

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det er på tide med en fot i bakken, mener Unneland.

– Partiene som stemte for ser behovet for å gå gjennom konsekvensene på et tidligere tidspunkt, sier han.

Andreas Sjalg Unneland er i slekt med journalist Johanna Magdalena Husebye. Journalist Emilie Waaler har gjort intervjuet med ham.