Hopp til innhold

Polsk IS-kriger bodde i Oslo: Norge bistår i terroretterforskning

Konvertitten Jakub Jakus (24) reiste fra Norge til Syria for å krige for IS. Polske medier hevder han ble radikalisert her.

Jakub Jakus etterlysning og IS-bilde

JOBBET I NORGE: I mars 2017 la IS ut et bilde (til venstre) og hevdet at en polsk statsborger var drept i kamper for IS. Til høyre er etterlysningen fra Interpol. Nå etterforsker polske myndigheter om Jakub Jakus, som har bodd i Norge, faktisk er drept.

Foto: Interpol/Amaq

Den polske statsborgeren Jakub Jakus bodde en periode i Oslo og arbeidet i et byggefirma.

Her ble han kjent med personer i det ekstreme islamistmiljøet, blant annet personer knyttet til Profetens Ummah, får NRK opplyst. Han ble også kjent med en jevnaldrende polakk, som senere ble terrorsiktet og utvist fra Norge.

Ifølge en dom fra Oslo tingrett hadde de to «en god del kontakt» både før de reiste til Syria, og mens de var der.

Jakus, som nå er etterlyst gjennom Interpol, dro til Syria i 2013, der han skal ha blitt trent i blant annet snikskyting, ifølge polske na: Temat. Men nå kan polakken ha blitt drept i kamper for IS.

I mars meldte nyhetsbyrået til IS at en polsk jihadist var drept i nærheten av Aleppo. Mannen som ble kalt «Abu Khattab al-Bolandi» ligner svært mye på Jakub Jakus, og nå etterforsker polske myndigheter om Jakus faktisk er død.

Norske myndigheter har bistått i etterforskningen, som fortsatt pågår.

– I løpet av etterforskningen har vi bedt om bistand fra de rette myndighetene i Norge, noe vi fikk, skriver talskvinne for Den nasjonale påtalemyndigheten i Polen, Ewa Bialik, i en e-post til NRK.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere hva bistanden har bestått i.

IS melder om at Abu Khattab al Bolandi er drept

MELDT DREPT: Nyhetsbyrået til IS, Amaq, la ut dette bildet i mars 2017. Ifølge IS av ble polakken drept i Aleppo-provinsen, nordvest i Syria.

Foto: Amaq

Hevder han ble radikalisert i Norge

Flere polske medier, blant annet na: Temat, hevder at Jakus ble radikalisert i Norge, uten å belegge det med kilder.

Jakus meldte flytting til Oslo i 2012. Da hadde han allerede konvertert til islam, ifølge en person som kjente Jakus fra Rabita-moskeen i Oslo. Han sier Jakus var opptatt av å være en «god muslim».

Oppfattet du ham som ekstrem?

– Nei, han snakket aldri med meg om jihad eller noe sånt.

Men på Facebook-siden støttet Jakus IS åpenlyst. Samme dag som IS erklærte et kalifat, la Jakus ut en melding på Facebook:

«I dag har vi et KALIFAT i landene Irak og Syria. Kjære brødre og søstre i islam! Det er OBLIGATORISK å gjøre hijra (utvandring, journ.anm.) til kalifatet og å sverge troskap til emiren for troende ABO BAKR AL-BAGHADI.»

Jakub Jakus støtter IS på Facebook
Foto: Faksimile fra Jakus' Facebookprofil / NRK

Hadde kontakt i Syria

På dette tidspunktet var Jakus i Syria og medlem av terrorgruppa, ifølge en dom fra Borgarting lagmannsrett.

Dommen omhandler kompisen til Jakus, den jevnaldrenden polakken som senere ble utvist fra Norge. Han brukte Jakus til å orientere seg om situasjonen i Syria, og spurte blant annet på Facebook:

«Skriv ... Hvordan er situasjonen skriv meg alt ... Hva med dere og hvordan er situasjonen.»

Jakus svarte med å sende en lenke til IS på Facebook.

I april 2014 kom kompisen til Jakus tilbake til Norge. Han er nå utlevert til Polen etter at både Borgarting lagmannsrett og Høyesterett har forkastet anken om å erklære utvisningsvedtaket ugyldig.