NRK Meny
Normal

ISIL har erklært en egen muslimsk stat

Åtte opprørssoldater skal ha blitt korsfestet av ISIL i Syria for å ha blitt ansett som for moderate for de islamistiske ekstremistene. Nå har ISIL erklært en egen muslimsk stat i nabolandet Irak.

To ISIL-opprørere med gruppens flagg i Mosul.

To ISIL-opprørere med gruppens flagg i Mosul i Irak der de nå har erklært en egen islamsk stat.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Dette hevder den londonbaserte menneskerettighetsorganisasjonen Syria Observatory for Human Rights.

De åtte skal ha blitt korsfestet på lørdag i nærheten av Aleppo, og ifølge øyenvitner organisasjonen har snakket med skal likene fortsatt henge godt synlig.

Kalifat

ISIL har de siste ukene gjort store fremskritt på slagmarken både i Syria og i nabolandet Irak, der de har tatt over så store området at de i dag erklærte dette som en egen muslimsk stat.

Erklæringen kom i en lydfil publisert på internett av opprørsgruppen Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL).

Gruppen bytter samtidig navn til Den islamske staten, og kutter dermed «Irak og Levanten» fra navnet.

Intens skyting

ISILs tilhengere feiret erklæringen av Den islamske staten med skudd i været i
islamistgruppens høyborg Raqa i Syria søndag kveld.

– Store kolonner med stridsvogner kjørte inn i Raqa like etter at erklæringen var offentliggjort, for å feire kalifatet. Samtidig var det intens skyting i byen. ISIL-tilhengere feiret med å skyte i luften med geværer, sier en aktivist i byen til
nyhetsbyrået AFP.

ISILs talsmann Abu Mohammad al-Adani hevded selv at opprettelsen av staten er drømmen i alle muslimers hjerter og håpet for alle islamister.

Odd Karsten Tveit mener kun råmakt kan stoppe ISIL

Video: Odd Karsten Tveit mener kun rå makt kan stoppe ISIL.

Det er foreløpig ukjent hvilke områder ISIL mener er inkludert i den selverklærte staten, men opprørerne har kontroll over områder i både Syria og Irak. Gruppen har tidligere uttalt at målet med opprøret i Irak er å etablere en muslimsk stat.

ISIL har erklært et kalifat – en type muslimsk styresett som ble brukt under Det osmanske riket for nesten 100 år siden. Kalifen, lederen for staten, er ifølge opprørerne Abu Bakr al-Baghdadi.

– Korsfestet for vestlig samarbeid

Tidligere skal ISIL og Al Qaida gruppen Nusrafronten ha samarbeidet, men i februar i år tok al-Qaidas leder Ayman al-Zawahiri offisielt avstand fra ISIL for at han anså dem som for brutale. Nå kommer det igjen meldinger om at de to islamistiske organisasjonene samarbeider.

De åtte som skal ha blitt korsfestet skal ha tilhørt en annen opprørsgruppe som også slåss mot diktator Bashar al-Assad i Syria.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen skal de ha blitt omtalt som «Sahawa», en betegnelse ISIL bruker om mennesker som samarbeider med vestlige styrker.

Bruker amerikansk utstyr

For første gang skal ISIL ha slåss mot rivaliserende opprørsgrupper i Syria med amerikanske militærkjøretøy som de skal ha tatt fra irakiske militærstyrker.

Det skal være snakke om firehjulsdrevende Humvee-biler som det irakiske forsvaret skal ha fått fra USA, ifølge Syrian Observatory.

ISIL-styrkene har flere ganger tidligere tatt over utstyr fra andre væpnede grupper, og når de nå har kontroll over flere grenseposter mellom Irak og Syria er det ventet at utstyr fra den irakiske hæren vil finne veien over til det borgerkrigsherjede Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt