Hopp til innhold

Må ut med milliardbonuser for å få hylleplass i norske matbutikker

Orklasjef Petter Ruzicka bekrefter at hans selskap alene betaler beløp i milliardklassen for å få slippe til i matbutikkene.

Konsernsjef Petter Ruzicka i Orkla

Orkla-sjef Petter Ruzicka bekrefter for første gang at de må ut med milliardbeløp for å få innpass i butikkjedene.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

Hva koster det egentlig for matvareleverandørene å få en frossenpizza eller et beger frokostyoghurt inn i butikken der du og jeg handler? Orkla-sjef Petter Ruzicka letter på sløret for første gang i et intervju med NRK Brennpunkt.

Kiwi-butikk

Matvareprodusentene må betale store beløp for å slippe til i butikkhyllene.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

– Orkla bruker betydelige summer på bonus og rabatter for å komme inn i kjedene, hvert eneste år.

– Vi snakker om milliardbeløp, sier han.

Ruzicka leder Norges største industrikonsern i sitt slag. Det selger dagligvarer for over 30 milliarder kroner hvert år i form av kjente merkevarer som Pizza Grandiosa og Toro supper. Men selv Orkla må altså betale dyrt for å slippe til i butikkene.

Usunt system

– Det har utviklet seg et system i denne bransjen over tid, som jeg mener er blitt usunt, sier Orkla-sjefen, og hevder at betalingssystemet for å slippe til i norske matkjeder kan være en fare for norsk matvareindustri.

Hanne Refsholt

Hanne Refsholt vil ikke kommentere konkrete beløp, men etter det NRK kjenner til betaler Tine milliardsummer hvert år for å komme inn i butikkene.

Foto: Tine.no

– Det er et system som gjør at man tenker veldig kortsiktig. Vi ønsker å være mer aktive, og drive innovasjon og utvikling, sier Ruzicka.

Han går til angrep på den såkalte «høstjakta» i norsk dagligvarebransje, de årlige, knallharde forhandlingene mellom matkjedene og leverandørene.

– Vi blir tvunget til å tenke kortsiktig. Du vet ikke før lille nyttårsaften om du har leveranser for neste år. I realiteten er det bare en håndfull mennesker som avgjør hva Kari og Ola nordmann skal ha på frokost og middagsbordet, påpeker Ruzicka.

Hemmelige avtaler

Tine er en av de andre store matleverandørene i Norge. Meierikjempen har en enda større markedsandel i norsk dagligvare enn Orkla. Sentrale kilder i Tine-systemet bekrefter overfor NRK Brennpunkt at bedriften bruker milliardsummer hvert på bonuser og rabatter til kjedene. Beløpene er så enorme at ledelsen i Tine må orientere styret om dem.

Innkjøpsdirektør Øyvind Andersen i Norgesgruppen

Innkjøpsdirektør Øyvind Andersen i Norgesgruppen mener dagen system fungerer godt.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

– Det er opplagt at det er snakk om omfattende summer hvert år, men jeg kan ikke gå inn på konkrete beløp, sier konsernsjef Hanne Refsholt. Og legger til:

– Når du bare har tre kjeder som kunder, sier det seg selv at vi strekker oss langt for å få en avtale med dem.

Innkjøpsdirektør Øyvind Andersen i Norgesgruppen mener dagen system fungerer godt og at det bidrar til å stagge grådige leverandører fra å ta for høye priser.

– Vi har i dag et veldig enkelt og tydelig system på rabatter og bonuser som bidrar til lavest mulig innkjøpspris, sier han til NRK Brennpunkt, men vil for øvrig ikke røpe innholdet i avtalene.