Hopp til innhold

Her er DnB NORs lisens på Cayman Island

Dette lisensbrevet fra myndighetene på Cayman Islands gir DnB NOR Bank ASA rett til å drive offshore bankvirksomhet i det kjente skatteparadiset. Det har ikke Norges største bank snakket høyt om.

Lisensdokumentet for DnB NOR fra Cayman Islands

I tyve år har DnB Nor Bank og selskapets forløpere hatt banklisenser på Cayman Islands. Det dreier seg om såkalte ”offshore banking”-lisenser, som betyr at man kan betjene kunder internasjonalt, men ikke øyas faste innbyggere.

DnB NOR er Norges største finanskonsern, og den norske stat er den dominerende eieren i selskapet. Mens staten driver kampanje mot skatteparadisene, og for økt innsyn i virksomheten som drives der, har DnB i en årrekke drevet en virksomhet på Cayman Islands som de ikke har snakket høyt om.

Cayman-lisensen er ikke å finne på DnB NORs adresselister, og selskapet skriver ikke om virksomheten i årsrapporter eller på sine hjemmesider.

Ugland House

NRK Brennpunkt oppsøkte advokatfirmaet Maples & Calder i Ugland House på Cayman Islands og spurte etter DnB NOR der. Advokatfirmaet stod i kredittopplysningsfirmaet Dun & Bradstreets database oppført som den norske bankens adresse på øya.

Hos Maples & Calder fikk Brennpunkt bekreftet at de har en mappe på DnB NOR og en forbindelse med den norske banken.

Trond Bentestuen, DnB NOR

Trond Bentestuen, DnB NOR

Foto: Jørn Norstrøm

- Maples & Calder har vært vår juridiske kontakt på Cayman. Det er riktig, sier Trond Bentestuen, kommunikasjonsdirektør i DnB NOR.

Først benektet Bentestuen at banken hadde noen relasjon til Ugland House overhodet. DnB NOR har nemlig også kontakt med Butterfield Bank på Cayman Islands, som hjelper med banktjenestene de har behov for å få utført. DnB NOR har ingen egne ansatte i skatteparadiset.

Nå har DnB NOR flyttet sin formelle adresse på øya til Butterfield Bank.

«Offshore banking»

DnB NOR har en såkalt «offshore banking»-lisens på Cayman Island. Lisensen gir DnB NOR anledning til å drive bankvirksomhet på øya, men ikke for øyas egne innbyggere.

DnB NOR sier de ikke bruker Cayman-lisensen til privat formuesforvaltning, men kun overfor bedriftskunder. De sier hensikten er å tilby renter på såkalte dag-til-dag innskudd for kunder av sin New York-filial, ettersom dette ikke er tillatt i USA. Og at amerikanske myndigheter får rapporter om denne virksomheten.

DnB NOR understreker at de ikke er i skatteparadiset for å drive med skatteundragelse, verken for seg eller sine kunder.

Vil ikke vise dokumentasjon

Virksomhet i skatteparadiser er tillatt for norske selskaper, men loven krever at slik virksomhet skjer i åpenhet overfor myndighetene.

Vi har i syv uker etterlyst dokumentasjon fra DnB NOR på at banken virkelig har rapportert til amerikanske myndighetsorganer om sin virksomhet på Cayman Islands. DnB NOR vil ikke vise frem slik dokumentasjon, og sier dokumentene er hemmeligstemplede i USA.

Amerikanske skattemyndigheter sier til NRK Brennpunkt at de ikke kan svare på spørsmål om skatteytere i USA, og at slike spørsmål må rettes direkte til den enkelte skatteyter, i dette tilfellet DnB NOR.

Men DnB NOR sier de ikke kan frigi slik dokumentasjon. Hvor stor omsetning DnB NOR har på virksomheten i Cayman Islands vil banken heller ikke si, fordi dette er konkurransesensitivt.