Hopp til innhold

Dhuhulow ble mobbet og utsatt for rasisme

Terroristen Hassan Dhuhulow ble mobbet i oppveksten og følte seg utenfor. Han ba til Allah om å få venner, men fant først et felleskap blant ekstremister på nettet.

NRK har snakket med medelever og mennesker i nærmiljøet der Hassan Dhuhulow vokste opp i Larvik, for å forstå hva som fikk ham til å reise fra en rolig norsk småby for å bli terrorist. Fotballtreneren til Dhuhulow, Per Larsen, beskriver en ivrig angrepspiller som slet med fysikken, temperamentet og økonomien hjemme:

Fotballtreneren til Dhuhulow, Per Larsen, beskriver en ivrig angrepspiller som slet med fysikken, temperamentet og økonomien hjemme. Klipp fra Brennpunkt-dokumentaren «Terroristen fra Larvik». Foto: Thomas Søbstad. Redigering: Inger Marie Norstrøm.

Per Larsen trente Dhuhulow i fotball i to sesonger på Halsen IF, da gikk Dhuhulow henholdsvis siste året på barneskolen og første året på ungdomsskolen.

Selvportrett av Hassan Dhuhulow

Brennpunkt-dokumentaren «Terroristen fra Larvik» forteller historien til Hassan Dhuhulow, som deltok i terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

Foto: Privat

Det var kort tid etter at Dhuhulow hadde kommet fra den krigsherjede, somaliske hovedstaden Mogadishu til den lille Vestfold-byen Larvik.

Larsen beskriver en ivrig angrepspiller som slet med fysikken, og var blant de dårligste på laget.

– Jeg husker ham egentlig som en blid gutt. Veldig trivelig, men en kunne også merke på ham at han hadde det vi kaller for kort lunte, sier Larsen.

Les også: Tipset om norsk terrorist fem og et halvt år før angrep

I nesten alle friminuttene satt jeg der å tenkte, tenkte, tenkte og tenkte. Jeg ba til Allah/Gud om at han ga meg noen venner, men fikk ikke noen venner den tiden.

Hassan Dhuhulow på Islam.no

Hissig

– Han så atletisk ut, men hadde et rart løpesett. Jeg vet ikke om det var noe han slet med fra før, men du så det når han gikk. Det gikk ikke fort. Det ble han også litt mobba for, og det var også en årsak til at han noen ganger mista besinnelsen, sier Larsen.

Hassan Dhuhulow med klassen på videregående

Mens Hassan Dhuhulow gikk i 1. klasse på videregående skrev han på Islam.no at han ønsket å kjempe for al-Shabaab.

Foto: Privat

Treneren er blant flere som forteller at Dhuhulow ble utsatt for rasisme og hadde et eksplosivt temperament tidlig i ungdomsårene.

– Guttene på hans alder holdt litt avstand til ham. Kanskje på grunn av frykt, kanskje litt andre ting. Det er ikke til å legge skjul på at noen lærer ting hjemme som ikke er bra, i forhold til hudfarger og sånne ting. Så det kan nok hende at noen hadde fått med seg at de ikke skulle være sammen med ham, forteller Larsen i Brennpunkt-dokumentaren «Terroristen fra Larvik».

Martine Eftedal

Dhuhulows medelev Martine Eftedal forteller at han hadde få venner.

Foto: Thomas Søbstad / NRK

Larsen forteller at det gikk bedre på fotballen etter at han tok et møte med Dhuhulow der de snakket ut og ble enige om at Dhuhulow måtte bli flinkere til å beherske seg.

Slo tilbake mot mobbing

– Han gikk mye for seg selv, forteller Dhuhulows medelev Martine Eftedal.

Hun sier at han brukte mye tid på å passe på yngre familiemedlemmer, men hadde få venner.

– Vi var en jentegjeng, så han var ikke en del av oss, men han hadde heller ikke noen guttekamerater som han fløy med daglig. Så han var mye alene, sier Eftedal.

Anders Nordheim

Dhuhulows medelev Anders Nordheim sier han ble mobbet fordi han var mørkhudet.

Foto: Thomas Søbstad / NRK

Anders Nordheim som gikk på ungdomsskolen sammen med Dhuhulow, husker at han av og til ble mobbet fordi han var mørkhudet.

– I den episoden jeg husker best, var det en som kalte ham for neger. Det likte han ikke i det hele tatt. Han var stor da, så det var ingen som burde tulla med ham. Da tok han bare tak i hele karen, og slo bakhodet hans inn i en knaggrekke i gangen på skolen. Han fikk et ganske bra kutt i bakhodet, forteller Nordheim.

Radikalisert på nettet

Hassan Duhulow var svært aktiv på nettet mens han gikk på skolen. Han opererte med over ti aliaser og skrev flere tusen innlegg. Han skildret sin egen ensomhet på nettsiden islam.no:

Hassan Dhuhulow var svært aktiv på nett
Foto: Skjermdump fra Islam.no

«Gjennom disse åtte åra mine i Norge, med mye rasisme, diskriminering, ensomhet, og mye tenking, så har jeg blitt mer og mer praktiserende muslim. I dag er islam det viktigste for meg. Jeg vil hjelpe hvem som helst enten det er en bror/søster som er i den situasjonen jeg har gått gjennom.»

Den religiøse oppvåkningen utviklet seg til ekstremisme. Dhuhulow ble aktiv på nettsider som var tilknyttet terrororganisasjonene al-Shabaab og al-Qaida.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fulgte med på Dhuhulows nettskriverier og øvrige aktiviteter fra han gikk i andre klasse på videregående.

– Jeg tror han følte seg på siden av det norske samfunnet, og at han i liten grad identifiserte seg med nordmenn og med norsk kultur, sier Knut Svenungsen, avdelingsdirektør i PST.

Hassan Dhuhulows klassebilde fra videregående

En av elevene i Hassans Dhululows realfagsklasse foreslo at de skal kle seg ut som idrettsutøvere på klassebildet. Alle ble med på spøken bortsett fra Hassan. Han var kledd for pilegrimsferd.

Foto: Privat