Hopp til innhold

Tipset om norsk terrorist fem og et halvt år før angrep

PST ble tipset om nordmannen Hassan Dhuhulows støtte til terrorisme fem og ett halvt år før han var med på terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i fjor. De fryktet at Dhuhulow skulle gjennomføre et terrorangrep i Norge.

Hassan Dhuhulow var med på å drepe 67 mennesker på kjøpesenteret Westgate i Kenya

Tre år etter at Hassan Dhuhulow forlot Norge for siste gang, var han med på å drepe 67 mennesker på kjøpesenteret Westgate i Kenya.

Foto: Privat/Overvåkingsbilder

Minst 67 mennesker ble drept og over 200 skadd da Westgate-senteret ble stormet av Dhuhulow og tre andre unge menn 21. september i fjor. Ofrene var mellom åtte og 78 år.

Planla jihad

Dhuhulow kom til Norge fra Somalia i januar 1999, gikk på barne-, ungdoms- og videregående skole i Vestfold-byen Larvik, og var norsk statsborger. I Brennpunkt-dokumentaren «Terroristen fra Larvik» som sendes på NRK1 tirsdag, skildrer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for første gang hvordan de fulgte med på Hassan Dhuhulow i årene før terrorangrepet.

PST var godt kjent med Dhuhulows ønske om å bli jihadist. Allerede våren 2008, da Dhuhulow gikk i andre klasse på Thor Heyerdahl videregående skole, ble PST tipset om hvordan han uttrykte støtte til terrorisme på nettet.

Dhuhulow var da svært aktiv på ulike nettfora, blant annet sider tilknyttet terrororganisasjonene al-Shabaab og al Qaida. Dhuhulow la ikke skjul på at han selv ønsket å delta i det han oppfattet som en hellig krig, jihad. PST begynte å følge med på ham, og intensiverte arbeidet der Dhuhulow ble mer og mer radikal og voldsforherligende, og også hyllet al Qaida-ledere som Osama bin Laden og Anwar al-Awlaki.

PST møtte Dhuhulow i Larvik

Avdelingsdirektør i PST Knut Svenungsen

Avdelingsdirektør i PST, Knut Svenungsen, forteller at Hassan Dhuhulow var rolig i møtene med dem.

Foto: Thomas Søbstad / NRK

Etter videregående reiste Dhuhulow til Somalia i slutten av august 2009, han returnerte til Larvik i mars 2010. I juni samme år oppsøkte representanter for PST Dhuhulow i Larvik og hadde et møte med ham, forteller Knut Svenungsen, avdelingsdirektør i PST.

– Vi hadde en samtale med ham, ikke en lang samtale. Men intensjonen var å få ham til å endre kurs rett og slett. Vi fortalte ham at vi var kjent med en del av aktivitetene hans, og at vi var bekymret for hans utvikling. Og oppfordret ham sterkt til å endre kurs og fokusere på mere positive aktiviteter. Vi fortalte jo ikke ham alt vi var kjent med i forhold til hans aktiviteter, og han fortalte jo oss veldig lite, det var ingen innrømmelser. Og det var kanskje ikke hensikten heller med samtalen. Det var mer å gjøre ham oppmerksom på at vi kjente til aktivitetene hans, sier Svenungsen.

Fryktet angrep i Norge

Han forteller at Dhuhulow ikke var synlig nervøs i møtet med sikkerhetstjenesten.

– Han var ettertenksom, stille, rolig. I mine øyne var han en oppegående gutt som klarte seg godt på skolen. Han var integrert, men likevel litt på siden. Han hadde både evnen og var egentlig typen til å kunne kommunisere godt med andre, samtidig tror jeg han følte seg ganske på siden av det norske samfunnet, og at han i liten grad identifiserte seg med nordmenn og med norsk kultur, sier Svenungsen.

Han forteller at PST også fryktet at Dhuhulow skulle utføre et terrorangrep i Norge.

– Vi var bekymret for at han kunne planlegge aksjoner også i Norge. Men om det skulle være i Norge eller utlandet hadde vi ingen sikre indikasjoner på.

Basim Ghozlan

Forstanderen i Rabita-moskeen i Oslo, Basim Ghozlan, forteller at Hassan Dhuhulow bare ville høre og lese det som bekreftet det han allerede mente.

Foto: NRK

Forstanderen i Rabita-moskeen i Oslo, Basim Ghozlan, var også godt kjent med Dhuhulows ekstreme holdninger.

– Mitt første mål var å gjøre ham tryggere. Han skulle vite hvem vi er. Jeg skulle ha snakket nærmere med ham om ting. Målet mitt var å gi ham nye impulser, så han så verden litt annerledes. Men det gikk ikke så bra. Jeg følte at jeg ikke fikk det til, forteller Ghozlan.

Tok farvel på Gardermoen

I forsøket på å stoppe radikaliseringsprosessen, kontaktet PST folk i Dhuhulows omgangskrets. Håpet var at de skulle være med på å overtale Dhuhulow til ikke å realisere planene om å gjøre jihad. Dhuhulow ble mer bevisst på at han ble overvåket og sluttet å være synlig aktiv på nettet.

PST mener de gjorde alt de kunne for å få ham inn på et annet spor, men det hjalp ikke. I august 2010 var Dhuhulow igjen på vei til Somalia. På Oslo Lufthavn Gardermoen ble han møtt av PST.

– Da kontaktet to av våre tjenestemenn ham, og refererte til samtalen vi hadde hatt tidligere. Vi sa at vi hadde bekymringer til reisen han nå var på vei til å ta, og at vi mistenkte at han kanskje planla å knytte seg til al-Shabaab og ikke ville returnere til Norge. Dhuhulow oppførte seg egentlig veldig rolig og avslappet også i den samtalen. Han ga uttrykk for at han ikke hadde noen intensjoner om å knytte seg til al-Shabaab og forsikret om at han hadde tenkt seg tilbake til Norge om en 14 dagers tid. Vi hadde grunn til å tro at det ikke var tilfelle. Og han kom da heller ikke tilbake, sier Knut Svenungsen i PST.

Dette var tre år før Dhuhulow var med på terrorangrepet i Nairobi.

– Det siste han sa til våre tjenestemenn før han forlot Norge var: «Ser jeg ut som en terrorist?», sier Svenungsen.

Se mer om oppveksten til Hassan Dhuhulow, og hva som skjedde på kjøpesenteret i Nairobi, i Brennpunkt-dokumentaren «Terroristen fra Larvik» som sendes på NRK1 tirsdag.