Hopp til innhold

Tror fruktbønder kan få ny inntektskilde

Sider var produktet som økte aller mest på vinmonopolets salgslister i fjor. De spår fortsatt vekst i 2018 og en ny levevei for mange fruktbønder.

Siderproduksjon Egge gård

På Egge gård i Lier produseres det eplesider. Flaskene står på rad og rekke og vendes 4 ganger i døgnet.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Det er en stor oppvåkning i den norske bondestand, sier pressesjef hos vinmonopolet, Jens Nordahl.

Sidersalget økte med nær 76 prosent i 2017. En oppgang på nesten 53.000 liter.

Jens Nordahl Kommunikasjonsjef i Vinmonopolet

Jens Nordahl er kommunikasjonssjef i vinmonopolet.

Foto: NRK

– Nå er det mange som ser at det er et marked i Norge. Mange bønder henter frem gamle produksjonsteknikker og investerer i utstyr. Den norske fruktbonden er på god vei til å innse at dette faktisk kan bli en levevei, sier Nordahl.

Doblet omsetningen

På Egge gård i Lier er vi med inn i produksjonslokalet. Bak en liten dør i en låve står utstyret hentet fra Frankrike.

Marius Egge

Marius Egge er bonde som driver med frukt og bær.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Vi doblet omsetningen fra 2016 til 2017. Og vi regner med at vi kommer til å gjøre det i år også. Så jeg tipper vi er på ca. 35.000 flasker, forteller Marius Egge.

Han driver gården som i 2005 var først i Norge med å få løyve til å produsere alkohol, og han var raskt ute med å starte siderproduksjon.

– Vi har jo eplemost. Sider er jo gjæret eplemost, så vi tenkte at det kunne være en ny næringsvei, forteller Egge.

Slik klargjøres flasker med sier på Egge gård i Lier.

1. juli 2016 ble loven endret og fra den datoen kunne en rekke gårdsprodusenter i Norge tilby salg av alkohol med styrke opp til 22 prosent. Den dagen var landbruksminister Jon Georg Dale på besøk hos nettopp Egge gård for å markere lovendringen.

– Vi tror dette gir nye forretningsmuligheter, både for å holde oppe matproduksjonen med frukt og bær, men også for å vise frem de stolte tradisjonene vi har i norsk landbruk, sa Dale den gangen.

landbruks- og matminister Jon Georg Dale hos bonde Marius Egge i Lier

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (t.h.) på besøk hos Marius Egge.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Varmere vær gir lysere og lettere drikker

Egge forventer at flere fruktbønder nå kommer til å følge samme vei. Og det gjør også vinmonopolet. De mener Norge bare er i starten på en produksjon som vil bli mye større, også på grunn av klimaendringene. Et varmere Norge fører til at kundene velger lysere og lettere drikker framfor de tunge og mørke.

– Vi vet at temperaturen og været avgjør hva folk putter i pol-posen. Er det solskinn og godt og varmt, så er det de lette, lyse tingene folk vil ha, sier Nordahl.

– Kvantumet øker for oss alle sammen. Vi føler at vi er i starten på ett eller annet, sier Egge.

De nærmeste 10 årene vil vi komme til å drikke enda mindre rødvin og konjakk. Vinmonopolet spår at veksten kommer helt andre steder.

– Den kommer så å si utelukkende for de slankere, lysere, lettere produktgruppene. De øker år for år, forteller Nordahl.

Marius Egge inspiserer sider

Marius Egge med ferdigprodusert sider.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK