Hopp til innhold

Calvados produseres i Lier

I Lier utvikles en norsk variant av det franske brennevinet Calvados.

Calvados fra Lier
Foto: Knut Brendhagen / NRK

Fuktbonde Marius Egge har fått godkjenning til å produsere alkohol på gården sin og skal etter planen starte destillering i sommer.

Etter destillering, skal eplecideren ligge tre år på eikefat før den kan tappes på flasker.

Calvados-navnet er beskyttet og kan bare brukes om brennevinet Calvados fra Normandie i Frankrike.

- Fruktig

- Den er fruktig, sier de to rådgiverne Herve Duclos og Denise Fougeray, som er kommet fra Frankrike for å utvikle flere lokale alkoholholdige drikker fra Lier.

Og de er enige om at den litt grumsete og uferdige drikken er et godt utgangspunkt for fremtidig stolthet i Buskerud.

Den er fruktig og god på smak og svært annerledes enn det som finnes på det europeiske markedet i dag, mener de. 

- Annerledes enn den europiske

- Den er svært annerledes enn det vi kjenner fra Europa. Det er en blanding av hvitvin og cider, sier de.

Det er fruktbonden Marius Egge som nå ved siden eplejuice og cider, skal nå har planer om å lage Calvados - som den eneste i landet.

Det er ikke mange som driver med slik produksjon. Det har vært forbudt, og det har bare vært Arcus som lager det.

Skal ligge tre år på eikefat

- Dette er som en halvtørr eplecider. Det virker som om Aroma er det beste eplet til denne type drikk, sier Egge.

- Det blir en stund til produktet er ferdig, sier Egge.

- Den skal nemlig ligge på eikefat i tre år.