NRK Meny
Normal

Dyrker vindruer i Norge

Klimaendringene gjør det mulig å dyrke vindruer i Norge slik det har vært gjort i all tid i Frankrike og Italia. Nå har en bonde kjøpt inn 10.000 vinranker.

Klimaendringene gjør det mulig å dyrke vindruer i Norge slik det har vært gjort i all tid i Frankrike og Italia.

Bonde Marius Egge er ikke veldig glad for klimaendringene generelt, men som frukt- og bærbonde er han litt glad for endringene i klimaet her langt mot nord.

– Jeg tror at dette er fremtiden! Her oppe i nord er det jo litt fint med klimaendringer fordi det gir flere muligheter når det gjelder dyrking av frukt og bær. Jeg hat ro på nye ting og spesielt druer. Norge tror jeg blir et veldig aktuelt land i årene som kommer.

Norge som vinland

– Er Norge noe vinland?

– Nei, men det kan bli. Jordbær, bringebær og epler har i Norge så mye sukker og syre at det blir en helt annen smak enn mye annet. Det merker en kanskje best på importerte jordbær.

For varmt i Europa

- Hva med Italia og de andre landene rundt Middelhavet. Er ikke det stedet for å dyrke vindruer?

– Nei, nå har det blitt så varmt at de begynner å miste kvalitet på vinen sin. Hvis det blir for varmt så mister du syre og en får veldig mye sukker. Da får du vin som er oppe i 13, 14 eller 15 prosent alkohol som igjen da fører til det vi kaller varme og dvaske viner, sier Marius Egge.