Hopp til innhold

Kriminalomsorgen i krise

Ansatte og innsatte i norske fengsler frykter stadig oftere for egen sikkerhet. Antall rapporterte voldshendelser har skutt i været de siste tre årene.

Ringerike fengsel

På tre år har rapporterte voldstilfeller i norske fengsler doblet seg. Samtidig kutter regjeringen i budsjettene til kriminalomsorgen. Norges fengsel og friomsorgsforbund mener at politikkerne må forstå at det går på helsa løs for både innsatte og ansatte i norske fengsler.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Etter det som har skjedd i det siste, så er det jo litt tøft, sier tillitsvalgt og fengselsbetjent i Ringerike fengsel, André Karlson.

Etter drapet på en innsatt 58-åring frykter han ikke for egen sikkerhet, men innrømmer at det er blitt tøffere å være fengselsbetjent de siste årene.

– Jeg har opplevd vold og trusler selv, men jeg frykter ikke å gå på jobb. Men man tar sine forholdsregler. Vi går mye mer to og to eller tre og tre sammen, i stedet for alene som vi gjorde før, forteller Karlson.

Doblet seg

Siden 2012 har antall rapporterte voldshendelser skutt i været. De tre siste årene har antall hendelser doblet seg fra 532 i 2014 til 1048 i 2016.

Rita Bråten

Leder i Norges fengsel og friomsorgsforbund, Rita Bråten.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

– Det er veldig bekymringsfullt, sier leder i Norges fengsel og friomsorgsforbund, Rita Bråten.

Hun liker dårlig politikernes økonomiske nedprioriteringer i kriminalomsorgen.

– Det var det vi var bekymret for i 2016. Og det blir som vi har sagt: Har det sammenheng med at vold og trusler går opp? Har det sammenheng med at innsatte blir mer utrygge og mer isolert? Det er svar vi ikke vet per dags dato, sier Bråten.

Lite som skal til

150 millioner har de siste årene blitt kuttet i kriminalomsorgen, og 2016 beskrives av de ansatte som et veldig vanskelig år med ekstra mange hendelser.

– Hvor lite skal til for at to innsatte braker sammen?

– Veldig lite. Det kan være to epler det krangles om. Småting som dras unødvendig langt. Det er der det er viktig at man er på situasjonen hele tiden, men sånn som bemanningen er, så er man ikke alltid til stede og får med seg alt som skjer, sier Karlson og legger til:

– Da kan det fort smelle.

Norges fengsel og friomsorgsforbund mener utfordringene fremover vil bli enda tøffere, om kriminalomsorgen ikke får flere stillinger og mer penger.

– Vi sa i 2016, at hvis de fortsetter kuttene, så vil vi få de samme tilstandene i 2017 som i fjor. Det er ikke bra, sier Bråten.

Vil styrke budsjettet

Jorodd Asphjell

Medlem av justiskomiteen, Jorodd Asphjell (Ap).

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Jeg tror det er viktig for alle politikere at vi løfter opp og frem kriminalomsorgen, sier Jorodd Asphjell.

Han representerer Arbeiderpartiet på Stortinget og er medlem av justiskomiteen.

– Vi har foreslått å styrke budsjettet og innholdet i våre alternative budsjetter. Vi har blant annet foreslått å ha tjenestenummer for innsatte også, som skal anonymisere dem, slik at de ikke blir utsatt for vold og trusler utenfor også, sier Asphjell.

Uavhengig av hvem som styrer pengesekken, har fengselsbetjenten en personlig bønn.

– Det at det er nok penger til at det er nok folk på jobb hele tiden. Det er viktig. At man ikke bare går på minimumsbemanning. Det koster penger, men de pengene må på plass, sier Karlson.