Mann tente på seg selv utenfor Oslo tinghus

OSLO TINGHUS (NRK.no) En 49-åring ble fraktet bort på båre etter at han tente på seg selv utenfor Oslo tinghus tirsdag ettermiddag. Mannen ligger i koma, men er ifølge politiet ikke livstruende skadd.

Politiet opplyser at mannen kom gående mot sikkerhetskontrollen utenfor Oslo tinghus da han helte en brennbar væske på seg selv om tente på.

– Ropte «skyt meg, skyt meg»

innsatsleder kjell kverme

Innsatsleder Kjell Kverme ved Oslo tinghus.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Han gikk deretter mot sikkerhetskontrollen utenfor hovedinngangen til Oslo tinghus. NRKs reportere på stedet så politiet rygge unna da en flaske kom mot dem.

Etter det NRK erfarer oppfattet politiet på stedet at han ropte «skyt meg, skyt meg» på svensk eller norsk mens han løp mot tinghuset.

– Denne personen ble så stanset av politi på stedet, sier innsatsleder Kjell Kverme til NRK.no.

Ifølge NTB har han ingen tilknytning til rettssaken.

Politiet fikk raskt av ham klærne, og alle sikkerhetsvakter og politifolk inne i salen fikk beskjed om å komme med vann. De dro også ut en brannslange fra første etasje i tinghuset.

– Vi er forberedt på mange ulike scenarier. Vi ser ingen grunn til å endre på sikkerhetsopplegget for rettssaken, sier Kverme.

Video Mann tente på seg selv foran tinghuset

VIDEO: Mann tente på seg selv foran tinghuset.

Alvorlige skader

Ropene fra inngangspartiet kunne høres helt inn i tinghuset, og flere politibiler kom til stedet etter svært kort tid. Området rundt tinghuset ble sperret av, og brannvesenet kom til stedet sammen med en ambulanse.

Tinghusets egne vakter bar bort en brennende gjenstand, og mannen ble fraktet bort på en båre.

Kverme sier til NRK.no at mannen brant i om lag et halvt minutt, og vedkommende har store skader i bryst- og mageregionen.

Tirsdag ettermiddag opplyser politiet til NTB at mannen ligger i koma, men det skal ikke være snakk om livstruende skader.

Ullevål sykehus bekrefter at mannen er fraktet dit, men vil ikke kommentere ytterligere.

VG-journalist så den brennende mannen. Artikkelen fortsetter under videoen:

Video Brenne var vitne til at mannen tente på seg selv

Brenne var vitne til at mannen tente på seg selv

Leverte papirer hos advokat

Ifølge NTB hadde mannen, som skal være 49 år gammel, vært på advokat Bente Rolis kontor i Oslo sentrum for å snakke med henne før han dro til tinghuset.

Da hun ikke var til stede, la han igjen en konvolutt med papirer som skulle oppbevares der «i tilfelle det skjedde noe alvorlig med ham».

– Det virker som om mannen kan ha vært en desperat sosialklient, og konvolutten med papirer inneholdt blant annet avslag på en søknad om støtte. Jeg kjente det luktet parafin utenfor mitt kontor da jeg kom tilbake, sier Roli til NTB.

Politiet sier det antar at mannen er norsk statsborger. De kan foreløpig ikke si noe om hvorfor han valgte å sette fyr på seg selv.

Rettssaken fortsatte

Dørene inn til sal 250 ble lukket og låst så fort det ble kjent at det hadde skjedd noe utenfor, og en væpnet vakt tok stilling ved døren til rettssalen.

Rettssaken fortsatte imidlertid som normalt.

Aktor Svein Holden sier de fikk en beskjed som gjorde at de valgte å ikke avbryte rettssaken mot Anders Behring Breivik. Han vil ikke si hva denne beskjeden gikk ut på.

Aktor Inga Bejer Engh var i ferd med å eksaminere et vitne på telefon fra USA da hun plutselig så flere av journalistene i salen reise seg opp og gå ut salen.

– Jeg vurderte om jeg skulle si fra, for vi kan ikke ha det sånn at journalistene reiser seg og stormer ut på denne måten. Det er forstyrrende, sier Bejer Engh til NTB.

Engh sier hun sjekket det interne forumet til tinghuset, og skjønte at det skjedde noe på utsiden.

– Så vidt jeg forstår har ikke dette noe med 22. juli-saken å gjøre. Jeg føler at sikkerheten er godt ivaretatt på tinghuset, og vi fortsatte rettsmøtet helt upåvirket av det som skjedde på utsiden, sier hun.

Video Statsadvokatenes reaksjon på den brennende mannen

VIDEO: Statsadvokatenes reaksjon på den brennende mannen.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.