Hopp til innhold

Åpen dag på Utøya: Flere hundre besøkende

Pårørende og overlevende tok med seg familie og venner til Utøya, da den ble åpnet for publikum for første gang siden terrorhandlingene.

Utøya sett fra Utvika camping

Latter og alvor preget dagen da flere hundre besøkte Utøya i går.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Som en innledning til minnemarkeringene i dag 22. juli, var Utøya åpen for publikum i helgen.

Flere hundre fant veien på den varmeste dagen hittil i sommer. Mange overlevende og pårørende benyttet anledningen til å ta med sin nærmeste familie og venner til stedet der ugjerningene skjedde.

– Et vakkert sted med en grusom historie

Både Kitty Eide, mannen og datteren Astrid, som overlevde terrorhandlingene, har vært på Utøya flere ganger tidligere. Likevel valgte de å tilbringe dagen på øya i går.

– Det var viktig at også de to yngste i familien fikk bli med til Utøya, for det er en så viktig hendelse i vår familie, forteller hun.

Det ble en helt spesiell stemning, selv om hun har vært der før.

– Det er alltid en ny opplevelse å komme til Utøya. Det er et vakkert sted med en grusom historie. Det merker du når du kommer hit, sier Eide.

Åpen for alle

Hittil er det bare ofrene og noen av de aller nærmeste som har fått slippe til på Utøya. Men nå, for første gang ble øya åpnet for alle som hadde lyst til å komme.

– Det har vært strålende vær og folk har hatt mulighet til å bruke øya som de vil. Noen har hatt med besteforeldre og annen familie, og vist hvor de var da det skjedde. Samtidig gleder vi oss til det blir ordentlig leir der ute igjen om noen år, sier Eivind Knudsen fra Drammen.

Han var selv på Utøya i 2011, og var i går tilbake med ansvaret for alle besøkende fra sitt hjemfylke Buskerud.

Latter og alvor

Kitty Eide

Kitty Eide og mannen tok med seg hele familien til Utøya i går. Der opplevde de både latter og alvor.

Foto: NRK

Søndagen var den hittil varmeste dagen i sommer. Det fantes ikke en sky over den vakre øya i Tyrifjorden, og gradestokken krøp seg oppover mot 30-tallet. Rundt 300 personer hadde funnet veien i sommerheten. Det ble en flott opplevelse for mange.

– Jeg synes det var en fin opplevelse å være her i dag, det var godt tilrettelagt for at vi kunne gå rundt og gjøre og se det vi hadde behov for. Det var mye latter der ute og det er mye alvor på samme tid. Slik har det vært de siste to årene. Glede og sorg går hånd i hånd, sier Kitty Eide, mor til Astrid Eide som overlevde terrorhandlingene på Utøya.