Hopp til innhold

Konspirasjonsflom etter 22. juli

Konspirasjonsteorier om 22. juli florerer nå på nettet, med den ene teorien mer virkelighetsfjern enn den andre.

Youtube-side og Webster Tarpley

Til venstre en av mange Youtube-sider som stiller spørsmål ved terrorangrepene 22. juli. Historikeren Webster Tarpley gir NATO skylda (t.h.).

Foto: Faksimile/Réseau Voltaire

Rettssaken mot Anders Behring Breivik har vart i over åtte uker, og det som skjedde både i Regjeringskvartalet og på Utøya er blitt grundig dokumentert.

Medieviter John Færseth

Medieviter John Færseth.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

Likevel finnes det konspirasjonsteoretikere som ikke tror at terrorangrepene skjedde, eller at noen andre enn Breivik står bak.

På Youtube finnes det en rekke klipp, mange av dem med titusenvis av visninger, der det lanseres forskjellige virkelighetsfjerne teorier om terroren som rammet Norge.

Mange av konspirasjonsteoretikerne er de samme som tidligere har benektet at Osama bin Laden og al Qaida sto bak terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

– Disse konspirasjonsteoretikerne har kjørt seg fast i et spor fra 11. september, de er så vant til å tenke på den måten, at det ikke var noe fly som traff Pentagon, at det var sprengladninger under World Trade Center, at de automatisk tolker andre hendelser på samme måte, sier medieviter John Færseth til NRK.

Færseth peker på at selv om terrorangrepene mot Oslo og Utøya er grundig dekket i media, så fører ikke det til at konspirasjonsteoretikerne gir opp sine konstruksjoner.

– Disse menneskene har fått det for seg at «mainstream-media» bestandig lyver, dermed ender de til og med opp med å tro at Utøya ikke finnes, sier Færseth.

Flere teorier og forklaringer

Konspirasjonsteoriene om hvem som sto bak, og hvorfor terrorangrepene i Norge skjedde er flere:

  • NATO sto bak, fordi Norge i fjor sommer hadde gitt beskjed om at vi ikke ville fortsette å delta i NATOs aksjon i Libya.
  • Israel sto bak, fordi Norge skal ha vært klar til å anerkjenne en palestinsk stat. Ifølge denne konspirasjonsteorien sto Israel bak terrorangrepene for å stoppe anerkjennelsen.
  • Vestlige eliter er i ferd med å innføre en politistat, og terrorangrepene vil hjelpe dem samtidig som de vil diskreditere anti-muslimer.

Det de har til felles er det hevdes at terrorangrepet var et såkalt «falsk flagg»-angrep, der noen med en skjult agenda gjennomfører et angrep som noen andre får skylden for.

I tillegg til NATO, Israel og vestlige eliter er også frimurere, den hemmelige organisajsonen Illuminati og reptilske romvesen i menneskeform blant dem som får skylden for angrepet.

Like merkelige er mange av «bevisene» som brukes for å vise at de har rett.

Enkelte, såkalte numerologer, viser til at hvis man legger sammen sifrene i datoene 11.9 og 22.7 (på denne måten: 1+1+9 og 2+2+7) så blir det i begge tilfeller 11 sammenlagt. Slutningene som så trekkes i forlengningen av dette er vanskelig å skjønne.

På en italiensk nettside er det en som har gått gjennom bildene av regjeringskvartalet etter 22. juli, og har kommet til konklusjonen at det ikke hadde funnet sted noe terrorangrep.

Noen mener bilder som har vært vist på TV, er manipulerte bilder, og hevder dette beviser at myndighetene lyver.

– De leter gjennom bildene til de finner ett eller annet som ser feil ut. Så blir dette beviset for at de har rett, sier medieviter John Færseth til NRK.

For konspirasjonsteoretikere, tilbake til de som har diskutert mordet på president Jon F. Kennedy siden 1963, er det vanlig å hoppe til konklusjoner.

– Dette er på mange måter en god beskrivelse av hvordan konspirasjonsteorier oppstår, man hopper til konklusjoner. Man legger sammen en bit herfra og en bit derfra, og lager seg et bilde som er «riv ruskende galt», sier medieviter John Færseth til NRK.

Har anklaget NATO i flere tiår

Den amerikanske historikeren Webster Tarpley er kjent for svært alternativ historieskrivning.

Han hevder at bevisene peker mot at NATO stod bak terrorangrepene i Norge, og at krefter innen politiet brukte Anders Behring Breivik.

Tarpley har en lang historie når det gjelder konspirasjoner og NATO.

Til NRK hevder han at det var NATOs etterretningstjeneste som sto bak mordet på den italienske statsministeren Aldo Moro i 1978.

Den italienske statsministeren ble drept av terrorgruppen Røde Brigader og etterlatt i bagasjerommet på en bil, men Tarpley hevder at han kan bevise at det var NATO.

– Jeg arbeidet som journalist i Roma i 1978 under drapet på Aldo Moro. Jeg undersøkte saken og kom til at det var mest sannsynlig at det var NATOs etterretningsvesen som sto bak drapet, og ikke de Røde Brigadene, sier han.

Han hevder at Osama bin Laden og Al Qaida ikke sto bak terrorangrepene i USA 11. september 2001. Nå er det terroraksjonene i Norge han har rettet søkelyset mot.

– Jeg mener at bevisene peker mot et privat nettverk, eller endog et NATO-nettverk, innenfor politiet som bidro til at utrykningen Utøya tok lang tid, sier Webster Tarpley til NRK.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Video 71ec3df4-1750-42ec-a051-0411737ca5fd.jpg

KLIKK FOR VIDEO: Tarpley forklarer sine teorier om terrorangrepene.

Frykter jødene får skylden

Selv om konspirasjonsteoretikere som Webster Tarpley og andre anklager NATO, mener Færseth at det neppe er særlig grunn til å se dette som mer enn en kuriositet.

Færseth frykter at jødene vil være den gruppen som oftest vil bli anklaget for 22. juli- terroren fremover.

– Det som derimot er skremmende er dem som forsøker å legge skylden på terrorangrepene på jødene, Israel eller «sionistene», sier John Færseth til NRK.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.