Hopp til innhold

Dette kan bli Breiviks nye hjem

DIKEMARK (NRK): Dersom Anders Behring Breivik blir dømt til tvunget psykisk helsevern, kan han havne bak de gule murveggene på Dikemark. – Vi forholder oss ikke til hva de har gjort, sier avdelingsoverlegen.

Video Dette kan bli Breiviks nye hjem

Dette kan bli Breiviks hjem - Dikemark

Hvis en pasient blir dømt til tvunget psykisk helsevern, så er det fordi retten har funnet at han er utilregnelig.

– Og utilregnelige har ikke ansvar for det de har gjort på samme måte som ellers. Da forholder vi oss til det, sier Anne Kristine Bergem til NRK.

Hun er avdelingsoverlege ved sikkerhetsavdelingen på Dikemark. Her tvangsbehandles drapsdømte, voldelige og sinnslidende – de som mange vil karakterisere som de farligste her i landet.

Det er også hit terrorsiktede Anders Behring Breivik kan bli sendt dersom retten dømmer han til tvunget psykisk helsevern. I dag er dette spørsmålet helt åpent.

NRK har, som eneste medium, fått lov til å filme inne på høyrisikoavdelingen.

Pleksiglass og toalett i stål

Bak de gule murveggene er det 16 såkalt sikkerhetspsykiatriske døgnenheter. To av disse døgnenhetene er omgjort til større leiligheter, beregnet på de farligste menneskene i landet.

Her får TV-en beskyttelse bak et pleksiglass så den ikke skal bli ramponert. Bildene på veggen er spikret fast, så de ikke kan brukes som våpen. Speilet på badet er fjernet. Noen pasienter tåler ikke sitt eget speilbilde.

– De kan være redde for at noen stjeler ansiktet deres, forklarer Bergem.

For noen år siden ble vasken og toalettet byttet ut i et uknuselig materiale, for å unngå at det ble demontert og forsøkt brukt som våpen.

Mange av veggene har fått lysegrønn maling, fordi det skal virke beroligende.

– Vi prøver å gjøre det så vanlig som mulig her, sier avdelingsoverlegen til NRK.

Men det er mange hensyn å ta. Voldshendelser har ført til at de blant annet har lagt et mykere gulv enn hva som er vanlig.

– Vi valgte å legge inn et lite lag med kork i gulvet da vi fikk nytt gulvbelegg. Man merker det ikke når man går her, men det er fordi det skal bli mykere å falle på, forklarer Bergem.

– Forholder oss ikke til hva de har gjort

For jobben kan innebære vold og trusler fra pasientene. Noen er her fordi de er for syke til å være på andre psykiatriske avdelinger med lavere sikkerhet. Andre er dømt til å være her.

Høyrisikoavdelingen har til enhver tid én eller flere pasienter som er dømt for alvorlig kriminalitet, men som samtidig lider av en alvorlig psykisk lidelse. Uansett graden av grusomhet på handlingene de er dømt for – de ansatte skal hjelpe pasientene så godt de kan.

Det gjelder også for Anders Behring Breivik, dersom han skulle havne her.

– Pasienten er her fordi vedkommende trenger helsehjelp. Min erfaring er at alle som jobber her forholder seg veldig profesjonelt til pasientene, selv om enkelte pasienter har begått ganske grusomme handlinger. Men det er ikke det vi fokuserer på. Vi konsentrerer oss om å gi helsehjelp, sier Bergem.

– Ingen skal være her resten av livet

En del av jobben til helsearbeiderne på Dikemark er å vurdere om pasienten faktisk passer inn på sikkerhetsavdelingen.

Dersom pasienten har blitt dømt til behandling – og har blitt behandlet i måneder og år uten at sykepleierne kan se en psykotisk lidelse, så melder de fra om det til påtalemyndigheten. Da kan det gjøres en ny vurdering.

– Da vil det komme inn nye sakkyndige. De gjør den nye vurderingen – helt uavhengig av oss.

Hvert år kan en pasient reise sak for å bli løslatt, og hvert tredje år er påtalemyndigheten pålagt å fremme ny tiltale for å opprettholde dommen. Så tar retten stilling til om det fremdeles skal være dom til behandling.

– I teorien kan en som har drept flere personer være utskrevet i løpet av ett eller to år?

– Ja, men da vil jeg si videreført. Det er sjelden at den som har utøvd den mest dramatiske volden er den som blir fortest frisk. Men det er ingen som skal være på regional sikkerhetsavdeling for resten av livet. Vi har flere lokale sikkerhetsavdelinger som også har gode sikkerhetstiltak, sier Bergem.

– Så det er jo ikke slik at de går ut herfra, og ut til ingenting. Det er det ikke.

«Status Norge: Bak murene» er en serie på tre episoder om hva vi gjør med de farligste forbryterne. Tredje episode er fra Dikemark og handler om behandlingsdom.

  • NRK2 onsdag 25/4 klokka 20:45
  • NRK1 torsdag 26/4 klokka 22:30
Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.