Hopp til innhold

– Jeg erkjenner ikke straffskyld

SAL 250 (NRK.no): Anders Behring Breivik innrømmer å ha drept 77 personer, men nekter likevel straffskyld.

Video Breivik anerkjenner ikke retten

SE NETT-TV: Breivik svarer dommeren under hovedforhandlingen mot ham.

Breivik

Breivik var tilsynelatende ubererørt da tiltaltebeslutningen ble lest opp, men stirret ned i bordet.

Foto: NRK
Inga Bejer Engh

Aktor Inga Bejer Engh leste opp hele tiltalebeslutningen som beskriver de brutale drapene på 77 personer.

Foto: Frank Augstein / Ap
Breivik fraktes fra Ila

Breivik ble fraktet fra Ila fengsel rett før klokka 08 med politeskorte.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix
Pressen i 250

Kun lyden av fotografene kunne høres da Breivik kom inn i retten.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Jeg innrømmer handlingene, men erkjenner ikke straffskyld. Jeg påberoper meg nødrett, svarte Breivik da dommeren spurte etter at tiltalebeslutningen var lest opp.

Gjorde spesialhilsen

Anders Behring Breivik gjorde en hilsen med høyrehånd, som minnet om den høyreekstreme hilsenen han gjorde under fengslingsmøtet da han ankom retten.

Bortsett fra blitzregnet fra fotografene var rettsal 250 i Oslo tinghus preget av stillhet da Anders Behring Breivik ankom.

En politibetjent låste opp håndjernene til Breivik før han håndhilste på noen av aktørene og gjorde en slags hilsen med høyrehånd, som liknet den høyreekstreme hilsenen som han gjorde under fengslingsmøtet 6. februar.

Mener dommeren er inhabil

Da spørsmålet om domstolens habilitet skulle diskuteres ba Breivik om ordet:

– Jeg anerkjenner ikke denne retten, blant annet fordi jeg har fått vite at dommeren er en personlig venninne av Hanne Harlem, Gro Harlem Brundtlands søster, sa Breivik.

Breivik begrunnet dette også med at den norske stat støtter multikulturalisme.

Dommeren svarte at det var notert.

– Jeg informerer bare om at jeg ikke anerkjenner retten. Jeg har ingen formell klage, sa Breivik.

Breivik snakket lavt, i lyst toneleie, men klart og tydelig.

Han nektet også for at han var arbeidsledig da formalia ble lest opp av dommeren.

– Jeg er skribent, la han til.

Stirret ned i bordet

Den historiske rettssaken startet med at dommerne satt retten, og opplyste om hvem som er tiltalt, og presenterte partene i saken. Deretter begynte aktor Inga Bejer Engh til å lese opp hele den brutale tiltalebeslutningen, offer for offer.

Breivik vekslet i starten mellom å se ned i bordet og tomt fremfor seg mens tiltalen ble lest opp. Av og til vekslet han noen ord med sin forsvarer Geir Lippestad.

Ansiktet var nesten fritt for mimikk mens statsadvokaten systematisk ramset opp detaljene i de brutale drapene.

Etter at statsadvokaten har lest opp stadig flere navn, kunne man se en svak endring i ansiktet til Breivik. En rykning i pannen, og han stirret deretter kun skrått ned i bordet, men var tilsynelatende fortsatt uberørt av det han hørte.

Det var tungt for de etterlatte inne i rettssal 250 å høre tiltalebeslutningen bli lest opp. Noen gråt.

Rundt 2000 personer kommer til å følge rettssaken mot mannen som drepte 77 mennesker 22. juli. Rundt 800 av dem er journalister, i underkant av 500 fra utlandet.

Vil vise sterke lyd- og videoopptak

Breivik har også tidligere under fengslingsmøtet hevdet nødrett. Han påstår at han drepte for å redde det norske folk fra en islamsk overtakelse av landet, som etter hans oppfatning er lagt til rette for av norske myndigheter, og særlig Arbeiderpartiet.

I sitt innledningsforedrag har statsadvokat Svein Holden varslet at han kommer til å vise både video, fotografier og lydopptak fra 22. juli som har et sterkt innhold.

Blant disse er en propagandavideo laget av Breivik, en film som viser bombebilens ankomst i Regjeringskvartalet, videoopptak som viser selve eksplosjonen og dens virkning, fotografier fra kaia på Utøya, film tatt fra Utøya fra NRKs helikopter, og et lydopptak av en av ungdommene som befant seg på Utøya, og som ringte politiet under angrepet.

Breivik har ifølge VG uttalt at han trolig vil oppfattes som kald i retten i dag fordi han er i «showmodus», men at han likevel frykter at presset vil få ham til å bryte sammen.

  • Se bilder fra første dag i retten:

Smilte da aktor viste uniformer

Breivik fulgte nøye med og noterte flittig under aktor Svein Holdens innledningsforedrag mandag.

Da Holden viste retten fotografier av Breiviks hjemmelagde uniformer, smilte tiltalte tydelig.

Han viste også stor interesse da Holden nevnte den påståtte nettverket, «Knights Templar», som Breivik hevder han er en del av, men som aktoratet mener kun er oppdiktet.

Holden benyttet også sin innledning til å beskrive Breiviks aktivitet i politikken og næringslivet, blant annet hans verv i Frp og hans salg av falske diplomer.

Han nevnte også Breiviks forhold til online-spillet World of Warcraft, (Wow). Aktor viste også bildebevis av instrumentene og utstyret som Breivik benyttet til å produsere bomba.

(Artikkel fortsetter under bildet)

Breivik

Breivik i sin hjemmelagde politiuniform rett etter at han ble pågrepet på Utøya.

Foto: Politiet

Syk eller bare ond?

Det sentrale spørsmålet i straffesaken mot Anders Behring Breivik (33) blir om han er for syk eller ikke til å få fengselsstraff.

Først kom en psykiatrisk rapport i november i fjor som slo fast at Breivik var psykotisk og paranoid schizofren både under og etter massakren, og at han dermed er utilregnelig og ikke kan straffes med fengsel.

10. april ble det derimot klart at de to nye rettsoppnevnte sakkyndige kom fram til motsatt konklusjon: Selv om de nye psykiaterne mener Breivik lider av personlighetsforstyrrelser som ekstrem selvopptatthet og total mangel på empati, mener de likevel at han er tilregnelig.

Med to motstridende psykiatriske undersøkelser til grunn, har juseksperter sagt at Breiviks forklaring blir tillagt mye større betydning enn før, og blir helt sentral for å svare på om han skal dømmes til fengsel eller behandles i form av tvungen psykisk helsevern.

Oslo tingrett har satt av ti uker til Breivik-saken. Siste planlagte rettsdag er 22. juni. Dommen er ventet senest fredag 20. juli.

Video Breivik kommer inn i rettsalen

SE NETT-TV: Breivik kommer inn i rettsalen og viser sin hilsen.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.