Hopp til innhold

Den eldste spiralgalaksen forbløffer

Den hittil kjente eldste spiralgalaksen i universet har nettopp vist seg for menneskene. Alderen på galaksen overrasker astronomene.

Spiralgalaksen BX442

Astronomer har nettopp sett den eldste spiralgalaksen i universet. Slik ser en kunsner for seg at den ser ut. Vår egen galakse Melkeveien er også en spiralgalakse.

Foto: Dunlap Institute for Astronomy & Astrophysics/Joe Bergeron

En spiralgalakse er en galakse med en tynn skive av gass, stjerner og støv som til sammen danner en ganske kontinuerlig spiralform. Sentrum av slike galakser er som oftest tykkere og kuleformede.

Spiralgalaksen astronomene nå har fått øye på, ble til for 10, 7 milliarder år siden, bare tre milliarder år etter Big Bang. Ifølge teorier om hvordan galakser blir til, var universet altfor kaotisk på dette tidspunktet til at galakser med slike former kunne oppstå, skriver BBC.

Galakser fra denne tiden er klumpete og uregelmessige, helt forskjellig fra den nyoppdagede.

– Det faktum at denne spiralgalaksen eksisterer er forbløffende, sier David Law fra University of Toronto i en pressemelding.

Han har ledet studien, som astronomene publiserte i Nature på onsdag.

Øystein Elgarøy, astrofysiker ved Universitetet i Oslo, er også ganske overrasket over oppdagelsen.

– At man finner en enkelt spiralgalakse så tidlig i universets historie er ganske overraskende, men ikke sjokkerende. Den kan se ut til å være et "lykketreff".

Muligens dannet på grunn av en annen galakse

Hubble-teleskopet

Hubble-teleskopet tok bilder av spiralgalaksen som er den eldste som er oppdaget.

Foto: NASA / AFP

Astronomene har funnet ut at en liten dverggalakse på ett tidspunkt gikk i bane rundt den nyoppdagede spiralgalaksen.

De tror tyngdekreftene mellom disse galaksene kan ha dannet BX442s spiralform.

Elgarøy forklarer dette litt nærmere.

– En viktig ting å vite om spiralgalakser er at rommet mellom armene i slike galakser ikke er tomt, det finnes stjerner og gass der også. Armene er områder der det dannes nye stjerner, og de har derfor flere unge, lyssterke stjerner enn områdene mellom. Derfor ser vi også armene tydeligere.

– Tyngdekreftene mellom dverggalaksen og spiralgalaksen BX442 førte til flere ting, blant annet at gass ble overført til spiralgalaksen, og at det ble lagd trykkbølger i spiralgalaksen som fikk gassen til å kollapse og danne nye stjerner. Slik kunne dverggalaksen hjelpe til med å lage et spiralmønster, sier han.

10, 7 milliarder år på å nå oss

Law og kollegaene hans oppdaget spiralgalaksen da de så gjennom bilder av omtrent 300 galakser tatt av Hubble-teleskopet. Av de 300 galaksene var BX442 den eneste som hadde en spirallignende form.

Lyset fra den nyoppdagede spiralgalaksen har brukt omtrent 10, 7 milliarder år på å nå oss. Når astronomer nå ser på galaksen, betyr det at de ser på den slik den så ut tre milliarder år etter Big Bang.

– Flertallet av gamle galakser ser ut som katastrofeområder. Hvorfor er denne så annerledes og vakker? undrer Alice Shapley fra UCLA på. Hun er medforfatter av forskningsrapporten.

Spiralgalakse Messier 81

Spiralgalaksen Messier 81. Her er en spiralgalakses armer mer tydelige.

Foto: NASA

Ytterligere observasjoner bekreftet funnet

For å lære mer om spiralgalaksen brukte astronomteamet Keck-observatoriets OH-Suppressing Infrared Integral Field-spektrogaf. Dette observatoriet ligger på Hawaii.

Observasjonene med denne spektrografen bekreftet at en liten dverggalakse hadde gått i bane rundt BX442.

– Vi trodde først spiralgalaksen kunne være en illusjon, og at vi kanskje hadde tatt feil av bildet. Da vi tok bilder av galaksen med Keck-teleskopet , fant vi ut at spiralarmene vi så faktisk tilhørte denne spiralgalaksen. Det var ikke noen illusjon. Ikke bare ser den ut som en roterende spiralgalakse – den er det, sier Shapley.