Se inn i disse Øynene

ESOs Very Large Telescope med unikt bilde av galakseparet "Øynene".

Jomfruens øyne

De to galaksene har fått kallenavnet 'Øynene' fordi de kan minne om et par glødende øyne når de observeres gjennom et middels stort teleskop.

Foto: ESO

Det er ikke bare Hubble som kan ta spektakulære bilder av fjerne galakser, nå har Very Large Telescope bidratt med et nytt blinkskudd fra verdensrommet.

Bildet er det første som er offentliggjort fra ESOs Cosmic Gems-program, som er et prosjekt som har som mål å produsere astronomibilder til utdannings- og formidlingsformål.

Like, men forskjellige

Fotografiet viser de to galaksene i "Øynene", som ligger i stjernebildet Jomfruen. De ligger omtrent 100 000 lysår fra hverandre, og 50 millioner lysår unna Jorda.

Galaksene, som heter NGC 4438 (øverst til høyre) og NGC 4435, er svært forskjellige selv om de kan se like ut.

Mens førstnevnte har et mørkt støvbånd like under kjernen og lysende gass som strekker seg ut til sidene, er NGC 4435 kompakt og nesten tom for gass og støv.

NGC 4438 var en gang en spiralgalakse, men den har nå blitt deformert etter flere kollisjoner med andre galakser. Forskere tror det samme kan skje med Melkeveien når den kolliderer med Andromedagalaksen om tre-fire milliarder år.

Jomfruen

Galakseparet Øynene ligger i stjernebildet Jomfruen.

Foto: ESO

Flere blinkskudd fra verdensrommet: