Hopp til innhold

Kina nærmere eget navigasjonssystem

Da Kina skjøt opp to nye satellittraketter mandag morgen, tok de enda et skritt mot å få sitt eget navigasjonssystem. – En klar fordel for brukerne, sier norsk ekspert på satellittnavigasjon.

GPS

Kina vil gjøre seg mindre avhengig av det amerikanske GPS-systemet, og er i full gang med å opprette sitt eget navigasjonssystem. Bildet viser en artists tolkning av en GPS-satellitt.

Foto: NASA

Med de to nye satellittene har Kina nå 13 navigasjonssatellitter i lufta. De kaller navigasjonssystemet Beidou, og det ble opererbart med dekning over Kina i desember i fjor.

I dag dekker Beidou den asiatiske delen av Stillehavet.

Landet har planer om å skyte opp til sammen 35 navigasjonsatelitter i Beidou-systemet, skriver BBC. Når det er gjort, blir Kina det tredje landet i verden til å få sitt eget slikt system.

Fra før av er det kun USA og Russland som er i besittelse av det.

– Forbedrer nøyaktigheten

Arbeidet med Beidou begynte i år 2000. Kinesiske medier har tidligere meldt at navigasjonssystemet skal være til bruk over hele verden i 2020.

– Frem til nå har hovedsaklig bare GPS fungert, og det styres primært av det amerikanske forsvaret. Det betyr at dersom de begynner å slå det av, vil det gå ut over alle land. Vi har alle gjort oss avhengige av det, sier Kjell Arne Aarmo, seniorrådgiver i satellittnavigasjon ved Norsk Romsenter, til NRK.no.

For å gjøre seg mindre avhengig av USA bygger nå både Kina og Europa egne satellittnavigasjonssystemer.

I likhet med GPS er Beidou designet for å la brukerne bestemme posisjonene sine inntil noen få meter.

Boideu-systemet har vært i utvikling både for militært og sivilt bruk.

Det nyeste tilskuddet til Kinas navigasjonssystem ble skutt opp fra Xichang Satelitte Launch Centre sørvest i Sichuan-provinsen.

– De to satellittene vil hjelpe til med å forbedre nøyaktigheten til Beidou, sier Xichang Satelitte Launch Center i en pressemelding fra det statlig drevne nyhetsbyrået Xinhua.

– En klar fordel for brukerne

Det europeiske satellittnavigasjonssystemet, Galileo, skal være ferdig i 2019.

Russernes navigasjonssystem heter GLONASS, og kan i likhet med GPS brukes over hele verden.

I 2020 vil verden dermed ha fire operative satellittnavigasjonssystemer, med omtrent 120 satellitter.

– Selv om nasjoner kunne spart mye penger på å samarbeide om systemene, er dette likevel en klar fordel for brukerne, forteller Aarmo.

– Vi vil etter hvert kunne motta signaler fra alle 120 satellittene, noe som for eksempel vil være en klar fordel ved navigasjon i storbyer, sier han.

For å navigere er vi avhengige av fri sikt til satellitter.

– Hvis vi har fire systemer oppe er det større sannsynlighet for at vi vil ha sikt til flere satellitter slik at vi kan navigere også i trange storbygater, forteller Aarmo.