Hopp til innhold

Frp vil GPS-overvåke demente

Fremskrittspartiet vil fremme et forslag om å GPS-overvåke demente. Datatilsynet og Hovedredningssentralen på Sola støtter forslaget.

Bjarne Johansen

Bjarne Johansen er dement. Etter å ha gått seg bort og falt, ble han funnet i skogen etter to døgn. Nå prøver kona å få ham til å gå med en GPS.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

I dag er det ikke lov for institusjoner å feste en GPS-sender på en som ikke har gitt samtykke. Frp vil fremme et dokument 8-forslag i neste uke om blant annet GPS-merking av demente.

Å gjøre det lovlig vil redde mange liv, ifølge Hovedredningssentalen på Sola. Også Datatilsynet stiller seg positive til forslaget.

LES OGSÅ: Lege vil GPS-spore demente

200 søk etter demente siden 2009

Dordi Johansen husker alt fra da mannen Bjarne forsvant i to døgn, det gjør ikke han. Bjarne husker verken fallet, skadene eller de to nettene i skogen.

– Han ble funnet av et helikopter etter to døgn i skogen, sier kona Dordi.

Hovedredningssentralene i Nord og Sør har siden 2009 hatt rundt 200 søk etter demente. Redningsinspektør ved Sola, Stein Solberg, ønsker seg et sporingssystem med GPS-sendere.

– Det ville være med å berge flere menneskeliv. Det er ikke tvil om at det registreres flere hvert år som mister livet fordi de ikke blir funnet tidsnok.

Vil ha stilletiende aksept

Gjermund Hagesæter

Gjermund Hagesæter i Frp.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

I Fremskrittspartiets dokument 8-forslag, det vil si et privat lovforslag, heter det at ansatte ved sykehjem skal få feste GPS-sendere på demente, selv om vedkommende ikke har uttrykt samtykke.

Det sier nestleder i Kommunal- og forvaltningskomiteen Gjermund Hagesæter.

– Bakgrunnen for forslaget er ikke å spare ressurser fra det offentlige, men av hensyn til brukeren for å gi større trygghet og en bedre hverdag, sier han.

– Hva slags lovendringer må til for å få til dette?

– Vi ser for oss at en stilltiende aksept fra dem som ikke har beslutningskompetanse skal være nok til å ta i bruk bruke. Da kan man si at «nå setter vi på deg en GPS-knapp hvis det er greit for deg». Hvis vedkommende ikke motsetter seg det, så er det tillatt, sier Hagesæter.

– Dagens regelverk er for strengt

Forslaget får full støtte hos direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Bjørn Erik Thon

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Jeg mener dagens regelverk er for strengt, og det stenger for en fornuftig bruk av overvåking av demente. Dette kan være livreddende, og det kan gi godt personvern. Dette er et bra forslag, og jeg håper dette blir fulgt opp videre, sier han.

Bjarne bor fortsatt hjemme sammen med kona, og som ektefelle har Dordi lov til å feste GPS på ham. Etter forsvinningen kjøpte hun en sender som skal henge i et bånd på brystet.

– Men han vil ikke ha den på seg. Jeg vil ikke at han går ut alene uten GPS, sier hun.

AKTUELT NÅ