Hopp til innhold

Raketten som tar av - og lander stående på bakken

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det amerikanske romfartsselskapet SpaceX har som mål å lage et rakettsystem som kan gjenbrukes, og gjøre romfart ekstremt mye billigere. Hvis det lykkes, kan det revolusjonere romfarten. Ser du ikke videoen? Trykk her.

Det er få ting som er dyrere enn romfart, og hver eneste oppskytning med NASAs nye rakettsystem SLS koster astronomiske 500 millioner dollar, eller 3 milliarder kroner. Raketten er bare laget for engangsbruk.

NASA prøvde å få kostandene ned med romfergen, hvor selve fartøyet og booster-rakettene kunne brukes om igjen, men det krevde dyre og månedslange reparasjoner mellom hver gang den skulle opp.

Den første oppskytningen i Romfergeprogrammet var i 1981, og programmet ble lagt ned i 2011, og romfergen nådde aldri ambisjonene om et sikkert og «økonomisk » romprogram. Hele programmet kostet til slutt nesten 200 milliarder dollar og 14 menneskeliv i to store ulykker.

Gjenbruk av romfergen ble mye mer komplisert enn NASA hadde sett for seg, og gikk derfor vekk fra resirkuleringsideen, men det private selskapet SpaceX har tatt opp stafettpinnen. Et av deres hovedmål er å lage en økonomisk leveringsrakett som kan brukes igjen og igjen.

Klar for nye eventyr på 24 timer

Raketten Grasshopper skal teste teknologien som gjør det mulig å lande etter at raketten har sendt satelitter, romfartøy og hva enn som må leveres til vakuumet utenfor vår egen dørstokk.

SpaceX mener også de skal klare å gjøre raketten så enkel å vedlikeholde at den skal kunne brukes igjen etter bare et døgn på bakken, ifølge geek.com.

Det gjenstår å se om planen faktisk kommer til å fungere i det virkelige liv. NASA møtte store vanskeligheter med gjenbruk, og SpaceX trår upløyd mark med denne raketteknologien. Hvis det lykkes, kan det revolusjonere romfarten, skriver forskning.no.

I disse dager holder SpaceX på å perfeksjonere rakettens take-off og landing, og Grasshopper fløy til 325 meters høyde under den forrige testen. Videoen ser nesten ut som en dataanimasjon når raketten stopper opp midt i oppstigningen og blir hengende i luften et par sekunder, før den starter en kontrollert nedstigning og gjør en vertikal landing på bakken.

Her er en test fra tidligere i år, hvor raketten når 250 meters høyde. Ser du ikke videoen? Trykk her!

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Rakettens ekstremt nøyaktige posisjoneringssensorer klarer å stabilisere rakettens skyvekraft slik at den holder seg stille i luften, og synker sakte ned igjen, ifølge spaceX.com.

Selskapets grunnlegger Elon Musk hevder at Grasshopper kan lande med samme presisjon som et helikopter

Dette er bare første steg på veien, og SpaceX skal nå bygge en større og raskere utgave av Grasshopper for å teste konseptet under mer ekstreme forhold, i følge wikipedia.

Første private romtur til ISS

Falcon 9-raketten skytes opp fra Cape Canaveral

Falcon 9-raketten skal forhåpentligvis bli en gjenbruksrakett, i følge SpaceX

Foto: BRUCE WEAVER / Afp

SpaceX er ingen nybegynner i romfartsindustrien, og ble det første private selskapet til å levere forsyninger til den internasjonale romstasjonen (ISS) i fjor vår.

Det egetutviklede romskipet Dragon skal kunne ta både last og astronauter opp i verdensrommet, båret av selskapets bærerakett Falcon 9. Denne raketten sendte forsyningene opp til ISS i mai i fjor, men bare noen få deler på raketten kan brukes igjen i senere oppskytninger. Resten er til engangsbruk.

Planen til SpaceX er å bruke erfaringene fra Grasshopper-eksperimentet for å gjøre Falcon 9 til verdens første, helt gjenbrukbare rakett, Falcon 9 ble designet med dette formålet helt fra starten.

Eksperimentene var hemmelig fram til 2011, og Grasshopper-raketten hadde sin første flytur i september i fjor. Da levde den mer opp til navnet sitt, og hoppet 1,8 meter i lufta.