Hopp til innhold

Ny studie: Mennesker har utsatt neste istid med 50.000 år

Den neste istiden var forventet å komme om 50.000 år. På grunn av våre klimagassutslipp må vi vente i 100.000 år i stedet, ifølge en ny studie.

Istid global oppvarming

IKKE MYE MER IS MED DET FØRSTE: Verden for sannsynligvis ikke se en ny istid før om 100.000 år, ifølge en ny studie fra PIK. Dette bildet er fra Griffith Island nord i Canada fra 2015.

Foto: Clement Sabourin / Afp

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Synes du at det er kaldt i Norge nå? Du behøver i alle fall ikke være bekymret for at en ny istid er på vei.

For mens den forrige istiden kun er 12.000 år bak oss, kan den neste være 100.000 år frem i tid.

Dette er 50.000 år mer enn tidligere antatt.

Dette kommer frem i en studie gjennomført hos det anerkjente Potsdaminstituttet (PIK), og publisert i tidsskriftet Nature.

Global oppvarming har skylda

Forskerne har sett på sammenhengen mellom mengden energi jorda absorberer fra sola, mengden karbondioksid (CO₂) i atmosfæren og istid-syklusen for å finne tallet.

Bjørn Samset

IKKE OVERRASKET: Bjørn Samset sier vi bør bekymre oss for at vi varmer opp jorden så mye at det blir ubehagelig å leve her.

Foto: NRK

Med de ekstreme mengdene CO₂ vi har sluppet ut siden den industrielle revolusjonen, er ikke seniorforsker Bjørn Samset ved Cicero overrasket:

– Vi har lenge visst at forsterkningen av drivhuseffekten er så sterk og langvarig at den vil hindre en ny istid i ganske lang tid, sier Samset til NRK.

Men ingen har tidligere klart å anta hvor lang tid dette vil ta.

– 100.000 år er mer enn jeg hadde forventet, sier Samset.

Vi overkjører verdens mekanismer

Flere forskere har vært i tvil om mennesker har makt til å utsette istider.

– Mange har sagt vi ikke kan klare å dempe dette, men nå ser det ut til at vi klarer å overkjøre det ved å endre drivhuseffekten, sier Samset.

Også forsker Andrey Ganopolski, som er hovedforfatter bak studien, er overveldet:

– Det er overveldende at mennesker er i stand til å påvirke mekanismen som har formet verden til slik vi kjenner den i dag, sier Andrey Ganopolski The Independent.

– Hvis den neste istiden kommer først om 100.000 fra nå, så vil det bety at man hopper over hele den glasiale syklusen, noe som aldri har skjedd de siste million årene, sier forskeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klimagassutslipp

GASS: Klimagassutslipp kan ha påvirket klimaet så mye at det har ført til endringer i den glasiale syklusen.

Foto: STR / Afp

Unormalt langt opphold i utgangspunktet

Den siste istiden, som la det som i dag er Canada, Nord-Europa og Sibir under is, endte for 12.000 år siden.

Ganopolski forteller at det i en million år har vært vanlig med såkalte glasiale sykluser på 100.000 år, hvor opptil 90.000 av dem har vært istid.

At det kan ta 100.000 år før vi opplever den neste, er dermed svært oppsiktsvekkende.

Forskerne fant ut at selv uten menneskeskapte klimaendringer, ville ikke jorden opplevd en ny istid før om 50.000 år. Dette er uvanlig i seg selv.

– Dette skyldes en rar kombinasjon av parameterne i jordens bane, først og fremst at banen vil være nærmest perfekt sirkulær i veldig lang tid, forteller Ganopolski til The Telegraph.