I rekken av konsekvenser forårsaket av globale klimaendringer, har forskere ved Harvard sett nærmere på hvordan smeltende isbreer har forårsaket en svak oppbremsing av jordas rotasjon, skriver Reuters.
– Breene befinner seg ved høye breddegrader, og når de smelter, omfordeles vannet ned mot lavere breddegrader. Som en kunstløper som beveger armene sine bort fra kroppen virker dette til å bremse jordas rotasjonshastighet, sier geofysiker Jerry Mitrovica ved Harvard-universitetet til nyhetsbyrået.
Små effekter
Smeltende innlandsis og økende havnivåer har flyttet planetens rotasjonsakse med en hastighet på mindre enn én centimeter per år. Dette har bremset jordas rotasjon og forlenget døgnet med omtrent en tusendedel av et sekund i løpet av det 20. århundret, ifølge studien.
– Dette er små effekter, men nok en indikasjon på de dyptgående effektene av menneskeskapte klimaendringer på planeten, sier Mitrovica.
Hvis issmeltingen fortsetter med økt hastighet dette århundret, som prognosene tilsier, vil påvirkningen på jordas rotasjon øke, ifølge Mitrovica. Illustrasjonsfoto.
Foto: Natacha Pisarenko / Ap– En nydelig analyse
Forsker Bjørn Hallvard Samset ved CICERO Senter for klimaforskning forteller at forskerne her har løst noe som heter «Munks enigma», etter oseanografen Walter Munk.
– Det stemmer at smelting av isbreer og lignende vil gjøre at jorden roterer saktere, men helt siden 2002 har det vært et mysterium at vi ikke har målt denne endringen slik vi ville forvente ut fra global oppvarming. Det har vært kjent som «Munks enigma», forklarer Samset.
Han beskriver det som en «nydelig analyse», som har krevd jobb på tvers av flere fagområder.
– Konklusjonen er at målingene av jordens rotasjon bare kan forklares hvis vi tar med effekten av den ekstra smeltingen av isbreer som global oppvarming står for.
– Smelter raskere enn før
Samset forklarer at ismassivene har smeltet sakte men sikkert siden forrige istid.
Forsker Bjørn Hallvard Samset ved CICERO Senter for klimaforskning.
Foto: Universitetet i Oslo– Vi har hatt en jevn stigning av havene på cirka 1 millimeter i året de siste seks-syv tusen årene. Dette gjør at vann, som er tungt, flytter seg fra polområdene og ned til ekvator - som igjen påvirker rotasjonen.
Ifølge Samset har man lenge visst om at smeltingen av isbreer og innlandsis påvirker jordens rotasjon. Det som er nytt her er bekreftelsen på at global oppvarming har gitt et ekstra bidrag til endringene.
– Ismassivene smelter nå mye raskere enn før, og endringene i rotasjon går derfor fortere. Vi har lenge forventet dette også, men ingen har klart å virkelig påvise det før nå.
– Vil dette kunne få konsekvenser på lengre sikt?
– For oss vanlige folk vil ikke disse endringene merkes særlig godt. Men astrofysikere, for eksempel, er helt avhengige av ultrapresise klokker for målingene sine, og må vite akkurat hvor fort jorden roterer, og langs hvilken bane.