Dinosaur - På grunn av egget begynte dinosaurene knøttsmå, men fordi babyene måtte konkurrere med de voksne om maten ble artene større og større for hver generasjon. Til slutt ble det dinosaurenes endelikt. - Foto: Julius Csotonyi /

På grunn av egget begynte dinosaurene knøttsmå, men fordi babyene måtte konkurrere med de voksne om maten ble artene større og større for hver generasjon. Til slutt ble det dinosaurenes endelikt.

Foto: Julius Csotonyi

Egget ble dinosaurenes endelikt

Dinosaurer begynte som knøttsmå, nyklekte babyer og endte som giganter. Det var begynnelsen på slutten for kjempene.

placeholderImage

Selv om dinosaurene var gigantiske – de største kunne veie over 100 tonn – var babyene deres knøttsmå.

Grunnen er enkel: Dinosaurene la egg, og det er en absolutt grense for hvor stort et egg kan bli.

Embryoet inne i egget må nemlig få luft gjennom skallet, men jo større et egg blir, jo tykkere må skallet være. Derfor finnes det en maksimal størrelse – blir egget for stort, slipper for lite oksygen inn og ungen dør.

En ny studie hevder nå at den begrensningen var utgangspunktet for dinosaurenes endelikt, som tapte terreng til pattedyrene og døde ut for om lag 65 millioner år siden.

Les hele saken hos forskning.no.

Hvor brennbar er en bursdag? Eller en laptop i sofaen? Vi tester om gardiner av bomull brenner raskere enn gardiner av polyester og oppdager at den samme madrassen brenner dårligere i England enn i Norge.
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)
Hvorfor tolererer vi ikke offentlig sinne her i landet? Er det så farlig å være litt sint? Abels Tårn. Talk Radio.