Hopp til innhold

- Vi driver kun forsvarskamp

(Kairo) Den væpnede opposisjonen i Syria anklages av Human Rights Watch for å begå alvorlige overgrep, som kidnappinger, tortur og henrettelser. – En reaksjon på volden vi er blitt utsatt for, svarer opposisjonen.

Syriske speidere utenfor en utbombet bygning

Syriske speidere tenner et lys utenfor det syriske sikkerhetsdepartementet hvor to bomber eksploderte. Både regimet og opposisjonen anklages for å begå grove overgrep mot hverandre og mot sivilbefolkningen.

Foto: Muzaffar Salman / Ap

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

Ahmed Barbor kommer fra Lattakia, en syrisk by ved Middelhavskysten. Han har en kule i beinet, skutt av president Bashar al-Assads sikkerhetsstyrker.

Vi treffer ham i Kairo hvor han har søkt tilflukt, her er han talsmann for gruppen som har satt opp et telt på Tahrir-plassen, like ved inngangen til Den arabiske liga.

På veggene henger bilder av mishandlede og døde mennesker etter oppstanden i Syria.

– Det er en forsvarskamp

Ahmed Barbor

Ahmed Barbor har deltatt i oppstanden i Syria helt siden den startet. Nå er han i Kairo, med en kule i beinet.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Men i en rapport som ble gitt ut av Human Rights Watch denne uken beskyldes også den væpnede delen av opposisjonen for å ha begått overgrep i en konflikt som har blitt markant mer voldelig de siste månedene.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen skal syriske opprørere ha kidnappet og torturert både medlemmer av regjeringsstyrkene, sivile regimetilhengere og personer som tilhører en milits som støtter regjeringen.

Barbor sier til NRK at Free Syria Army driver forsvarskamp, de angriper ikke.

Når de opplever handlingene til regjeringsstyrkene, så kommer en reaksjon.

– Hvis du blir kidnappet eller drept, så må du svare med samme mynt for å vise at du eksisterer.

– I løpet av ett år har de drept mer enn 100 mennesker hver dag, de kidnapper kvinner og barn. Dette er som i 1982, nå gjør de det samme, bruker våpen mot oss og vi må forsvare oss.

– Men inntil nå dreier det seg bare om forsvarskamp, understreker han.

Flere grove overgrep

Human Rights Watch har dokumentert flere grove enkeltepisoder, og har ønsket at opposisjonsbevegelsen offisielt tar avstand fra bruk av metoder som de normalt beskylder regimet for å benytte.

HRW har bedt opposisjonslederne gjøre det klart at deres folk ikke under noen omstendighet skal godta tortur, kidnappinger eller henrettelser.

Det har de ennå ikke fått, forteller Ole Eistein Solvang, etterforsker hos Human Rights Watch som for tiden oppholder seg på grensen mellom Tyrkia og Syria.

– Svarene har vært forskjellige. Noen opposisjonsledere ankjenner at det er problemer og at det har blitt begått overgrep. Andre er litt mindre villig til å anerkjenne dette og hevder at det vi påpeker ikke medfører riktighet, sier Solvang til NRK.

Menneskerettighetsorganisasjonen sier de baserer rapporten sin på intervjuer med førstehåndsvitner og ofre, noen steder også videoer lastet opp på You Tube. For heller ikke de har adgang til syrisk territorium.

Men videoene HRW har gått gjennom viser blant annet soldater fra de syriske sikkerhetsstyrkene som er tydelig mishandlet.

På en av videoene ser man en kommandant tilhørende Shabbiha-militsen, som har nære bånd til regimet, som er hengt i et tre. På bakken står væpnede opprørere.

Man ser også konturene av hevn mot grupper som tradisjonelt har vært lojale mot Assad-familiens regime.

Men det dreier seg ikke om å sette regjeringsstyrkene og opposisjonen på like fot.

– Det er helt klart at man ikke kan sammenligne overgrep som er blitt begått av myndighetene og de overgrepene som er begått av enkelte opposisjonsgrupper, sier Ole Eistein Solvang.

– Skulle bevæpnet oss fra starten

Opposisjonen i Syria er splittet og det finnes ikke noen enhetlig kommandostruktur. Det gjør situasjonen uoversiktlig.

Det hele begynte med fredelig demonstrasjoner, men det mener mange i opposisjonen nå er uten effekt, blant dem Ahmed Barbor.

– Det har gått 13 måneder nå. Vi gikk til Den arabiske liga for at de skulle ta det videre til FNs sikkerhetsråd. Men ingenting skjedde.

– Vi sa vi ikke hadde våpen, at vi ikke ville bruke våpen, men hadde vi visst det ville ende slik, ville vi brukt våpen fra dag en. Nå må vi alle støtte Free Syrian Army. Håpet vårt hviler på dem.

Demonstranter i Syria maler banner

– Hvordan kan syriske mødre være glade, når det i hvert hjem finnes en martyr, skriver disse guttene som forberedte en protest i Damaskus denne uken.

Foto: Ap

– Var ikke målet å skape ett nytt Syria uten maktmisbruk? spør vi.

– Nå er det blod, vi kan ikke snu nå, vi må skaffe vår frihet, ikke bare revolusjon, nå er det som en krig. Men vi er ikke som Libya hvor alle vil splitte opp landet. Jeg er fra Lattakia, og jeg besøker min venner i Aleppo og Homs. Vi er brødre, sier Ahmed Barbor.

Solvang i Human Rights Watch er uansett bekymret for utviklingen.

– For ett år siden da folket i Syria gikk ut på gatene, var det for å få slutt på overgrepene fra Assad-regimet.

– Derfor er det viktig at opposisjonen prioriterer dette, slik at man ikke ender opp med å erstatte et overgrepsregime med et annet.

– Derfor er det viktig at dette påpekes fra starten, slik at man får slutt på overgrepene den syriske befolkningen har lidd under i flere år, sier Ole Eistein Solvang.

SISTE NYTT

Siste nytt