NRK Meny
Normal

Mottar råd fra svigerfar i London

På e-poster fra London har svigerfaren til president Bashar Al-Assad bidratt med råd om hvordan regimet bør slå ned opprøret og snu inntrykket i vestlig presse. Til daglig er Fawaz Akhras er hjertespesialist.

Bashar og Asma al-Assad

Bashar og Asma al-Assad ble sett på som Syrias reformhåp, da han overtok som president i 2000. Svært få holder fast på det nå.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Avsløringen om hvem som rådgir Syrias pressede president Bahsar al-Assad, kommer som følge av at nærmere 3000 e-poster fra Assad-familiens private korrespondanse er overlevert til den britiske avisen The Guardian.

Svigerfar Fawaz Akhras fremstår som en av presidentparets mest betrodde rådgivere, selv om han verken har en formell posisjon eller tidligere regjeringsbakgrunn.

Torturen av barn

Da den britiske fjernsynskanalen Channel 4 viste videoer av barn og voksne som hadde blitt torturert og drept, foreslo Akhra i en e-postutveksling med sin svigersønn at dette kunne tilbakevises som britisk propaganda med hensikt å fremprovosere et folkemord.

Han mente regimet burde trekke frem torturen som var skjedd av fangene i Guantánamo-leiren og i Abu Graib-fengselet, for slik å minske kritikken om torturbruken.

Like før hadde han sendt datteren og svigersønnen 13 punkter som kunne brukes til å motbevise kritikk av regimet ved å snu argumentene og diskusjonen mot «den andre siden», nemlig opprørerne.

Likeledes mente han at de kunne slå tilbake mot kritikerne i FN med spørsmål om hvorfor de var så opptatt med dødstallene i Syria når like mange hadde dødd i Libya før den internasjonale inngripen.

Videre fremholdt han at Vesten opptrår som noen hyklere, når de selv samtidig som de kritiserer Syria angriper demonstranter på Wall Street og London.

Og han holder fast på dette.

Senest torsdag svarte han britiske The Telegraph om det virkelig er noe forskjell, da den britiske statsministeren David Cameron, under opptøyene i London i fjor, lovet å sette inn soldater og hva som nå hender i Homms.

Da avisens journalist svarte at britisk politi ikke tok livet av noen, svarte Akhras:

– Vi er ikke så sofistikerte som Metropolitan eller Scotland Yard.

Bashar al-Assad og kona Asma i Paris

Bashar al-Assad og kona Asma avbildet i Paris desember 2010.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Kritisk til nyttårsparty

Samtidig har han satt spørsmålstegn ved enkelte av beslutningene som er tatt av sin svigersønn og de andre styrende i Damaskus.

Blant annet spurte han sin datter og svigersønn om «det virkelig ville være klokt å arrangere en stor offentlig nyttårsfeiring i hovedstaden gitt den nåværende situasjonen?»

Og han sørget for at en anerkjent britisk grunnlovsekspert dro til Damaskus, for konsultasjoner om en ny syrisk grunnlov som skulle være en del av Bashar al-Assad mange lovede reformer.

Han har også tilbudt sin hjelp til den syriske sentralbanken.

Døråpner til presidenten

Fawaz Akhras, som er en fremstående hjertespesialist, har inntil nå vært regnet som en innflytelsesrik modererende faktor på regimet til sin svigersønn.

Selv kommer han fra opprørsbyen Homs og forlot hjemlandet i 1973. Da hadde Bashar al-Assads far, offiseren Hafez erobret makten gjennom et kupp.

Asma al-Assad

Asma al-Assad er en av flere unge og moderne arabiske førstedamer. Her foran Louvre i Paris.

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

Mange unge og utdannede syrere valgte å emigrere fra et land som både var fattig og som gikk i autoritær og sosialistisk retning.

Akhras valgte Storbritannia, hvor han videreutdannet seg til indremedisiner og ble en av landets ledende hjertespesialister.

Han var ikke spesielt engasjert verken i politikk eller i eksilmiljøet før hans datter Asma (født i 1975) giftet seg med presidentsønnen Basahr al-Assad. På det tidspunktet var det Bashars bror som fra farens side var påtenkt som politisk arving.

Da Bashar, etter brorens død, ble kalt hjem for å overta presidentembetet, ble Fawaz regnet som et korrigerende element for Syrias nye leder.

For det var store forhåpninger – både blant eksilsyrerne og i verden – om at Bashar skulle reformere landet som faren Hafez hadde styrt med jernhånd i tre tiår. Syria har på grunn av sin beliggenhet og sin befolkningssammensetning en nøkkelrolle i Midtøsten.

Akhras ble på grunn av familiebåndene raskt den viktigste eksilsyreren i London.

Han grunnla i 2003 organisasjonen British Syrian Society som skulle bedre forholdet mellom Storbritannia og Syria og hvor styret består av kjente britiske samfunnsaktører, blant annet tidligere ministre, partiledere og ordførere.

Hjemmet til foreldrene til Asma al-Assad

Her, vest i London, bor Fawaz Akhras sammen med sin kone Sahar.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

Han skaffet amnesti for dem som hadde flyktet unna den fryktede militærtjenesten slik at de kunne dra til hjemlandet. Og han opprettet, sammen med sine forbindelser, flere veldedige organisasjoner som skulle bidra med hjelp og utvikling.

Han fikk rollen som døråpner til presidenten og regimet i Damaskus, og han har vært innbudt som dronningens gjest på Buckingham Palace under statsmiddager.

Hans datter ble kalt en rose i ørkenen og sett på som en av Midtøstens unge, moderne og engasjerte førstedamer, som inngav håp for fremtiden.

Venneflukten

Nå rakner det meste, både for han, datteren og svigersønnen.

Regimets brutale håndtering av protestene som startet i fjor, har sjokkert ikke bare verden, men også eksilsyrerne og Fawa Akhras forbindelser.

– Det var motbydelig da de startet å skyte barn, da var det nok for meg, sier parlamentsmedlemmet Richard Spring, som representerer Det konservative partiet til The Guardian.

Han trakk seg fra styret i British Syrian Society og har fått følge av flere.

Selv en av Akhras eldste venner, den syriskfødte milliardæren og forretningsmannen Wafic Said, skriver i en e-post i juni i fjor at han hadde trukket seg som styreleder i organisasjonen, hvis det ikke hadde vært for deres langvarige vennskap og at han med en slik handling ville satt Akhras i forlegenhet.

Men han understreker overfor sin venn.

– Situasjonen i Syria er simpelthen uakseptabel og de pågående drapene er ikke mulig å forsvare, skriver Said.

Han har også uttrykt det samme direkte til presidentfruen. Siden har det gått fra vondt til verre i Syria.

Bashar og Asma Assad sammen med Recep Tayyip og Emine Erdogan

Det tyrkiske og syriske presidentparet har hatt en svært ulik offentlig profil, men med et godt naboforhold. Nå er Tyrkia en av Syrias sterkeste kritikere.

Foto: AP

Syrias omdømme

Til avisen sier flere av svigerfarens forbindelser at de betrakter ham fortsatt som en dyktig og hyggelig mann, som knapt noen misliker og som de alltid har oppfattet som moderat. Men at han må føle seg både rystet og presset.

E-postene viser at Akhras spesielt har vært bekymret for hvordan håndteringen av oppstanden påvirker Syrias omdømme internasjonalt.

Da FNs generalsekretær Ban Ki-moon beskrev drapene av demonstranter som uakseptable, forsøkte Fawaz Akhras å overtale svigersønnen til å vurdere opprettelsen av en engelskspråklig syrisk statskanal som på deres eget språk kunne skape forståelse for syrisk kultur og tankegang, for å motvirke bildet i vestlige medier.

Og han har sørget for å sende presidentparet eksempler på dekning av konflikten i vestlige medier, inkludert en artikkel med påstander om at britiske spesialstyrker samt etterretningstjenestene CIA og MI6 er inne i Syria for å hjelpe opprørerne.

Med i forsendelsen som The Guardian har fått tak i, er også mer spøkefulle bidrag, sendt fra hjertespesialistens iPhone, blant annet gjengivelsen av en spøk om den relative størrelsen på penisene til statslederne i fiendelandene USA, Frankrike og Israel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt