Hopp til innhold

Søker etter flyet i et nytt område

PEARCE (NRK): Australske myndigheter sier det savnede flyet fra Malaysia Airlines kan ha flydd raskere enn først antatt og har begynt å lete etter vrakrester i et område lenger nord enn tidligere.

Nytt søkeområde savnet fly

Det nye søkeområdet ligger lenger nordøst enn tidligere og er markert med en gul rektangel her. De grå feltene er de tidligere søkeområdene.

Foto: Australian Maritime Safety Authority (AMSA)

Flysøket etter det savnede flyet er fredag gjenopptatt, etter at været i området natt til fredag bedret seg, men nå er hele søkeaksjonen flyttet nordover.

Australias maritime sikkerhetsmyndigheter (AMSA) opplyser i en pressemelding at to fly er på vei til et nytt søkeområde 1000 kilometer lenger nordøst enn tidligere etter nye spor lagt frem at det internasjonale etterforskingsteamet i Malaysia.

Til sammen settes ti fly inn i dagens søk. Seks skip bidrar. Noen timer senere holdt malaysiske myndigheter en pressekonferanse i Kuala Lumpur der de forklarte bakgrunnen til det nye leteområdet.

– Australske myndigheter har informert oss om at de har flyttet leteområdet 1100 kilometer lenger nordøst, sier fungerende transportminister i Malaysia Hishammuddin Hussein på dagens pressekonferanse.

– På grunn av strømmene i området og nye søk kan det fortsatt være en sammenheng mellom de observasjonene som er gjort og områdene det nå søkes i, sier Hussein

De sensasjonelle opplysningene kan få de pårørende som allerede er meget kritiske til leteaksjonen og de malaysiske myndighetene til nok en gang reagere mot det de hele tiden har ment har vært en dårlig ledet leteaksjon der myndighetene tilbakeholder informasjon.

Letingen fortsetter

Video: NRKs korrespondent Anders Magnus er på den militære flybasen i Pearce.

Kan ha vært skumtopper

Analysen kom frem til at flyet fløy raskere enn tidligere antatt, noe som resulterte i økt drivstoffbruk og ha redusert avstanden flyet kunne tilbakelegge ut over Indiahavet.

Det nye søkeområdet er på cirka 319000 kvadratkilometer og starter rundt 1850 kilometer vest for Perth i Australia.

Letingen etter det savnede flyet har tidligere foregått primært i tre områder sør i Indiahavet som til sammen dekker 80000 kvadratkilometer, 2500 kilometer sørvest for den australske byen Perth.

Analyseeksperter som har studert satellittbildene sier nå at det de tidligere trodde var vrakdeler kan ha vært skumtopper på sjøen.

Det kan også være skrot fra andre skip eller ting som er drevet til havs av de sterke strømmene i området. Foreløpig har man ikke funnet noen konkrete vrakdeler.

Artikkelen fortsetter under bildet

søk savnet fly malaysia australia

Flysøket etter det savnede passasjerflyet fra Malaysia Airlines, ble gjenopptatt fredag morgen.

Foto: STRINGER / Reuters

Vær hindret letingen

Torsdagens søk måtte innstilles på grunn av dårlig vær. Høye bølger, kraftig regnvær og vind gjorde at man måtte sette flyene på bakken og skipene hadde heller ikke noe mulighet til å være ute og søke i slikt vær.

Natt til fredag bedret været seg, og ved daggry gikk flere fly på vingene igjen, opplyste hovedredningssentralen i Australia.

Den svarte boksen

Letemannskapene kjemper nå mot tiden med tanke på å finne flyets «svarte boks». Denne sender ut elektroniske signaler som kan fanges opp i et mindre område, men batteriene i boksene varer bare i 30 dager.

Med utgangspunkt i normal levetid for batteriene i de sorte boksene, regner man med at de vil fortsette å sende signaler i 14 dager til.

Det er disse boksene de pårørende og malaysiske myndigheter i stor grad har satt sin lit til når det gjelder å finne årsaken til at MH370 etter alt å dømme har styrtet.

Uten de elektroniske signalene må man lete med sonar og ubemannede ubåter. Men havet i leteområdet er mange kilometer dypt og det er fjellformasjoner i havbunnen som gjør et slikt søk vanskelig. Så det er kan være umulig å finne den svarte boksen hvis man ikke når den før signalene dør ut.

Satellittbilder

Søket etter MH370, som forsvant natt til 8 mars, lokal tid, er inne i sin tredje uke.

Så langt har man ikke vært i stand til å finne vrakgods man er sikre på at stammer fra MH370, til tross for flere mulige satellittfunn.

Franske satellittbilder tatt 23. mars viste onsdag 122 objekter, noen av dem opp mot 23 meter lange, i leteområdet.

Torsdag opplyste thailandske styresmakter at satellitter har oppdaget 300 flytende gjenstander i området der man leter etter det savnede passasjerflyet i Indiahavet vest for Australia.

Mysterium

Rute MH370 fra Malaysia Airlines forsvant en knapp time etter avgang fra Kuala Lumpur 8. mars. Flyet skulle til Beijing i Kina og hadde 227 passasjerer og et mannskap på tolv om bord.

Hva som skjedde med flyet er fortsatt et mysterium, men mye tyder på at kommunikasjonssystemet om bord ble skrudd av med vilje, og at flyet deretter endret kurs.

SISTE NYTT

Siste nytt