– Må anta at ingen har overlevd

LANGKAWI (NRK): Malaysias statsminister sier at det savnede flyet styrtet i Indiahavet, der det sist ble observert. Ifølge Malaysia Airlines er det ikke noe som tyder på at noen har overlevd.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «MH370-styrten» i nytt vindu

Sky News meldte rundt klokken 14.00 at det ville bli holdt et møte med de pårørende i Beijing i løpet av en time. Like etter skrev Sky News på sin Twitter-konto at Malaysia Airlines beklager at man nå må anta at flyet er tapt, og at ingen om bord på flyet har overlevd.

Omtrent samtidig holdt statsminister i Malaysia, Najib Razak, en pressekonferanse om flyforsvinningen.

Najib Razak

Malaysias statsminister, Najib Razak, sa på en pressekonferanse mandag at flyet trolig har gått ned i Det indiske hav.

Foto: MANAN VATSYAYANA / Afp

På pressekonferansen sa Razak at det savnede flyet styrtet i Indiahavet, der det sist ble observert vest for den australske byen Perth.

Flyet skal ikke ha blitt funnet, men Ifølge Razak har man kommet til denne konklusjonen etter å ha analysert satellittdata fra området.

– Opplysningene indikerer at flyet har fløyet til et fjernt område, langt unna enhver mulig til å lande, sier Najib.

Nytt analyseverktøy ga svaret

Malaysiske myndigheter baserer kunnskapen på en ny type analyse som er gjort av et britisk firma som heter Inmarsat.

De leverer satellittjenester til hele verden, og har nå tatt i bruk et nytt analyseverkstøy som tilsier at flyet har tatt den sørlige korridoren, og ikke den nordlige.

Til CNN sier Inmarsat at det ikke er noen mulighet for at flyet kan ha flydd nordover.

Ut fra dette konkluderer de med at flyet må ha styrtet sør i Indiahavet, for det er der de siste sporene slutter.

Systemet ta utgangspunkt i at fly sender ut et signal, et «ping», hver time, som plukkes opp av Inmarsats satellitter. Disse signalene ble registrert også etter at kommunikasjonssytemet ble slått av om bord i MH370.

Ifølge det britiske firmaet kan de på bakgrunn av disse signalene regne seg fram til at flyet fløy langs en av to mulige ruter, en mot nord og den andre mot sør, 24 timer etter at det forsvant.

Det siste signalet ble altså plukket opp vest for den australske byen Perth, et område langt unna noen landingsmulighet, men ingen fysiske bevis er funnet så langt.

Hvorfor flyet styrtet er imidlertid fortsatt et uavklart mysterium.

Sendte SMS til pårørende

Ifølge BBC ble de pårørende varslet med følgende SMS:

«Malaysia Airlines beklager dypt at vi må anta, utover enhver rimelig tvil, at vi må anta at MH370 er tapt og at ingen har overlevd. Som du kommer til å høre den neste timen fra Malaysias statsminister, må vi nå akseptere at flyet gikk ned i den sørlige delen av Det indiske hav.»

Laster Twitter-innhold

Leter på 6000 meters dyp

Ifølge Sky News har flere av de pårørende nå blitt booket inn på charterfly som skal ta dem til Australia. Et flertall av de pårørende er kinesiske. Totalt var det 239 personer om bord i Malaysia Airlines flight MH370 da det forsvant.

Hishammuddin Hussein

Malaysias forsvarsminister og fungerende transportminister fortalte tidligere mandag at det er gjort funn i leteområdene.

Foto: Uncredited / Ap

Meldingene om pressekonferansen og møtet med de pårørende kom etter at det tidligere i dag ble kjent at et australsk letefly har funnet to gjenstander rundt 2.500 kilometer sørvest for Perth, Australia.

Kinesiske fly har også funnet et sett større deler, som man også mistenker kan være fra flyet.

Etter ytterligere leting klarte imidlertid ikke et amerikansk Poseidon P-8 fly å gjenfinne gjenstandene det kinesiske flyet skulle ha funnet.

Dette er veldig vanskelig arbeid, men man prøver fortsatt å finne vrakdeler. De skal også lete etter ferdskriveren som trolig ligger på havets bunn, og det skal man gjøre med spesielt utstyr som leter 6000 meter i dybden.

Annenpilot fløy flytypen for første gang

På mandagens pressekonferanse ble det også kjent at annenflygeren på det savnede Boeing 777-flyet, Fariq Abdul Hamid (27), fløy flytypen for første gang uten en såkalt «check co-pilot».

Ifølge selskapet er det vanlig prosedyre at nye annenflygere på flytypen har med seg en mer erfaren pilot de fem første gangene de flyr.

– De fem første flygningene har co-piloten med seg det vi kaller en «check co-pilot». Han hadde faktisk nettopp fullført de første flygningene. Vi så ikke noen problemer med ham, sier direktør Ahmad Jauhari Yahya i Malaysia Airlines.

Laster Twitter-innhold
Uttalelsen fra statsministeren om det forulykkede flyet
Foto: Skjermdump
Signalene fra flyet viser at det har styrtet i havet sør for Australia.

SISTE NYTT

Siste nytt