NRK Meny
Normal

Rasende pårørende demonstrerer ved Malaysias ambassade

Familiemedlemmer av passasjerer på det savnede flyet fra Malaysia Airlines er rasende og krever klare svar. I Beijing var det massive demonstrasjoner utenfor Malaysias ambassade. I dag er letingen utsatt på grunn av dårlig vær i området.

Familiemedlemmer av de savnede på Malaysia Airlines demonstrerer i Beijing

FORTVILET: Flere hundre pårørende viste sin misnøye og fortvilelse utenfor Malaysias ambassade i Kinas hovedstad Beijing. Det savnede flyet antas av myndigheter i Malaysia å ha styrtet sør i Indiahavet. De har også slått fast at de 239 personene om bord er døde, selv om det ikke er helt sikre bevis for dette.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Pårørende demonstrerer i Beijing etter at de savnede på MH370 er antatt å være døde

SJOKKERT: Noen av de pårørende ble fraktet bort i ambulanse. Noen av demonstrantene kollapset i ren fortvilelse, andre ble skadd i tumultene som oppstod mellom politiet og fortvilte pårørende etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines.

Foto: JASON LEE / Reuters

Flere hundre demonstranter, mange av dem familiemedlemmer av passasjerene om bord det savnede flyet MH 370, krever mer informasjon og klare svar. I tillegg er de rasende etter at dagens leteaksjon ble innstilt grunnet dårlig vær.

Det er mange som mener at myndighetene i Malaysia holder tilbake informasjon og ikke fortelle den hele og fulle sannheten om flyforsvinningen.

Den rasende folkemengden ropte «mordere» og mener at malaysiske myndigheter har samarbeidet med militæret om å skyte ned det savnede flyet.

Nå forlanger de å få sine kjære utlevert fra Malaysia.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Ingen vrakrester funnet

Flere var så fortvilet at de kollapset og ble fraktet bort i ambulanse.

– Min sønn, min sønn, få tilbake sønnen min, ropte 63 år gamle Wen Wancheng gråtende utenfor ambassadebygningen.

Det er avisen South China Morning Post som melder om demonstrasjonene.

– Ingen vrakrester er funnet, vi har ikke fått noe opp på land og vi kan ennå ikke med sikkerhet slå fast at satellittbildene viser faktiske deler fra det savnede flyet, sa Australias forsvarsminister David Johnston på en pressekonferanse i Perth tirsdag morgen norsk tid.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Letingen etter det savnede malaysiske passasjerflyet er midlertidig innstilt på grunn av dårlig vær i søkeområdet utenfor vestkysten av Australia. I Beijing krever rasende pårørende svar fra malaysiske myndigheter om hva som har skjedd med de som var ombord i flyet:

Letingen etter det savnede malaysiske passasjerflyet er midlertidig innstilt på grunn av dårlig vær i søkeområdet utenfor vestkysten av Australia. I Beijing krever rasende pårørende svar fra malaysiske myndigheter om hva som har skjedd med dem som var om bord i flyet.

Les alt om det savnede flyet her.

Etter at protestene brøt ut i Beijing måtte myndighetene tilkalle forsterkninger fra politiet i tillegg til paramilitære soldater for å roe ned situasjonen. Det var flere konfrontasjoner mellom demonstrantene og politibetjenter.

Demonstrasjonene gikk stort sett rolig for seg, men noen av demonstrantene kastet flasker inn på ambassadeområdet. Det ble også ropt slagord hvor myndigheter i Malaysia ble kalt for «løgnere» og «korrupte».

Mandag går slo myndigheter i Malaysia fast at det er overveiende sannsynlighet for at de 239 personene om bord flyet er døde. De antar også at flyet styrtet sør i Indiahavet.

Kinesiske myndigheter har fått kritikk for å ha gitt for lite informasjon til de pårørende. I tillegg er det mange kinesere som er misfornøyd med at myndighetene i Malaysia, etter deres oppfatning, har vært tilbakeholdne med informasjon.

Forklarte SMS-varsel

Malaysia Airlines har også fått mye kritikk for å ha meddelt de pårørende om at passasjerene på flyet skal være døde på SMS.

Laster Twitter-innhold

På en pressekonferanse på flyplassen i Kuala Lumpur tirsdag morgen norsk tid forklarte daglig leder for Malaysia Airlines hvorfor de sendte ut tekstmeldinger til de pårørende.

– Vi måtte varsle rundt tusen pårørende. Vi ønsket at de skulle få vite det av oss først og ikke gjennom media. Derfor valgte vi den løsningen. Det er ikke optimalt, men det var siste løsning, fortalte Ahmad Jauhari Yahya.

Men de kom ikke med noen forklaringer til hva som kan ha skjedd med det savnede flyet, men de kunne informere om at letingen i dag er utsatt i det aktuelle området i Det indiske hav på grunn av dårlig vær.

Etter at de kinesiske myndighetene fikk roet ned demonstrantene ble de fraktet tilbake til det felles hotellet de oppholder seg i busser.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «MH370-styrten» i nytt vindu

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt