– Helikoptre i Libya øker trusselen mot Gaddafi-styrkene

Frankrike og andre land som deltar i koalisjonen i Libya, skal begynne å bruke militære helikoptre i sin operasjon i landet, ifølge diplomatkilder.

Opprørere feirer NATOs fremgang i Ajdabiya i Libya.

Opprørere feirer NATOs fremgang i Ajdabiya i Libya.

Foto: STR / Reuters
Kommandørkaptein Ola Bøe Hansen

Kommandørkaptein Ola Bøe Hansen.

Foto: Forsvarets Høyskole
En opprørssoldat deltar i en demonstrasjon i Benghazi 17. mai

En opprørssoldat deltar i en demonstrasjon i Benghazi.

Foto: Esam Al-Fetori / Reuters
Libya militærhelikopter

Ifølge diplomatkilder skal tolv militærhelikoptre bidra i kampen mot Gaddafis styrker i Libya.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

– Det er ikke bare snakk om franske helikoptre. Dette er en handling som er koordinert i koalisjonen, sier den franske kilden.

Bruker dukker og eksplosiver

– Kamphelikoptre kan brukes til alt fra humanitær bistand til å gjennomføre spesialoperasjoner, sier Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets høyskole.

Ifølge Bøe-Hansen har NATO den siste tiden fått en ny utfordring.

– Gaddafis styrker bruker små båter med påkledde dukker i åpent farvann. Båtene er fylt med eksplosiver og er en ren terrorhandling da de ikke diskriminerer mellom militære og sivile fartøyer.

Dukkene skal få NATO-styrkene til å tro at det sivile ombord i båten, slik at de ikke oppfatter båtene som mistenkelige.

Øker trusselen mot Gaddafi-styrkene

– Å detonere disse fra luften før sivile fartøyer kjører inn i de kan være én av grunnene til å sette inn helikoptre i krigen i Libya. Men det kan også tyde på et behov for å dekke større områder fra luften.

Han sier helikoptre gir mer nøyaktige angrep, bedre oversikt og større grad av fleksibilitet.

– Helikoptre kan gi bedre beskyttelse av sivile i befolkningsrike områder ved at angrepene mot Gaddafi-styrkene blir mer nøyaktige og trusselen mot dem øker.

12 helikoptre til Libya

Den franske avisen Le Figaro skriver mandag at tolv helikoptre ble fraktet til Libya på det franske slagskipet Tonnerre 17. mai.

Hensikten med å sette inn helikoptre er å kunne slå til enda hardere mot styrkene til Libyas leder Muammar Gaddafi, som fortsatt holder stand til tross for to måneder med NATO-bombing og kamp mot opprørerne i landet.

– Å bruke helikoptre fra Tonnerre er en måte å komme nærmere bakken på, skriver avisen med henvisning til en kilde som kjenner saken.

Flere sanksjoner

Mandag styrket Europa grepet om Gaddafi ved å utvide sanksjoner mot regimet og ved å tilby støtte til libyske opprørere.

Det er innført reiseforbud for Gaddafi-tilhengere og regimevennlige firma har fått ytterligere sanksjoner, uttaler et EU-medlem. Avgjørelsen kom mandag etter et møte mellom EUs 27 utenriksministere.

Dagen tidligere åpnet EU sitt ofisielle kontor i Benghazi. Kontoret ble åpnet for å støtte det libyske folket, forteller EUs utenriksminister Catherine Ashton.

Der skal det jobbes for å støtte de sivile, hjelpe det midlertidige nasjonalrådet, og hjelpe til med sikkerhet og oppbygging av landet.

– De ønsker helse og utdanning, sykehjelp, sikkerhet ved grensene - støtte som vi har muligheten til å gi dem, og ønsker å gi dem, sier Ashton ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nye angrep mot Misrata

Mandag forsøkte Gaddafi-lojale styrker å nærme seg byen Misrata, hvor opprørerne sitter med kontrollen. Et vitne forteller om eksplosjoner i havneområdet, og ifølge nyhetsbyrået Reuters, skal en opprører være drept i angrepet.

Opprørerne sier de har presset Gaddafis styrker flere titalls kilometer ut av sentrum av Misrata, etter ukelange gatekamper og bombardement.

USAs president Barack Obama sa i en tale i forrige uke at Ghaddafi ikke har noen kontroll over Libya og at det er uungåelig at han tvinges til å frasi seg makten over landet.

Opprøret i Libya startet 15. februar, og det pågår fortsatt kamper. Gaddafi-lojale styrker har fortsatt kontrollen i hovedstaden Tripoli, mens opprørerne kontrollerer store deler av landet.

Catherine Ashton åpner EU-kontoret i Benghazi

Catherine Ashton åpner EU-kontoret i Benghazi.

Foto: SAEED KHAN / Afp

Utvalgte dokumentarer

Br. dokumentar. Den 23 år gamle medisinerstudenten Jyoti Singh ble brutalt voldtatt av seks menn på en buss i Dehli. Hun døde senere av skadene. Hennes fryktelige skjebne utløste sterke protester og gateopptøyer i India, og førte til endringer i loven. Singhs voldtektsmenn snakker ut mens de venter på å bli hengt. Deres verdier og tankesett speiler et skjevt patriarkalsk samfunn som ser på kvinner som annenrangs, og til og med uønsket. (Indias Daughter)
Norsk dokumentar. Konflikten mellom Israel og Palestina handler om at to folkeslag sier "mitt land" om det samme området. Vi møter to sterke kvinner, Fathie som måtte flykte til Libanon i 1948 og ønsker å få dø i sin hjemby Jaffa, og Susi som mistet sine foreldre i Auschwitz og ble smuglet ut av leiren og holdt skjult til krigen var slutt. Nå drømmer hun om en stat forbeholdt jøder. På en stillferdig måte gir filmen et innblikk i de grunnleggende motsetningene som gjør denne konflikten så komplisert. (My Homeland)
Dansk-tysk dokumentar. Dette er historien om hvordan Edward Snowden greide å slippe unna USAs etterretningstjeneste. Etter at han hadde utlevert flere hemmelige dokumenter enn noen gang tidligere i USAs historie, startet en omfattende menneskejakt. Hvordan var det mulig for Snowden å unnslippe? DR har fått unik adgang til å intervjue Snowden som fortsatt sitter i asyl i Moskva, Sarah Harrison fra Wikileaks som hjalp ham under flukten og hans far. Tidligere leder for National Security Agency, Michael Hayden, forteller om hvor mye som sto på spill for USA.