Opprørere feirer NATOs fremgang i Ajdabiya i Libya. - Opprørere feirer NATOs fremgang i Ajdabiya i Libya. - Foto: STR / Reuters

Opprørere feirer NATOs fremgang i Ajdabiya i Libya.

Foto: STR / Reuters

– Helikoptre i Libya øker trusselen mot Gaddafi-styrkene

Frankrike og andre land som deltar i koalisjonen i Libya, skal begynne å bruke militære helikoptre i sin operasjon i landet, ifølge diplomatkilder.

Kommandørkaptein Ola Bøe Hansen - Kommandørkaptein Ola Bøe Hansen. - Foto: Forsvarets Høyskole /

Kommandørkaptein Ola Bøe Hansen.

Foto: Forsvarets Høyskole
En opprørssoldat deltar i en demonstrasjon i Benghazi 17. mai - En opprørssoldat deltar i en demonstrasjon i Benghazi. - Foto: Esam Al-Fetori / Reuters

En opprørssoldat deltar i en demonstrasjon i Benghazi.

Foto: Esam Al-Fetori / Reuters
Libya militærhelikopter - Ifølge diplomatkilder skal tolv militærhelikoptre bidra i kampen mot Gaddafis styrker i Libya. - Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Ifølge diplomatkilder skal tolv militærhelikoptre bidra i kampen mot Gaddafis styrker i Libya.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

– Det er ikke bare snakk om franske helikoptre. Dette er en handling som er koordinert i koalisjonen, sier den franske kilden.

Bruker dukker og eksplosiver

– Kamphelikoptre kan brukes til alt fra humanitær bistand til å gjennomføre spesialoperasjoner, sier Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets høyskole.

Ifølge Bøe-Hansen har NATO den siste tiden fått en ny utfordring.

– Gaddafis styrker bruker små båter med påkledde dukker i åpent farvann. Båtene er fylt med eksplosiver og er en ren terrorhandling da de ikke diskriminerer mellom militære og sivile fartøyer.

Dukkene skal få NATO-styrkene til å tro at det sivile ombord i båten, slik at de ikke oppfatter båtene som mistenkelige.

Øker trusselen mot Gaddafi-styrkene

– Å detonere disse fra luften før sivile fartøyer kjører inn i de kan være én av grunnene til å sette inn helikoptre i krigen i Libya. Men det kan også tyde på et behov for å dekke større områder fra luften.

Han sier helikoptre gir mer nøyaktige angrep, bedre oversikt og større grad av fleksibilitet.

– Helikoptre kan gi bedre beskyttelse av sivile i befolkningsrike områder ved at angrepene mot Gaddafi-styrkene blir mer nøyaktige og trusselen mot dem øker.

12 helikoptre til Libya

Den franske avisen Le Figaro skriver mandag at tolv helikoptre ble fraktet til Libya på det franske slagskipet Tonnerre 17. mai.

Hensikten med å sette inn helikoptre er å kunne slå til enda hardere mot styrkene til Libyas leder Muammar Gaddafi, som fortsatt holder stand til tross for to måneder med NATO-bombing og kamp mot opprørerne i landet.

– Å bruke helikoptre fra Tonnerre er en måte å komme nærmere bakken på, skriver avisen med henvisning til en kilde som kjenner saken.

Flere sanksjoner

Mandag styrket Europa grepet om Gaddafi ved å utvide sanksjoner mot regimet og ved å tilby støtte til libyske opprørere.

Det er innført reiseforbud for Gaddafi-tilhengere og regimevennlige firma har fått ytterligere sanksjoner, uttaler et EU-medlem. Avgjørelsen kom mandag etter et møte mellom EUs 27 utenriksministere.

Dagen tidligere åpnet EU sitt ofisielle kontor i Benghazi. Kontoret ble åpnet for å støtte det libyske folket, forteller EUs utenriksminister Catherine Ashton.

Der skal det jobbes for å støtte de sivile, hjelpe det midlertidige nasjonalrådet, og hjelpe til med sikkerhet og oppbygging av landet.

– De ønsker helse og utdanning, sykehjelp, sikkerhet ved grensene - støtte som vi har muligheten til å gi dem, og ønsker å gi dem, sier Ashton ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nye angrep mot Misrata

Mandag forsøkte Gaddafi-lojale styrker å nærme seg byen Misrata, hvor opprørerne sitter med kontrollen. Et vitne forteller om eksplosjoner i havneområdet, og ifølge nyhetsbyrået Reuters, skal en opprører være drept i angrepet.

Opprørerne sier de har presset Gaddafis styrker flere titalls kilometer ut av sentrum av Misrata, etter ukelange gatekamper og bombardement.

USAs president Barack Obama sa i en tale i forrige uke at Ghaddafi ikke har noen kontroll over Libya og at det er uungåelig at han tvinges til å frasi seg makten over landet.

Opprøret i Libya startet 15. februar, og det pågår fortsatt kamper. Gaddafi-lojale styrker har fortsatt kontrollen i hovedstaden Tripoli, mens opprørerne kontrollerer store deler av landet.

Catherine Ashton åpner EU-kontoret i Benghazi - Catherine Ashton åpner EU-kontoret i Benghazi. - Foto: SAEED KHAN / Afp

Catherine Ashton åpner EU-kontoret i Benghazi.

Foto: SAEED KHAN / Afp

Siste saker

Utvalgte dokumentarer

Norsk dokumentarserie i tre deler. Professor Terje Tvedt har brukt det meste av sitt voksne liv til å forske på Nilen, elven som er livets åre for millioner av mennesker. Nilen renner gjennom elleve land hvor befolkningsvekst, ny teknologi og miljøendringer gjør kampen om vannet stadig mer desperat. I denne serien tar Tvedt en reise gjennom dette gigantiske elvesystemets historie og nåtid, i møte med mennesker og statsledere, fra utløpet i Middelhavet til den hvite Nilens kilde i hjertet av Afrika. (1:3)
Am. dokumentar. Politisk thriller om Sør-Afrikas siste apartheid-president. Frederik Willem de Klerk var en mystisk og svært sammensatt person som gjorde en fascinerende politisk reise. Han var presidenten som slapp Nelson Mandela fri fra fengsel, og fungerte senere som hans visepresident. (The Other Man - F.W. De Klerk and the End of Apartheid in South Africa)
Br. dokumentarserie. I løpet av seks hundre år hadde Det osmanske riket mange ulike leiarar. Rageh Omaar utforskar kontrastane mellom to av dei mest kjende sultanane. Det osmanske riket var eit av dei største og mektigaste imperia i verdshistoria. Vi følgjer utviklinga frå den spede byrjinga på 1200-talet til oppløysinga på midten av 1900-talet. (The Ottomans: Europe's Muslim Emperors) (2:3)