Hopp til innhold

– Gaddafi er ikke målet

Bomberegnet over Libya er ikke siktet mot leder Muammar Gaddafi, insisterer NATO. I dag krever FN-sjefen våpenhvile for å sikre humanitær hjelp til de sivile.

En sykehusseng i Tripoli

I en sykehusseng i Tripoli er det blodspor etter skadde mennesker fra opprøret i Libya.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

Ban Ki-moon på telefon med libysk statsminister

Ban Ki-moon på telefon med Libyas statsminister Baghdadi Mahmudi.

Foto: EVAN SCHNEIDER / Afp

FNs generalsekretær Ban Ki-moon etterlyste i dag en umiddelbar våpenhvile i landet der opprørere fortsatt kjemper mot Gaddafis 41 år gamle regime.

Utsagnene fra Ban Ki-moon har imidlertid ikke fått noen umiddelbare reaksjoner fra hverken demonstrantene eller regjeringen.

Til tross for at Gaddafis regime har gitt gjentatte lovnader om våpenhvile, har de fortsatt angrepene i byen Misrata og i andre opprørsstyrte byer, skriver Reuters.

NATOs bombeangrep i hovedstaden Tripoli og nordvest i byen Misrata fortsatte også i dag, men hverken opprørerne eller Gaddafi ser ut til å trekke seg tilbake.

Les også: – Skyter granater mot demonstranter

Gateselgere venterpå kunder foran en tegning av gaddafi i Benghazi

Gateselgere i Benghazi. Både EU og NATO skal opprette poster i byen for å få bedre kontakt med det libyske folket.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

EU åpner kontor i Benghazi

EU har i dag opplyst at de vil åpne et kontor i byen Benghazi for å støtte det libyske folket, forteller EUs utenriksminister Catherine Ashton.

Der skal det jobbes for å støtte de sivile, hjelpe det midlertidige nasjonalrådet, og hjelpe til med sikkerhet og oppbygging av landet.

– De ønsker helse og utdanning, sykehjelp, sikkerhet ved grensene - støtte som vi har muligheten til å gi dem, og ønsker å gi dem, sier Ashton ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hjelper de sivile og opprørerne

I dag skal opprørslederen Mahmud Jibril, som leder et overgangsråd i Libya (National Transitional Council, NTC), ha møtt amerikanske lovgivere.

Frankrike, Italia, Qatar og Gambia har allerede anerkjent NTC som den legitime representanten for det libyske folket.

I tillegg til det europeiske kontoret i Benghazi, har også NATO bestemt seg for å opprette en sivil post i byen for å styrke den politiske kontakten med opposisjonen i landet.

Legehjelp i Misrata etter libyske kamper

En mann får medisinsk hjelp etter å ha blitt skadd i kamper i Misrata.

Foto: Ricardo Garcia Vilanova / Afp

Både Storbritannia, Frankrike og Italia har sendt flere militære rådgivere inn til Benghazi.

Les også: Snart like farlig å flykte fra Libya som å bli igjen

Kamper siden februar

Opposisjonen har kjempet mot Gaddafis regime siden midten av februar, og internasjonale myndigheter har nylig blitt enige om å etablere et fond for å hjelpe opprørerne. De har også lovt å tømme fryste formuer og eiendeler som tillhører Gaddafis regime.

Til tross for at opprørerne har bedt om våpen fra det internasjonale samfunnet for bistand i kampen mot Gaddafi, er det delte meninger om hvorvidt det skal skaffes tilveie.

Onsdag klarte opprørerne å okkupere flyplassen i Misrata etter kamper mot Gaddafis styrker, forteller en AFP-reporter på stedet.

SISTE NYTT

Siste nytt