Hopp til innhold

Laurent (70) klar for toget: – Vi burde ha støttet Charlie Hebdo før

PARIS (NRK): Folk strømmer til Republikkplassen i Paris, og er klare for å delta i den største mønstringen på mange år i den franske hovedstaden. Politiet venter at én million mennesker vil delta når toget setter seg i bevegelse klokka 15.

Laurent Cullorier

Franskmannen Lauent Cullorier er en av rundt en million mennesker som har bestemt seg for å demonstrere i Paris i dag.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Laurent Cullorier er 70 år gammel, og har med seg en fransk trikolor som han holder høyt hevet der han venter på plassen. Han er kommet tidlig for å unngå kø på metroen og den verste trengselen.

Det er viktig å hedre minnene om alle som døde. Vi skal reise oss etter denne katastrofen.

Laurent Cullorier, pariser

Mennesker på Republikkplassen i Paris søndag før toget skal gå

Allerede tre timer før toget skal gå fra Place de la Pépublique i Paris, er det samlet tusenvis av mennesker på plassen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Jeg er kommet hit for å vise solidaritet og støtte, og for å vise min respekt og medfølelse med ofrene for terroren de siste dagene, sier han til NRK.

Folk strømmer inn til Republikkplassen i strie strømmer, men uten at det er blitt trengsel ennå. Mange har med seg flagg og plakater som sier «Jeg er Charlie». Men mange har laget sine egne varianter, som «Jeg tenker, altså er jeg» og «Republikken mot fanatisme».

Det er fint vær, men kjølig og blåsende. Med ujevne mellomrom går det bølger gjennom menneskemengden og folk roper og klapper taktfast.

– Vi burde støttet Charlie før

Jeg vil heller dø enn å leve på knærne - sitat fra Charb på plakat i Paris

'Jeg vil heller dø enn å leve på knærne' står det på denne plakaten i Paris. Dte er et sitat fra den drepte sjefredaktøren i satiremagasine Charlie Hebdo.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Cullorier forteller at han satt bak rattet på onsdag da han fikk nyheten om angrepet på ukeavisen Charlie Hebdo. Først kunne han ikke tro det han hørte, men etter hvert kom han på at magasinet hadde vært truet flere ganger.

– Vi burde ha forhindret dette. Vi skulle ha støttet Charlie Hebdo tidligere. De som døde ville ha satt pris på denne støtten. Det er derfor jeg er her, for å vise solidaritet med dem som ble drept, sier Cullorier og holder det franske flagget over hodet.

Han syns det er godt at franskmennene reagerer med å gå en slik solidaritetsmarsj sammen.

– Det er viktig å hedre minnene om alle som døde og vi skal reise oss etter denne katastrofen, sier han.

Tettpakket

Presseoppbud Place de la République Paris kl 12 søndag 11. januar 2015

Oppbudet av journalister og fotografer er stort på Republikkplassen allerede flere timer før toget skal gå.

Foto: Marit Kolberg / NRK

For å redusere trengselen har politiet lagt opp til to ulike ruter for marsjen, som går fra Place de la République til Place de la Nation, 3,3 kilometer lenger øst i den franske hovedstaden.

Politiet venter at det kan komme opp mot én million mennesker. De er i høyeste beredskap. Minst 2200 politifolk er mobilisert sammen med 1350 soldater.

Hundretusener er klare for minnemarkering i Paris

En time før avmarsj hadde over 100 000 mennesker samlet seg på Republikkplassen.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Politiet i Paris har publisert dette kartet som viser de to rutene marsjen skal gå:

Laster Twitter-innhold

Lørdag markerte rundt 700 000 franskmenn sin avsky mot terroren i Paris den siste uka. I dag er det ventet at enda flere vil samle seg under parolen «Je suis Charlie». Den er blitt et symbol på støtte til ytringsfrihet og motstand mot terror.

Terrordøgnene i Paris startet med at menn bevæpnet med maskinpistoler tok seg inn i lokalene til satireavisa Charlie Hebdo i Paris sentrum. Tre døgn og to gisselsituasjoner senere er status 20 døde – 17 ofre og tre terrorister.

ALT OM: Terroren i Paris

SISTE NYTT

Siste nytt