På tå hev for sikkerhet når hundretusener demonstrerer i Frankrike

PARIS (NRK): I dag er det klart for den store samlingen mot vold og for ytringsfrihet i Frankrike. Det er ventet at mange hundretusen vil samles i gatene i Paris og i mange andre franske byer. De ansvarlige for sikkerheten er på tå hev.

Markering i Paris etter Charlie Hebdo

Torsdag var mange tusen samlet på Place de la Republique. I dag blir det nye demonstrasjoner der.

Foto: Kristian Aanensen

Lørdag markerte rundt 700.000 franskmenn sin avsky mot voldshandlingene i Paris denne uka og i dag er det ventet at enda flere vil samle seg under parolen «Je suis Charlie». Den er blitt et symbol på støtte til ytringsfrihet og motstand mot terror.

Demonstrasjon Nice

Lørdag gikk franskmenn over hele landet i demonstrasjonstog. Under palmene i Nice gikk flere titusen med skilt der det sto 'Je suis Charlie'.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Innenriksminister Bernard Cazeneuve har forsikret at det hele skal foregå i verdige former. Og ikke bare skal statsoverhoder og gjester fra flere land passes på, i Paris venter man opp mot en million deltakere når marsjen går fra Place de la Republique klokka 15 i ettermiddag.

For at det ikke skal bli for stor trengsel i gatene, deler man marsjen inn i to forskjellige ruter som skal møtes igjen på Place de la Nation.

Minst 2200 politifolk er mobilisert sammen med 1350 soldater.

Politiet i Paris har publisert dette kartet som viser de to rutene marsjen skal gå:

(Artikkelen fortsetter)

Laster Twitter-innhold

Ekstra folk på den norske ambassaden

–– Vårt inntrykk er at franske myndigheter gjør sitt ytterste for at det skal være trygt. Det sier ministerråd ved den norske ambassaden i Paris, Inga Marie Nyhamar til NRK.

Hun forteller at de har blitt kontaktet av noen nordmenn som lurer på om det er trygt å være i Frankrike nå, men sier at ikke har vært mange henvendelser.

– Vi syns dette er en fantastisk demonstrasjon av samhold og motstand mot angrepene på fransk jord de siste dagene. Våre generelle råd gjelder i høyeste grad nå. Vi ber folk holde seg orientert om det myndighetene her i landet sier, være forsiktige i store menneskemengder og bruke hodet selv.

Nyhamar sier de kommer til å ha ansatte til stede på ambassaden i dag.

– Det gjør vi spesielt med tanke på at noe kan skje. Det er bedre å heller "overdrive" beredskapen og være føre var, sier hun.

Prominente gjester

Fra Norge deltar både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende.

Palestinernes president Mahmod Abbas og den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu kommer også.

Blant europeiske statsministre som har sagt ja, er Tysklands Angela Merkel, Storbritannias David Cameron og Italias Matteo Renzi.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland vil være til stede.

Soldater patruljerer ved Eiffeltårnet i Paris

Sikkerheten i Frankrike er fremdeles i høyeste beredskap.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.