Hopp til innhold

Garissa: En by i sjokk og sinne

Garissa (NRK): Mens redningsarbeidere samler sammen de mange døde, er fortvilelsen stor blant pårørende til de 147 studentene som ble drept i går.

Garissa er i sorg etter terrorangrepet i går

Pårørende er i dyp sorg etter massakren på 147 høyskolestudenter i Kenya i går. Denne kvinnen er blant dem som har identifisert en av sine på likhuset i Garissa.

Foto: Stringer / Ap

Dagen derpå er åstedet for studentmassakren stengt og byen er i sjokk.

I førti varmegrader samler redningsarbeiderne sammen likene til de 147 studentene, som enda ikke er identifiserte, på Garissa University College.

Fortvilte

Det var grytidlig i går at fire maskerte menn vekket sovende studenter med eksplosjoner og skudd. Mange av muslimene fikk slippe fri, mens kristne ble tatt til side og skutt.

Media er samlet utenfor porten til Garissa University College

Bak portene til Garissa University College jobber redningsmannskapet på spreng for å samle sammen de døde i 40 varmegrader.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

I dag er pårørende fortvilte. De klamrer seg til håpet om at deres kjære har overlevd det verste angrepet på Kenya siden den amerikanske ambassaden ble bombet i 1998.

– Jeg er så urolig. Jeg har en sønn som var blant studentene som var fanget på høyskolen, og siden i går har jeg ikke hørt noen ting, sier Habel Mutinda, til AFP.

Han er en eldre herre, som lar tårene renne fritt nedover kinnene, mens han venter på svar.

– Jeg prøvde å identifisere ham blant de drepte. Jeg må gjøre det før liket blir ødelagt i heten. Jeg har overnattet her. Det er veldig tøft, denne smerten, sier Mutinda.

– Frykter represalier

Den somaliske terrororganisasjonen Al-Shabaab tok på seg ansvaret for angrepet, som endte med at fire selvmordsbombere sprengte seg selv i lufta, mens kulene haglet i alle retninger.

Kun en av ti kenyanere er en muslim, og nå frykter minoriteten at den skal bli straffet for ugjerningen til ekstremistene fra nabolandet.

– Vi frykter at våre kristne brødre vil vende seg mot oss, sier en mann som kaller seg Abdullah til NRK.

Sverre Tom Radøy møter muslimer i Garissa

Utenfor moskeene er muslimer ivrige etter å fortelle NRK at de tar avstand fra terrorgruppen Al-Shabaab.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Utenfor moskeene blir NRK omringet av store folkemengder som vil fortelle at Al-Shabaab ikke har noe med islam å gjøre.

I spontane demonstrasjoner samles folk for å vise avstand til terroristene og roper slagord mot Al-Shabaab.

Skrekkslagne

Skrekkslagne overlevende forteller om medstudenter som ble tvunget til å ringe sine foreldre for å få dem til å kreve at kenyanske styrker trekker seg ut av Somalia.

21 år gamle Maureen Manyengo gjemte seg i et klesskap, etter at hun hadde sett flere venner bli drept.

– Jeg hørte dem si til mine venner at «dere trenger ikke å være redde, dere skal dø, men det skal vi også», sier Manyengo til AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt