– Ble advart mot angrepet - trodde det var aprilspøk

Studentene i Kenya skal ha blitt advart mot et angrep på høyskolen, men tok ikke advarselen på alvor.

Angrep på høyskole i Kenya

Trass advarsler våknet studentene uforberedt til et væpnet angrep på høyskolen Garissa University College i dag. Flere av dem som kom seg unna søkte tilflukt i en bil og nærliggende hus.

Foto: Uncredited / Ap

Skriftlige advarsler om terrorangrep hang på flere av veggene på Garissa University College i går. Studentene trodde det var en dårlig spøk, skriver AFP og news24kenya.

Grytidlig i dag utførte maskerte personer et væpnet angrep på høyskolen. 14 personer er drept og rundt 60 er såret. Den somaliske terrorgruppen Al Shabaab har tatt på seg ansvar for angrepet.

– Det var meldinger og vi ble advart, men det var første april, så hvem tok det på alvor?, sier Ali Noor til news24kenya.

Han overnattet hos en kamerat fra i går til i dag, og slapp derfor unna det dramatiske angrepet.

– Det var slike advarsler i går, men det var første april, så vi trodde at det var tull, sier Katherine, som kun vil oppgi sitt fornavn, til Reuters.

– Får ikke kontakt

Flere universiteter rundt om i landet skal ha fått de samme advarslene, som skulle ramme en ikke-navngitt institusjon.

– Det var en spøk. Det er ferietid, så vi var i godt humør alle sammen. Det er trist at det faktisk var sant, sier Noor. Han studerer handel på tredje året.

Noor sier at han har prøvd å kontakte venner men at telefonene deres er skrudd av. Han tror at de ikke har klart å komme seg ut av høyskoleområdet.

– Jeg har venner der. Jeg håper det går bra med dem, sier Noor.

Flere andre studenter forteller at de hadde blitt advart.

– Det kom meldinger om et angrep hele uka. Til og med administrasjonen var informert, sier Nicholas Mutuku til AFP.

Han forklarer at det har kommet lignende advarsler før, og at det derfor ikke var sannsynlig at noe kom til å skje.

Lærere drept

Angrepet på høyskolen skjer bare måneder etter at 20 lærere ble drept av islamister nordøst i landet, i november i fjor.

17 av dem mistet livet da Al-Shabaab gikk til angrep på en buss og drepte 28 passasjerer.

I etterkant nektet mange å gå tilbake til jobb og krevde omplassering til andre regioner i landet.

I februar demonstrerte flere hundre lærere foran parlamentet i Nairobi og krevde at de fikk jobber i andre områder enn Mandera, Wajir og Garissa, som ligger rundt 70 mil fra hovedstaden, nettopp på grunn av de utrygge forholdene.

Utdannelsesdepartementet avviste kravene, og mente at det ville sende veldig feil signal dersom lærere skulle hentes ut av urolige områder, mens mange andre offentlig ansatte fortsatt må oppholde seg der.

SISTE NYTT

Siste nytt