Verdens største flyktningleir stenges: – Frykter humanitær katastrofe

FNs høykommissær for flyktninger slår alarm etter kenyanske myndigheter varslet at de vil stenge to av verdens største flyktningleirer. 600.000 mennesker kastes ut.

Kenya East Africa Famine

KASTES UT: Den kenyanske regjeringen har besluttet å stenge alle flyktningleirene i landet. FN frykter konsekvensene blir katastrofale når over 600.000 flyktninger skal tvangsreturneres. Her en somalsk jente fra verdens største flyktningleir i Dabaab.

Foto: Jerome Delay / Ap

– Dette vil få katastrofale konsekvenser, sier FN-utsending, Adrian Edwards i FNs høykomissær for flyktninger.

Denne uken ble det kjent at kenyanske myndigheter stenger alle flyktningleirer i landet.

Laster Twitter-innhold

De siste 25 årene leirene i Kenya vært avgjørende for å hjelpe hundretusener av mennesker på flukt fra krig og konflikt i land som Somalia, Sudan, Eritrea, Etiopia og Zimbabwe, skriver Bistandsaktuelt.

Leirene ligger i grenseområdet mellom Kenya og Somalia, og har siden 1991 vært hjemmet til hundretusener av flyktninger.

Men nå varsler kenyanske myndigheter en drastisk snuoperasjon. 600.000 mennesker skal sendes hjem.

Verdens største flytningsleir

VERDENS STØRSTE: Leiren Dadaab i Kenya ble bygget i 1991 for 90.000 mennesker. Den var ment å være midlertidig. Nå skal de 335.000 beboerne tvangsreturneres til hjemlandene.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters/NTB Scanpix

Skylder på terror

I et åpent brev beskriver regjeringen hvordan forholdene i flyktningleirene har forverret seg under den somalske terrorgruppen al Shabab.

Kenyanske myndigheter har de siste årene anklaget militante islamistgrupper for å gjemme seg blant flyktningene i Dadaab og å drive utstrakt rekrutteringsvirksomhet i leiren.

Laster Twitter-innhold

Siden Kenya engasjerte seg militært i krigen i Somalia i 2011 har landet blitt utsatt for terrorangrep en rekke ganger.

Etter terrorangrepet som kostet 147 studenter livet i fjor har myndighetenes tålmodighet tatt slutt.

– Sikkerhetsrisikoen ved å opprettholde flyktningleirene er altfor stor. Som følge av stadige terrortrusler er vi nødt til å legge ned leirene og sende flyktningene hjem, står det i brevet signert landets utenriksdepartement.

Brevet er datert 6.mai 2016.

Myndighetene beskriver utfordringene som uutholdelige og destabiliserende.

«Vi har båret store byrder når det gjelder økonomi, sikkerhet og klima», skriver regjeringen, som mener Kenya har bidratt nok på vegne av regionen og det internasjonale samfunnet.

EAST-AFRICA/DROUGHT An internally displaced Somali family are seen outside their makeshift shelter at the Hiran IDP settlement in Galkayo

TRANGT: Flyktningleirenes kapasitet er allerede sprengt i Kenyas naboland. Her fra en camp i Somalia.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

FN: – Tvinges tilbake til krig og konflikt

Avgjørelsen faller ikke i god jord hos FN.

– Det er med stor bekymring vi mottar denne beskjeden, sier talsmann Adrian Edwars i FNs høykomissær for flyktninger (UNCHR).

Han tror de humanitære konsekvensene vil få katastrofale utfall, dersom 600.000 mennesker skal sendes tilbake til nærliggende land i krig og konflikt.

Spesielt er han bekymret for flyktingene som sendes til Sør-Sudan, der den brutale borgerkigen fortsatt herjer.

– Situasjonen i disse landene kan destabiliseres ytterligere dersom de plutselig skal håndtere en flyktningkrise i tilegg til en uløst fredssituasjon, sier Edwards.

Han understreker at Kenya har vært en avgjørende aktør for å forbedre flyktningers situasjon og sikkerhet i Øst Afrika og på Afrikas horn.

KENYA

SENDES HJEM: Myndighetene i Kenya varsler at de vil få i gang returene fra flyktningleirene raskest mulig. Her tre kvinner fra flyktningleiren Dabaab.

Foto: RADU SIGHETI / REUTERS

UNCHR varsler nå at de vil prøve å få den kenyanske regjeringen til å snu. FNs utsendinger har vært i kontakt med myndighetene i et forsøk på å forhindre at avgjørelsen aktualiseres.

Men ifølge en representant fra utenriksepartementet vil ikke Kenya lytte til FNs anbefalinger. Avgjørelsen er absolutt.

– Meldingen er klar. VI lukker leireine og vil ikke akseptere flere flyktninger i landet, sier Mwenda Njoka i utenriksdepartementet.

SISTE NYTT

Siste nytt