Angrepet i Kenya: – Kristen bønnegruppe var målet

Den somaliske islamistgruppa Al-Shabaab hevder å stå bak angrepet på en høyskole nord i Kenya. 14 personer er drept og et ukjent antall studenter er tatt som gisler. En av angriperne skal være arrestert.

– Det var den kristne bønnegruppa ved Garissa University College som var primærmålet for angrepet, sier Rune Mjølhus ved norsk luthersk misjonssamband i Nairobi til NRK.

Det var i dag tidlig at maskerte og væpnede menn gikk til angrep på høyskolen. De skal nå ha forskanset seg med et ukjent antall gisler i en av sovesalene.

Iifølge innenriksdepartementet er en av angriperne arrestert, skriver Reuters.

Afrika-korrespondent Sverre-Tom Radøy forteller om angrepet på høyskolen i Garissa nord i Kenya.

Afrika-korrespondent Sverre-Tom Radøy forteller om angrepet på høyskolen i Garissa, nord i Kenya.

Islamistgruppa Al-Shabaab hevder å stå bak angrepet. 14 personer er drept og ifølge Reuters er 65 personer er skadde. Flere av dem er alvorlig såret.

Så langt har innenriksdepartementet oversikt over 280 av de 815 studentene, melder Reuters.

– Kenya er i krig med Somalia. Våre folk er fremdeles der. De kjemper og deres oppgave er å drepe dem som er imot Shabaab, sier gruppens talsperson Sheikh Ali Mohamud Rage, til AFP.

– Vil rekruttere ungdom

Han hevder at muslimene blir satt fri mens de kristne holdes tilbake. Han oppgir ikke hvor mange som er døde, men hevder at det er «veldig mange».

Ifølge Capital FM radio skal 65 ha sluppet ut siden angrepet begynte.

– Det er ekstra beklagelig at dette er et målrettet angrep på kristen ungdom fra Al-Shabaab i Kenya, sier Mjølhus.

Han mener at islamistgruppen prøver å få det til å se ut som en religiøs krig.

– Det er det ikke, men det vil antakelig hjelpe gruppen med å få rekruttert ungdom, og få kristne kenyanere til å frykte muslimene i landet. Det er det ingen grunn til, sier Mjølhus.

– Sprang naken

– Vi våknet av skudd i femtiden. Noen av guttene spratt opp og løp for livet, men uheldigvis sprang de i samme retning som skuddene kom fra, sier en mannlig student som måtte rømme fra angrepet, til Reuters.

Se video der studenter forteller om angrepet:

Flere studenter klarte såvidt å rømme fra islamistgruppa Al Shabaab sitt angrep på Garissa University College i Kenya 2.april.

Sammen med noen kamerater gjemte han seg utenfor, men da skuddene fortsatte å komme løp de fra skoleområdet og kom seg i sikkerhet.

– Jeg sprang naken, vi fikk ikke engang tid til å sette oss inn i hva som foregikk, sier en kvinnelig student, til Reuters.

Politiet strever med å komme seg inn på høyskoleområdet. Ifølge en betjent på stedet skyter gjerningsmennene mot dem fra toppen av et tak når de prøver å ta seg inn.

– Jeg har telt 14 døde som er blitt fraktet ut av området av en Røde Kors ambulanse, inkludert to av våre politifolk, sier politimannen på stedet, til Reuters.

Skuddutveksling

Soldater har omringet skoleområdet. Det ble hørt skuddutvekslinger og eksplosjoner, torsdag morgen.

– To vakter som bemannet universitetets port, er blitt drept. Vi kan høre skudd innefra området, men vi kan ennå ikke si hvem som skyter på hvem eller hva, sa en politikvinne på stedet til nyhetsbyrået Reuters.

Se video fra angrepet i Garissa her:

Maskerte menn gikk 2. april til væpnet angrep mot en høyskole i den kenyanske byen Garissa nær grensen til Somalia. Flere er drept og såret.

Gjerningspersonene og sikkerhetsstyrkene har utvekslet ild i timevis, meldte den kenyanske avisen Daily Nation og radiostasjonen Capital FM.

En av toppene i det kenyanske politiet har lagt ut en pressemelding på Twitter, der han oppfordrer innbyggerne til å holde seg rolige til situasjonen kommer under kontroll.

Laster Twitter-innhold

Ifølge øyevitner avisen Standard har snakket med, startet angrepet i moskeen inne på universitetsområdet. Avisen skriver at gjerningspersonene skjøt vilkårlig mot dem som var samlet til morgenbønn, men beretningene om angrepet spriker kraftig i lokale medier som rapporterer om hendelsen.

– Gisler

Studenter som har klart å flykte, forteller at det dreier seg om minst fem væpnede menn. De skal også ha tatt gisler. Hæren har omringet høyskoleområdet, melder Kenya Television Network.

Den somaliske opprørsgruppa Al-Shabaab har tidligere utført flere angrep i distriktet Garissa og en rekke andre steder i Kenya. I 2013 ble rundt 70 mennesker drept i et brutalt Al-Shabaab-angrep i kjøpesenteret Westgate i hovedstaden Nairobi.

Den kenyanske hæren deltar i styrken fra Den afrikanske union (AU) som kriger mot Al-Shabaab i Somalia.

SISTE NYTT

Siste nytt